Mówi się o nim, że zawiera "ujemne kalorie". Uruchamia spalanie tłuszczu na najwyższych obrotach

W czasach, kiedy kuracje lecznicze opierały się wyłącznie na medycynie naturalnej, seler naciowy traktowano w kategoriach leku, rzadziej był stosowany w celach typowo kulinarnych. Dziś chętnie dorzucamy go do koktajli i sałatek, co nie zmienia faktu, że uwzględnianie warzywa w diecie może nam się bardzo przysłużyć na różnych polach. Jakie są właściwości selera naciowego? Zobaczysz w nim sprzymierzeńca chroniącego przed nadwagą, odwodnieniem i stresem.

Co daje jedzenie selera naciowego?
Co daje jedzenie selera naciowego?123RF/PICSEL

Wizyta w warzywniaku: Po czym poznać, że seler naciowy jest świeży?

Aby w pełni skorzystać z cennych właściwości selera naciowego, należy dokonać właściwego wyboru podczas zakupów. Zaopatruj się w miejscach, gdzie będziesz mieć okazję dobrze przyjrzeć się warzywom. Świeże i najbardziej dorodne nie tylko smakują najlepiej, ale przede wszystkim są wypełnione składnikami o dobroczynnym wpływie na zdrowie.

Zarówno liście, jak i łodygi powinny być jędrne i intensywnie zielone. Jeśli zauważysz jakiekolwiek uszkodzenia lub objawy więdnięcia, zostaw seler na sklepowej półce. Po powrocie do domu seler naciowy przechowuj w lodówce. Dla podtrzymania świeżości owiń go folią aluminiową albo lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym.

"Na zdrowie": Seler naciowyPOLSAT GO

Na co pomaga seler naciowy? Pogromca boczków i wałeczków

W kontekście odchudzania możemy spotkać się z terminem "ujemnych kalorii". Dotyczy produktów, których kaloryczność jest na tyle niska, że ilość energii potrzebna do ich spalenia podczas trawienia przewyższa wartość dostarczonych kilokalorii. Seler naciowy zalicza się do tego grona, zawierając około 15 kalorii w 100 gramach (to odpowiednik mniej więcej dwóch łodyg).

Zielone warzywo cechuje się jednocześnie zawartością błonnika pokarmowego oraz niskim indeksem glikemicznym, więc jest bezpieczne w diecie cukrzyków. Uwzględnianie selera naciowego w diecie pomaga przyspieszyć spalanie tłuszczu i zapanować nad wielkością spożywanych porcji. Łącząc go z warzywnymi pastami albo ziołowymi dipami, stworzymy chrupiący przysmak, który odwiedzie nas od pokus w postaci niezdrowych przekąsek.

Czasem trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać nieco dłużej na efekty, ale wytrwałość, konsekwencja i dbanie o dobre nawyki żywieniowe popłacają
Czasem trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać nieco dłużej na efekty, ale wytrwałość, konsekwencja i dbanie o dobre nawyki żywieniowe popłacają123RF/PICSEL

Włącz seler naciowy do diety dla zachowania równowagi

Mimo że jest bogaty w składniki odżywcze, seler naciowy w znacznej mierze składa się z wody. Będzie to więc dodatkowa porcja, która pomoże zapobiegać odwodnieniu. Zajadaj warzywo, by uniknąć takich objawów, jak bóle i zawroty głowy, zaparcia i uczucie notorycznego zmęczenia.

Dzięki zawartości potasu i sodu seler naciowy zalicza się do produktów dbających o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, działa na ciało odkwaszająco.

Bogactwo składników odżywczych w zielonych łodygach

Chrupiące warzywo zdołało skumulować substancje, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zaliczają się do nich wspomniany potas i sód, ale także magnez oraz wapń. Sprzyjają układowi nerwowemu i produkcji hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie, w tym serotoniny i endorfin. Te właściwości selera naciowego sprzyjają nastrojowi, radzeniu sobie ze stresem i łatwemu zasypianiu.

Spożywanie selera sprzyja również zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie, zwalczaniu nadciśnienia i poziomu "złego" cholesterolu.

Przepisy z selerem naciowym — wrzuć go do koktajlu

Koktajl lub smoothie to najprostszy sposób na spożytkowanie smacznego warzywa. Zmiksowanie go z innymi produktami pozwoli na cieszenie się cennymi właściwościami zwłaszcza tym osobom, które nie przepadają za smakiem surowej zieleniny. Seler naciowy bardzo dobrze komponuje się z jabłkami, mango, bananami, szpinakiem, ogórkiem.

Tym razem proponujemy przepis na oczyszczający koktajl z selerem naciowym, który pomoże schudnąć i dostarczyć ciału niezbędne składniki odżywcze.

Do zrobienia jednej porcji potrzebujesz: 3 łodyg selera, 3 kiwi, kawałka świeżego imbiru (o długości 1-1,5 centymetra), 1 łyżeczkę miodu.

Sposób przygotowania:

  • Kiwi obierz ze skórki. Pokrój w plastry i zblenduj.
  • Poszatkuj imbir, seler naciowy również podziel na mniejsze kawałki.
  • Dorzuć do kiwi, następnie miksuj do momentu uzyskania gęstej mikstury. Pod koniec wlej miód i wymieszaj, by połączyć składniki.

Taki koktajl z selera naciowego sprawdzi się w roli szybkiej przekąski, drugiego śniadania albo podwieczorku.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas