Wspomaga odchudzanie i obniża cholesterol. Dodaj do codziennej diety
Oprac.: Agata Zaremba
Wspomaga odchudzanie, wspiera leczenie anemii i obniża cholesterol. Do tego kosztuje tylko 6 złotych za paczkę. Soczewica to niezwykle wartościowa roślina strączkowa, którą każdy z nas powinien włączyć do codziennej diety. Oto dlaczego warto ją jeść.
Spis treści:
Bogata w białko. Soczewica to idealny zamiennik mięsa
Zobacz również:
Co ciekawe białko zawarte w soczewicy jest drugim najlepiej przyswajalnym przez organizm człowieka białkiem pochodzenia roślinnego. Z tego powodu stanowi doskonałą alternatywę białka zwierzęcego.
Odpowiednio doprawiona soczewica również i w smaku może przypominać mięso. Z czerwonej soczewicy przygotujemy doskonały zamiennik włoskiego ragu, znanego w Polsce jako sos boloński. Z soczewicy zielonej przygotujemy doskonały gulasz z warzywami, pasztet, curry, a także kotlety. Natomiast czarna soczewica idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki.
Właściwości odżywcze soczewicy. Białko to nie wszystko!
Soczewica jest doskonałym źródłem błonnika, a także licznych witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in.:
- witaminę C,
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6),
- witaminy A i K,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- sód,
- cynk.
Zobacz również: Magia siemienia lnianego. Czyni cuda w organizmie
Soczewica - jakie ma właściwości?
Każdy z nas niezależnie od wieku powinien włączyć soczewicę do codziennej diety. Jednakże szczególną uwagę powinny zwrócić na nią osoby powyżej 50. roku życia, gdzie utrzymanie siły mięśni i dobrej odporności staje się priorytetem. Jakie właściwości ma soczewica?
- wspomaga układ odpornościowy,
- wspiera układ nerwowy,
- redukuje poziom "złego" cholesterolu we krwi,
- zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu,
- wspiera leczenie anemii,
- wspomaga odchudzanie i pozostawia nas z uczuciem sytości.
Niski indeks glikemiczny sprawia też, że soczewicę mogą również spożywać cukrzycy. Poza tym zawiera ona dużą ilość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi.
Zobacz również: Zjedz wieczorem, a rano zobaczysz efekty. Tak obniżysz cukier