Nie tylko do bezy. Jak wykorzystać białka jajek w słodkich deserach?

Nadmiar białek wykorzystamy do przygotowania smakowitej babki
Nadmiar białek wykorzystamy do przygotowania smakowitej babki123RF/PICSEL

Piankowy deser z białek

Zobacz również:

    • 4 białka z jajek
    • 1 galaretka smakowa
    • 1,5 szklanki wody
    • świeże lub mrożone owoce
    • pokruszone ciastka maślane
    • szczypta soli
    • opcjonalnie: bita śmietana, wiórki czekoladowe
    1. Do miski wlewamy 1,5 szklanki wrzącej wody, a następnie rozpuszczamy w niej ulubioną galaretkę smakową.
    2. Pozostałe po innych wypiekach białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W kolejnym kroku miksujemy ją z tężejącą galaretką.
    3. W niewielkich miseczkach lub pucharkach do lodów wkruszamy porcję ciasteczek maślanych. Na wierzch wykładamy porcję pianki z białek i galaretki.
    4. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin, by lepiej się schłodził. Podajemy udekorowany bitą śmietaną, sezonowymi owocami i wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

    Czekoladowe ciasto ombre

    Białka możemy wykorzystać do słodkiego ciasta ombre
    Białka możemy wykorzystać do słodkiego ciasta ombre123RF/PICSEL
    • 250 g masła
    • 3 żółtka
    • 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 szklanki mąki
    • 2 łyżki kakao bez cukru
    • 1 budyń śmietankowy
    • 1 budyń karmelowy
    • 2 budynie czekoladowe
    • 990 g śmietany 18% (3 kubki po 330 g)
    • 6 białek
    • 1 tabliczka czekolady deserowej
    • 1 kubek śmietany 36%
    1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od wykonania kruchego spodu. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, kakao oraz cukier waniliowy.
    2. Do suchych składników dokładamy żółtka i posiekane masło. Szybko zagniatamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta, które owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
    3. Wybraną formę do pieczenia - okrągłą, prostokątną lub kwadratową, wykładamy papierem do pieczenia, a na tarce o grubych oczkach ścieramy ciasto kruche.
    4. Po dokładnym rozłożeniu ciasta wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut.
    5. Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy trzy masy. Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywną pianę, pod sam koniec dosypując szklankę cukru i mieszając jeszcze przez chwilę.
    6. Ubitą pianę z białek rozkładamy po równo do trzech misek. Do każdej porcji dodajemy po jednym kubku śmietany.
    7. Pierwszą masę mieszamy z budyniem śmietankowym, drugą z karmelowym, a trzecią z dwoma budyniami czekoladowymi.
    8. Na upieczony i wystudzony kruchy spód układamy kolejno: masę czekoladową, karmelową i śmietankową. Ciasto ponownie ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, gdzie pieczemy je przez godzinę.
    9. Kiedy upłynie ostatnia minuta, wyciągamy ciasto, pozostawiamy do przestudzenia, a wierzch ozdabiamy polewą czekoladową. Smacznego!

    Smakowita babka na bazie białek

    • 6 białek
    • szczypta soli
    • 125 g masła
    • 180 g cukru białego
    • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub wanilinowego
    • 150 g mąki tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 50 g suchego i zmielonego maku
    • opcjonalnie do dekoracji: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
    1. Białka wyciągamy z lodówki i pozostawiamy je do osiągnięcia temperatury pokojowej. W kolejnym kroku przelewamy je do czystej miski, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać.
    2. Kiedy piana mocno zgęstnieje, dodajemy trzy łyżki cukru i ubijamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści, a piana zacznie lśnić.
    3. Do drugiej miski wkładamy miękkie masło, dosypujemy resztę cukru białego i dodajemy cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę, a następnie powoli dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
    4. Początkowo ciasto powinno przypominać kruszonkę. To znak, że czas dodać ok. 1.3 piany. Gdy składniki się połączą, dosypujemy resztę mąki i krótko mieszamy.
    5. Do następnego etapu potrzebna nam będzie szpatułka, którą dokładamy resztę piany w dwóch turach. Każdą starannie i delikatnie musimy wmieszać do masy. Na koniec dodajemy suchy mak i ponownie mieszamy.
    6. Specjalną formę do babki z kominem smarujemy cienką warstwą masła i obsypujemy bułką tartą. Do środka wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
    7. Po upieczeniu pozostawiamy babkę w formie do całkowitego ostudzenia. Po wyciągnięciu polewamy ją obficie lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową. Smacznego!
    "Ewa gotuje": Ciasteczka migdałowe na białkachPolsatPolsat