Wspomaga odchudzanie i obniża cholesterol. Dodaj do codziennej diety

Wspomaga odchudzanie, wspiera leczenie anemii i obniża cholesterol. Do tego kosztuje tylko 6 złotych za paczkę. Soczewica to niezwykle wartościowa roślina strączkowa, którą każdy z nas powinien włączyć do codziennej diety. Oto dlaczego warto ją jeść.

Dlaczego warto jeść soczewicę?
Dlaczego warto jeść soczewicę?123RF/PICSEL

Bogata w białko. Soczewica to idealny zamiennik mięsa

Co ciekawe białko zawarte w soczewicy jest drugim najlepiej przyswajalnym przez organizm człowieka białkiem pochodzenia roślinnego. Z tego powodu stanowi doskonałą alternatywę białka zwierzęcego.

Odpowiednio doprawiona soczewica również i w smaku może przypominać mięso. Z czerwonej soczewicy przygotujemy doskonały zamiennik włoskiego ragu, znanego w Polsce jako sos boloński. Z soczewicy zielonej przygotujemy doskonały gulasz z warzywami, pasztet, curry, a także kotlety. Natomiast czarna soczewica idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki. 

Właściwości odżywcze soczewicy. Białko to nie wszystko!

Soczewica jest doskonałym źródłem błonnika, a także licznych witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in.:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6),
  • witaminy A i K,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.
Z soczewicy możemy przygotować sycącą i pełną witamin zupę
Z soczewicy możemy przygotować sycącą i pełną witamin zupę 123RF/PICSEL

Soczewica - jakie ma właściwości?

Każdy z nas niezależnie od wieku powinien włączyć soczewicę do codziennej diety. Jednakże szczególną uwagę powinny zwrócić na nią osoby powyżej 50. roku życia, gdzie utrzymanie siły mięśni i dobrej odporności staje się priorytetem. Jakie właściwości ma soczewica?

  • wspomaga układ odpornościowy,
  • wspiera układ nerwowy,
  • redukuje poziom "złego" cholesterolu we krwi,
  • zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu,
  • wspiera leczenie anemii,
  • wspomaga odchudzanie i pozostawia nas z uczuciem sytości.

Niski indeks glikemiczny sprawia też, że soczewicę mogą również spożywać cukrzycy. Poza tym zawiera ona dużą ilość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi.

Co warto zjeść rano?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas