Kultowe danie PRL-owskich barów mlecznych. Gotowe w 15 minut
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Z ziemniakami, buraczkami, sosem, śmietaną lub surówką. Delikatne, sycące i zdrowe kotlety jajeczne lądują na polskich stołach już od kilkudziesięciu lat. Daniem chętnie zajadają się nie tylko wegetarianie, ale także osoby lubiące urozmaiconą kuchnię. Potrawa idealnie nadaje się na porę obiadową, a także wcześniejszą kolację. Jak przygotować wyśmienite kotlety jajeczne? Gwarantujemy, że większość potrzebnych składników macie już w lodówce.
Spis treści:
Relikt przeszłości czy ponadczasowe danie?
Kotlety na bazie jajek to potrawa, którą zajadali się nasi rodzice i dziadkowie. Z tego względu mocno kojarzą nam się z tradycyjnymi daniami kuchni PRL-u. Prawda jest jednak zupełnie inna. Pierwszy przepis datuje się jeszcze na czasy przedwojenne. Najstarszy możliwy do odnalezienia pochodzi z opublikowanej w 1929 roku książki kucharskiej autorstwa E. Kiewnarskiej.
Powstanie tego dania wiązało się ściśle z trudnymi warunkami, w jakich przyszło żyć ówczesnym Polakom. Mięso stało się towarem luksusowym, a jajka o wiele łatwiej było dostać nawet w okolicznych wsiach. Deficyty licznych produktów wymuszały na gospodyniach domowych wzniesienie się na wyżyny kreatywności. Przykładem potrawy, która zachowała się do dziś, są właśnie kotlety jajeczne.
Sprawdź: Jajka faszerowane z parówką
Kotlety jajeczne - przegląd koszyka z zakupami
Chętnie przygotowywane w wielu domach, stanowią doskonałą odmianę dla dań mięsnych. Kotlety jajeczne to prosty, ekspresowy i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Cieniutka warstwa chrupiącej skórki i miękkie wnętrze tworzą duet doskonały. Regularne przygotowywanie przepisu w zaciszu domowej kuchni pozwoli uchronić tę wyjątkową recepturę od zapomnienia.
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 10 pieczarek
- 100 g żółtego sera
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej roślinny
Wyborne danie jarskie - sposób przygotowania
- Przygotowanie kotletów bezmięsnych zaczynamy od ugotowania 10 jajek we wrzątku przez ok. 8-10 minut.
- Po tym czasie przekładamy je do miseczki z zimną wodą, a kiedy całkowicie ostygną, obieramy ze skorupek.
- Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je na nagrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy ok. 10 minut, do momentu aż nabiorą rumianego koloru.
- Szczypiorek myjemy pod zimną i bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie drobno siekamy.
- Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a obrane jajka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do dużej miski, dodając szczypiorek i pieczarki.
- Do składników wbijamy surowe jajko, wrzucamy bułkę tartą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Powstałą masę dokładnie mieszamy łyżką, a następnie formujemy niewielki kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
- Gotowe danie podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami, m.in. sosem, świeżymi warzywami lub surówkami. Smacznego!
Sprawdź również: