Genialne połączenie smaków. Sałatka, która znika szybciej niż mielone

Sałatka z buraków i cukinii rozpieszcza podniebienie
Sałatka z buraków i cukinii rozpieszcza podniebienie123RF/PICSEL

Przetwór z cukinii i buraków - składniki

Zobacz również:

    • 1 kg zielonej cukinii
    • 1 kg buraków
    • 750 g cebuli
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka octu 10 proc.
    • 1 szklanka oleju roślinnego
    • sól i pieprz do smaku

    Smakowity przepis krok po kroku

    1. Zaczynamy od dokładnego umycia, obrania oraz wydrążenia miąższu cukinii. W kolejnym kroku ścieramy warzywo na tarce o dużych oczkach, umieszczamy w misce i dokładnie solimy.
    2. Buraki obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 30-35 minut. Po tym czasie wyciągamy je na czysty talerz, pozostawiamy do wystudzenia i również ścieramy na tarce.
    3. Obraną z łupiny cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i pozostawiamy na godzinę. Kiedy upłynie wyznaczony czas, przechodzimy do odciśnięcia nagromadzonego soku.
    4. Tak przygotowane warzywa łączymy razem w jednym naczyniu, dodajemy cukier, ocet oraz olej i doprawiamy do smaku pieprzem.
    5. Mieszankę warzywną umieszczamy w garnku, zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut, pamiętając o częstym mieszaniu.
    6. Na koniec przekładamy sałatkę do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut.

    Jak długo przechowywać przetwory w słoikach?

    Przetwory to niezastąpione źródło witamin zimą
    Przetwory to niezastąpione źródło witamin zimą123RF/PICSEL
    "Na zdrowie": Buraki warto jeść w każdej postaci. Co w nich takiego jest?POLSAT GOInteria.tv