Makowiec jak u babci!

Makowiec kojarzy się głównie ze świętami. Bożonarodzeniowy makowiec często gości na stołach Polaków, ale to nie powód by jeść go tylko od święta! Świetnie sprawdzi się na co dzień jako pyszny deser.

Makowiec to deser, który może pojawić się na naszych stołach na co dzień i od święta
Makowiec to deser, który może pojawić się na naszych stołach na co dzień i od święta 123RF/PICSEL

Aby przygotować ciasto na makowiec, należy mąkę przesiać, dodać drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem, cukrem i szczyptą soli. Wbijać po 1 jajku, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem.

Po ok. 15 min wyrabiania dodawać porcjami miękkie masło. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potem podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w prostokąt, podsypując stolnicę mąką.

Mak wyspać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować ok. pół godziny, odcedzić, zmielić dwa razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem, wymieszać z posiekanymi bakaliami, miodem, likierami, masłem oraz pianą ubitą z 5 jajek oraz 5 żółtkami ubitymi z pudrem.

Masę podzielić na trzy części. Na każdym płacie ciasta rozsmarować porcję masy, zostawiając wolny brzeg. Płaty zwinąć w roladę, zlepić końce. Makowce ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 min w 180°C.

***

Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Gęsie nóżki confit z modrą kapustą oraz kaszotto gryczane z topinamburemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas