Latem zajadaj bez obaw o boczki. Przygotujesz w kilka chwil
Kiedy pogoda za oknem skutecznie przypomina o trwających wakacjach, w poszukiwaniu ochłody udaj się do kuchni. W lodówce znajdziesz z pewnością trzy, podstawowe składniki, z których w zaledwie kilka chwil wyczarujesz orzeźwiający, lekki, a do tego niskokaloryczny deser. Możesz zajadać bez obaw o boczki.
Kiedy temperatury za oknem szybują w górę, rozpaczliwie poszukujemy jakiegokolwiek sposobu na ochłodę. Pierwsza myśl? Smaczne, słodkie, a przede wszystkim - zimne - lody! Te, często z wyjątkowo długą i niezdrową listą składników, mogą w kilka chwil zrujnować jednak zdrowie.
W zapomnienie, szczególnie latem, odejść powinny również inne przekąski, w których składzie na samym czele widnieje niezdrowy cukier. Wystarczy jednak przejrzeć kuchenne zapasy, a kolejno, z zaledwie trzech produktów, stworzyć smaczny i lekki deser, który dodatkowo wspomoże nieco zdrowie. Brzmi niewiarygodnie? Zaczynajmy!
Zobacz również:
Jakie desery na lato? Lekki, orzeźwiający i smaczny
W upalne dni na stole lądować powinny takie desery, które orzeźwiają, będąc przy tym dodatkowo niskokalorycznymi. Nic nie sprawdzi się w tym przypadku lepiej, niż przekąska stworzona na bazie jogurtu naturalnego, owoców i galaretki - które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Wyglądem przypomina nieco popularne banoffee, zaś smakiem przywodzi na myśl włoską panna cottę. Nie zawiera jednak zbyt dużych ilości cukru ani tłuszczu, przez co nie tuczy, a doskonale orzeźwia. Latem możesz więc jeść bez wyrzutów sumienia.
Jogurt naturalny dostarczy bowiem do organizmu wartościowego białka, wapnia i fosforu, zaś galaretka, za sprawą zawartego w niej kolagenu, dobrze wpłynie na stawy i ścięgna. Owoce - bez względu na to, jakie masz obecnie w lodówce - staną się dodatkowo świetnym źródłem błonnika, witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Bierzmy się więc do pracy.
Jak zrobić pyszny, zdrowy deser? Wykonasz w 15 minut
Do przyrządzenia banalnie prostego, ale smacznego i niskokalorycznego deseru potrzebować będziemy:
- 1 galaretkę winogronową, cytrynową (wedle preferencji),
- 1 galaretkę malinową (wedle preferencji),
- 1 szklankę malin (lub innych owoców, które akurat masz w lodówce),
- 400 g jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
- Galaretkę rozpuść w ¼ szklanki wrzątku i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Malinową galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, odstaw do wystygnięcia.
- Pamiętaj, że w trakcie upałów galaretkę warto rozpuścić w mniejszej ilości wody, niż zaleca to producent - wtedy lepiej się zetnie. Smak galaretki warto dodatkowo dobrać do owoców, które trafią do deseru.
- Połowę malin (lub innych owoców) ułóż na spodnie czterech miseczek deserowych. Zalej połową galaretki i zastudź.
- Jogurt wymieszaj z jedną galaretką i rozlej do miseczek. Zastudź.
- Wierzch deserów posyp malinami, zalej pozostałą galaretką. Miseczki wstaw na kilka godzin do lodówki, by deser dobrze stężał. Smacznego!