Ewa Wachowicz: Sezon na bób! Oto sprawdzone przepisy z jego udziałem

Bób jest nie tylko smacznym, ale także bardzo zdrowym warzywem strączkowym. W Polsce sezon na ten produkt zaczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. To właśnie wtedy świeże ziarna bobu są dostępne na targach i w sklepach, a my możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Dzisiaj podzielę się z wami kilkoma sprawdzonymi przepisami.

Ewa Wachowicz poleca przepisy z bobem
Ewa Wachowicz poleca przepisy z bobemarchiwum prywatne

Uwielbiam bób i najczęściej jem go w “formie klasycznej" - gotuję z solą, a później dodaję masło. Jest on bogaty w białko, błonnik, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, magnez i potas, co czyni go idealnym składnikiem zdrowej diety.

Przepis na pastę z bobu

Polecam wam przygotowanie pasty z bobu, na którą przepis poniżej. Gdy zalejecie ją oliwą, możecie przechowywać ją w lodówce kilka dni.

Składniki:

  • 300 g świeżego bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 kostek  lodu
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • grzanki z bagietki

Opis przygotowania:

  1. Bób przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Ostudzić i obrać z łupinek.
  2. Do miksera wrzucić bób, dodać kostki lodu, natkę pietruszki, ząbek czosnku. Dolać oliwę, sok z cytryny i zmiksować. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami z bagietki.

Lekka sałatka z dodatkiem bobu

Lekka sałatka z bobem - doskonała na kolację
Lekka sałatka z bobem - doskonała na kolacjęArchiwum autora

Inną propozycją jest sałatka z dodatkiem bobu. To idealny pomysł na przystawkę albo lekką kolację.

Składniki:

  • 300 g świeżego bobu
  • 1 sałata masłowa
  • 2 cebule dymki
  • 150 g sera mozzarella w kulkach
  • pomidorki koktajlowe
  • koperek

Sos winegret:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka  musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka  brązowego cukru
  • 8 łyżek  oliwy

Opis przygotowania:

  1. Bób przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Ostudzić i obrać z łupinek.  Liście sałaty podrzeć i ułożyć na talerzu.  Dodać pokrojoną w piórka cebulkę dymkę wraz ze szczypiorem, kulki mozzarelli, połówki  pomidorów koktajlowych oraz bób. 
  2. Przygotować sos winegret. Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać musztardę, sok z połowy cytryny i cukier (najlepszy będzie brązowy).Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dolać oliwę. Sosem polać sałatkę i posypać siekanym koperkiem.

Makaron z bobem

Makaron z bobem - palce lizać
Makaron z bobem - palce lizaćArchiwum autora

Jeśli jesteście miłośnikami makaronów, to ten z bobem na pewno wam posmakuje.

Składniki:

  • 300 g świeżego bobu
  • 200 g  makaronu np. rurki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałek sera typu parmezan
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

  1. Bób ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić i obrać z łupinek. W drugim garnku ugotować makaron.
  2. Na patelni na rozgrzanej oliwie przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć niezbyt długo aby nie zrobił się gorzki. Dorzucić bób i makaron, wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do miski i dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Na samym końcu oprószyć tartym parmezanem i udekorować natką pietruszki.

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem - idealna propozycja na lato
Pierogi z bobem - idealna propozycja na latoArchiwum autora

Czy możecie wyobrazić sobie coś bardziej polskiego niż... pierogi z bobem? Oto receptura.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko

Farsz:

  • 500 g świeżego bobu
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g boczku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • karmelizowana cebula
  • koperek

Opis przygotowania:

  1. Przepłukany bób wsypać do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Przelać przez sito. Gdy lekko ostygnie, obrać z łupin.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać odrobiną oleju i podsmażyć. Pod koniec dorzucić drobno pokrojoną cebulę i usmażyć na złoty kolor.
  3. Obrany, zimny bób rozdrobnić widelcem. Dodać ricottę, złocisty boczek z cebulą (trochę zostawić do podania) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem oraz świeżym rozmarynem (same igiełki - drobno posiekane). Wymieszać. Farsz można włożyć na chwilę do lodówki, by stężał.
  4. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie się dobrze kleiło). Gdy na stolnicy powstaną "kluski", znowu zrobić dołeczek i wybić weń jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 3 milimetrów.
  5. Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić zgrabne pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez dwie minuty trzymać je na gazie, a potem zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.
  6. Podawać z karmelizowaną cebulą (na patelni roztopić 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić). Udekorować koperkiem.

Polecam powyższe przepisy  wszystkim, którzy chcą wprowadzić do swojej diety coś zdrowego i smacznego. Bób jest szczególnie korzystny dla osób z problemami układu krążenia, dzięki wysokiej zawartości potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Ci, którzy zmagają się z  anemią, również mogą skorzystać na jego spożyciu ze względu na dużą ilość żelaza. Dodatkowo, bób jest bogaty w błonnik, co wspomaga trawienie i jest korzystne dla osób z problemami jelitowymi. Jak widzicie - same plusy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas