Na starcie, w trakcie, czy na koniec? Kiedy najlepiej dodawać przyprawy do zupy?

To jak i kiedy dodajemy do zupy przyprawy ma niebagatelne znaczenie dla efektu końcowego
To jak i kiedy dodajemy do zupy przyprawy ma niebagatelne znaczenie dla efektu końcowego123RF/PICSEL

Kolejność dodawania przypraw

Świeże zioła najlepiej dodawać do zupy na koniec gotowania
Świeże zioła najlepiej dodawać do zupy na koniec gotowaniapexels.com

Nie tylko sól i pieprz

  • Do barszczu czerwonego - czosnek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, pieprz, ziele angielskie
  • Do fasolowej - goździki, liść laurowy, majeranek, pieprz, ziele angielskie
  • Do zupy grochowej - bazylia, cebula, czosnek, lubczyk, majeranek
  • Zupa grzybowa - bazylia, cebula, estragon, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
  • Zupa jarzynowa - bazylia, estragon, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
  • Do kapuśniaku - kminek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie
  • A do kapuśniaku z włoskiej kapusty - gorczyca, kminek, pieprz, ziele angielskie
  • Do krupniku - lubczyk, pietruszka, ziele angielskie
  • Do zupy owocowej - cynamon, goździki, melisa, wanilia
  • Do pomidorowej - bazylia, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
  • Do rosołu - liść laurowy, majeranek, pieprz, pietruszka, ziele angielskie
  • Zupa ziemniaczana - cząber, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka, pietruszka, pieprz, ziele angielskie
  • A do żuru - czosnek, kminek, pieprz, pietruszka
Ewa gotuje”: Pierogi z suszonymi śliwkamiPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?