Kultowe danie PRL-owskich barów mlecznych. Gotowe w 15 minut

Kotleciki jajeczne zaspokajają apetyt dzieci i dorosłych
Kotleciki jajeczne zaspokajają apetyt dzieci i dorosłych123RF/PICSEL

Relikt przeszłości czy ponadczasowe danie?

Zobacz również:

    Kotlety jajeczne - przegląd koszyka z zakupami

    Jajka ugotowane na twardo to podstawa pysznych kotletów bezmięsnych
    Jajka ugotowane na twardo to podstawa pysznych kotletów bezmięsnych123RF/PICSEL
    • 10 jajek ugotowanych na twardo
    • 1 surowe jajko
    • 10 pieczarek
    • 100 g żółtego sera
    • 1 pęczek szczypiorku
    • sól i pieprz do smaku
    • bułka tarta
    • olej roślinny

    Wyborne danie jarskie - sposób przygotowania

    1. Przygotowanie kotletów bezmięsnych zaczynamy od ugotowania 10 jajek we wrzątku przez ok. 8-10 minut.
    2. Po tym czasie przekładamy je do miseczki z zimną wodą, a kiedy całkowicie ostygną, obieramy ze skorupek.
    3. Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je na nagrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy ok. 10 minut, do momentu aż nabiorą rumianego koloru.
    4. Szczypiorek myjemy pod zimną i bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie drobno siekamy.
    5. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a obrane jajka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do dużej miski, dodając szczypiorek i pieczarki.
    6. Do składników wbijamy surowe jajko, wrzucamy bułkę tartą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    7. Powstałą masę dokładnie mieszamy łyżką, a następnie formujemy niewielki kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
    8. Gotowe danie podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami, m.in. sosem, świeżymi warzywami lub surówkami. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Jajka po szkockuPolsat