Makaronowe muszle z ricottą i pomidorkami
Makaronowe muszle, czyli conchiglioni, to pyszne włoskie danie, które zdobyło serca Polaków. Może wydawać się, że przygotowanie takich makaronowych muszli jest pracochłonne, ale nic bardziej błędnego!

Składniki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag passaty pomidorowej
- oliwa z oliwek
- 30 dag liści szpinaku
- jajko
- 30 dag ricotty
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- 12 dużych muszli makaronowych
- cukier
- suszony tymianek
Muszle makaronowe z ricottą i pomidorkami: przygotowania
1. Posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku oraz tymianek podsmaż na łyżce oliwy z oliwek. Dodaj na patelnię passatę pomidorową i duś 10 minut. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. 2. Piekarnik rozgrzej do temp. 180ºC. Szpinak poszatkuj, zblanszuj, osącz i ostudź. Pomidorki umyj i pokrój drobno. Połącz szpinak i pomidorki z ricottą, drugim przeciśniętym ząbkiem czosnku i połową startej na tarce mozzarelli. Dodaj jajko oraz sól i pieprz, wymieszaj. 3. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Surowe makaronowe muszle napełnij farszem. Ułóż w naczyniu ciasno muszle, jedna obok drugiej. Polej sosem pomidorowym. Piecz około 25 minut. Posyp z wierzchu pozostałą startą na tarce mozzarellą. Conchiglioni piecz jeszcze 10 minut.
Lubisz makaron? Spróbuj innych przepisów: Gdy brak czasu na gotowanie, sprawdzi się makaron z tuńczykiem na szybki obiad. Dla fanów roślin kapustowatych sprawdzą się przepisy na makaron z brokułami oraz makaron z kalafiorem.***
Zobacz również: