Reklama

Reklama

Makaronowe muszle z ricottą i pomidorkami

Makaronowe muszle, czyli conchiglioni, to pyszne włoskie danie, które zdobyło serca Polaków. Może wydawać się, że przygotowanie takich makaronowych muszli jest pracochłonne, ale nic bardziej błędnego!

Czas przyrządzenia: 65 min
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek
  • 30 dag liści szpinaku
  • jajko
  • 30 dag ricotty
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • 12 dużych muszli makaronowych
  • cukier
  • suszony tymianek

Muszle makaronowe z ricottą i pomidorkami: przygotowania

1. Posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku oraz tymianek podsmaż na łyżce oliwy z oliwek. Dodaj na patelnię passatę pomidorową i duś 10 minut. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. 

2. Piekarnik rozgrzej do temp. 180ºC. Szpinak poszatkuj, zblanszuj, osącz i ostudź. Pomidorki umyj i pokrój drobno. Połącz szpinak i pomidorki z ricottą, drugim przeciśniętym ząbkiem czosnku i połową startej na tarce mozzarelli. Dodaj jajko oraz sól i pieprz, wymieszaj. 

3. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Surowe makaronowe muszle napełnij farszem. Ułóż w naczyniu ciasno muszle, jedna obok drugiej. Polej sosem pomidorowym. Piecz około 25 minut. Posyp z wierzchu pozostałą startą na tarce mozzarellą. Conchiglioni piecz jeszcze 10 minut.

Reklama

Lubisz makaron? Spróbuj innych przepisów: 

Gdy brak czasu na gotowanie, sprawdzi się makaron z tuńczykiem na szybki obiad

Dla fanów roślin kapustowatych sprawdzą się przepisy na makaron z brokułami oraz makaron z kalafiorem.

***

Zobacz również: 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje