Kusi smakiem na ciepło i zimno. Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana
Oprac.: Martyna Bednarczyk
W trakcie przygotowywania z piekarnika unosi się wprawiający ślinianki w ruch aromat podgrzewanych ziemniaków, cebuli oraz odpowiednio dobranego mięsa. Domownicy z niecierpliwością przerabiają nogami, gotowi spróbować wyjątkowego specjału. Babka ziemniaczana doskonale smakuje wyjęta wprost z piekarnika, jednak koneserzy doradzają, by dać się jej przegryźć i zostawić przynajmniej jeden kawałek na następny dzień. Podpowiadamy, jak przygotować to proste i bardzo sycące danie.
Spis treści:
Jak babka ziemniaczana znalazła się na polskich stołach?
Podawany na Śląsku kartoflak to danie, które przywędrowało do Polski zza wschodniej granicy. Nasi sąsiedzi opracowali przepis na danie, którego bazę tworzyły tarte surowe ziemniaki, wymieszane ze skwarkami na bazie boczku lub słoniny, które po doprawieniu zapiekało się w naczyniu specjalnie zwężanym od dołu.
Czas pieczenia zabierał kilka godzin, dając potrawie możliwość przejścia smakami oraz nabrania niepowtarzalnej konsystencji. Gotową babkę ziemniaczaną serwowano tradycyjnie z kwaśną śmietaną lub aksamitnym sosem grzybowym. W polskiej kuchni często serwuje się ją także z zimnym mlekiem. Kartoflak można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do pieczeni i gulaszu.
Sprawdź: Babka ziemniaczana
Niezbędne produkty
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 50-60 g słoniny
- 100 g boczku wędzonego
- 150 g kiełbasy zwyczajnej
- 3 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kartoflak - przepis krok po kroku
- Na suchej patelni wytapiamy pokrojoną w kostkę słoninę, a następnie dorzucamy boczek i kiełbasę. Całość podgrzewamy do smakowitego zrumienienia.
- Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dorzucamy do skwierczącego mięsa. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
- Ziemniaki obieramy, wypłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Z powstałej masy odciskamy nadmiar wody do osobnej miseczki i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie wylewamy płyn, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków wraz z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej.
- Do masy ziemniaczanej dodajemy oddzielone od białek żółtka, przestudzoną słoninę z kiełbasą, boczkiem i cebulą, a także przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
- W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy do masy ziemniaczanej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
- Blaszkę do pieczenia dokładnie smarujemy olejem lub wykładamy papierem, a następnie do środka wlewamy babkę ziemniaczaną i wyrównujemy wierzch.
- Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 1,5 godziny.
- Kartoflak podajemy na ciepło lub zimno, pokrojony w kwadraty i polany porcją zrumienionego boczku z cebulą.
Sprawdź: