Makaronowe muszle z ricottą i pomidorkami

Makaronowe muszle, czyli conchiglioni, to pyszne włoskie danie, które zdobyło serca Polaków. Może wydawać się, że przygotowanie takich makaronowych muszli jest pracochłonne, ale nic bardziej błędnego!

Conchiglioni jest włoską potrawą, którą pokochali Polacy. Makaronowe muszle doskonale sprawdzą się na obiad
Conchiglioni jest włoską potrawą, którą pokochali Polacy. Makaronowe muszle doskonale sprawdzą się na obiad 123RF/PICSEL

Muszle makaronowe z ricottą i pomidorkami: przygotowania

1. Posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku oraz tymianek podsmaż na łyżce oliwy z oliwek. Dodaj na patelnię passatę pomidorową i duś 10 minut. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. 

2. Piekarnik rozgrzej do temp. 180ºC. Szpinak poszatkuj, zblanszuj, osącz i ostudź. Pomidorki umyj i pokrój drobno. Połącz szpinak i pomidorki z ricottą, drugim przeciśniętym ząbkiem czosnku i połową startej na tarce mozzarelli. Dodaj jajko oraz sól i pieprz, wymieszaj. 

3. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Surowe makaronowe muszle napełnij farszem. Ułóż w naczyniu ciasno muszle, jedna obok drugiej. Polej sosem pomidorowym. Piecz około 25 minut. Posyp z wierzchu pozostałą startą na tarce mozzarellą. Conchiglioni piecz jeszcze 10 minut.

Lubisz makaron? Spróbuj innych przepisów: 

Gdy brak czasu na gotowanie, sprawdzi się makaron z tuńczykiem na szybki obiad

Dla fanów roślin kapustowatych sprawdzą się przepisy na makaron z brokułami oraz makaron z kalafiorem.

***

Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Lody kokosowe na ananasiePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas