Kusi smakiem na ciepło i zimno. Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana

Jak przygotować wyborną babkę ziemniaczaną?
Jak przygotować wyborną babkę ziemniaczaną?123RF/PICSEL

Jak babka ziemniaczana znalazła się na polskich stołach?

Zobacz również:

    Niezbędne produkty

    • 2 kg ziemniaków
    • 4 jajka
    • 50-60 g słoniny
    • 100 g boczku wędzonego
    • 150 g kiełbasy zwyczajnej
    • 3 średnie cebule
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Podstawą kartoflaka są ziemniaki
    Podstawą kartoflaka są ziemniaki123RF/PICSEL

    Kartoflak - przepis krok po kroku

    1. Na suchej patelni wytapiamy pokrojoną w kostkę słoninę, a następnie dorzucamy boczek i kiełbasę. Całość podgrzewamy do smakowitego zrumienienia.
    2. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dorzucamy do skwierczącego mięsa. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
    3. Ziemniaki obieramy, wypłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach.
    4. Z powstałej masy odciskamy nadmiar wody do osobnej miseczki i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie wylewamy płyn, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków wraz z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej.
    5. Do masy ziemniaczanej dodajemy oddzielone od białek żółtka, przestudzoną słoninę z kiełbasą, boczkiem i cebulą, a także przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
    6. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy do masy ziemniaczanej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
    7. Blaszkę do pieczenia dokładnie smarujemy olejem lub wykładamy papierem, a następnie do środka wlewamy babkę ziemniaczaną i wyrównujemy wierzch.
    8. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 1,5 godziny.
    9. Kartoflak podajemy na ciepło lub zimno, pokrojony w kwadraty i polany porcją zrumienionego boczku z cebulą.
    Ziemniaki. Jakie są najzdrowsze?Tomasz BaniakInteria.tv