Mazurek cytrynowy - przysłała Mieczysława
Ciasto: mąka- 2 szklanki; margaryna - 20 dkg; cukier- 0,5 szklanki; żółtka - 2 sztuki; cukier waniliowy - 1 opakowanie; proszek do pieczenia - 1 łyżeczka; spirytus lub ocet- 1 łyżka. Polewa cytrynowa: białka - 3 sztuki; cukier puder - 1,5 szklanki; sok z połowy cytryny; rodzynki, migdały i dowolne owoce kandyzowane do dekoracji.
Przygotowanie:
Z podstawowych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki. Prostokatną blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto równą warstwą, nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor. Białka długo ucierać z cukrem, a gdy masa stanie się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny. Polać ciasto polewą i dowolnie udekorować.