Nie tylko do bezy. Jak wykorzystać białka jajek w słodkich deserach?
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Co zrobić, kiedy zostaną nam białka z jajek? Pojedynczo nadadzą się do jajecznicy lub omletu. Co jednak zrobić z większą ilością? Proponujemy przepisy na mniej klasyczne słodkości, które nie będą bezami czy kokosankami.
Piankowy deser z białek
Smakowite ciasta kruche czy drożdżowe doskonale prezentują się na paterach, jednak pozostawiają nas z zapasem niewykorzystanych białek w lodówce. Jeśli nie chcemy marnować składnika, wykorzystajmy go do przygotowania banalnie prostego deseru. Z ubitych białek i galaretki smakowej powstanie smakowita pianka. Takiego deseru nie powstydziłyby się nawet cukiernie.
Składniki:
- 4 białka z jajek
- 1 galaretka smakowa
- 1,5 szklanki wody
- świeże lub mrożone owoce
- pokruszone ciastka maślane
- szczypta soli
- opcjonalnie: bita śmietana, wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy 1,5 szklanki wrzącej wody, a następnie rozpuszczamy w niej ulubioną galaretkę smakową.
- Pozostałe po innych wypiekach białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W kolejnym kroku miksujemy ją z tężejącą galaretką.
- W niewielkich miseczkach lub pucharkach do lodów wkruszamy porcję ciasteczek maślanych. Na wierzch wykładamy porcję pianki z białek i galaretki.
- Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin, by lepiej się schłodził. Podajemy udekorowany bitą śmietaną, sezonowymi owocami i wiórkami czekoladowymi. Smacznego!
Czekoladowe ciasto ombre
Kruchy spód, trzy kremowe warstwy i lśniąca polewa czekoladowa. Gotowe ciasto ombre prezentuje się naprawdę apetycznie, dlatego nikogo nie dziwi, że ekspresowo znika ze stołu. Słodki deser to doskonała okazja do wykorzystania nadmiaru białek po wcześniejszych wypiekach.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao bez cukru
Składniki na masę ombre:
- 1 budyń śmietankowy
- 1 budyń karmelowy
- 2 budynie czekoladowe
- 990 g śmietany 18% (3 kubki po 330 g)
- 6 białek
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 kubek śmietany 36%
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta zaczynamy od wykonania kruchego spodu. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, kakao oraz cukier waniliowy.
- Do suchych składników dokładamy żółtka i posiekane masło. Szybko zagniatamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta, które owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
- Wybraną formę do pieczenia - okrągłą, prostokątną lub kwadratową, wykładamy papierem do pieczenia, a na tarce o grubych oczkach ścieramy ciasto kruche.
- Po dokładnym rozłożeniu ciasta wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut.
- Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy trzy masy. Za pomocą miksera ubijamy białka na sztywną pianę, pod sam koniec dosypując szklankę cukru i mieszając jeszcze przez chwilę.
- Ubitą pianę z białek rozkładamy po równo do trzech misek. Do każdej porcji dodajemy po jednym kubku śmietany.
- Pierwszą masę mieszamy z budyniem śmietankowym, drugą z karmelowym, a trzecią z dwoma budyniami czekoladowymi.
- Na upieczony i wystudzony kruchy spód układamy kolejno: masę czekoladową, karmelową i śmietankową. Ciasto ponownie ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, gdzie pieczemy je przez godzinę.
- Kiedy upłynie ostatnia minuta, wyciągamy ciasto, pozostawiamy do przestudzenia, a wierzch ozdabiamy polewą czekoladową. Smacznego!
Smakowita babka na bazie białek
Prezentujemy prosty sposób na przekształcenie białek w smakowite ciasto, które posmakuje domownikom. Babka piegusek, z dodatkiem maku, to świetny dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 6 białek
- szczypta soli
- 125 g masła
- 180 g cukru białego
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub wanilinowego
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g suchego i zmielonego maku
- opcjonalnie do dekoracji: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Przygotowanie:
- Białka wyciągamy z lodówki i pozostawiamy je do osiągnięcia temperatury pokojowej. W kolejnym kroku przelewamy je do czystej miski, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać.
- Kiedy piana mocno zgęstnieje, dodajemy trzy łyżki cukru i ubijamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści, a piana zacznie lśnić.
- Do drugiej miski wkładamy miękkie masło, dosypujemy resztę cukru białego i dodajemy cukier waniliowy. Ubijamy na puszystą masę, a następnie powoli dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Początkowo ciasto powinno przypominać kruszonkę. To znak, że czas dodać ok. 1.3 piany. Gdy składniki się połączą, dosypujemy resztę mąki i krótko mieszamy.
- Do następnego etapu potrzebna nam będzie szpatułka, którą dokładamy resztę piany w dwóch turach. Każdą starannie i delikatnie musimy wmieszać do masy. Na koniec dodajemy suchy mak i ponownie mieszamy.
- Specjalną formę do babki z kominem smarujemy cienką warstwą masła i obsypujemy bułką tartą. Do środka wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Po upieczeniu pozostawiamy babkę w formie do całkowitego ostudzenia. Po wyciągnięciu polewamy ją obficie lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową. Smacznego!
Sprawdź również: