Na starcie, w trakcie, czy na koniec? Kiedy najlepiej dodawać przyprawy do zupy?

W przygotowaniu świetnej zupy ważne jest nie tylko to, jakie przyprawy i w jakiej ilości do niej dodamy, ale też, w którym momencie gotowania to zrobimy. Jak zatem dodawać przyprawy, by nasza zupa była najlepsza? Podpowiadamy!

To jak i kiedy dodajemy do zupy przyprawy ma niebagatelne znaczenie dla efektu końcowego
To jak i kiedy dodajemy do zupy przyprawy ma niebagatelne znaczenie dla efektu końcowego123RF/PICSEL

Kolejność dodawania przypraw

Kolejność dodawania przypraw i czas, jaki spędzą one w garnku to klucz do kulinarnego sukcesu naszych zup. Warto poznać te podstawowe zasady, bo jeśli się pomylimy, to w najlepszym przypadku przypraw lub dodatków nie będzie czuć, a w najgorszym zupełnie popsują smak naszego posiłku.

Przyprawy takie jak ziele angielskie, liście laurowe powoli uwalniają swój smak w trakcie gotowania. Imbir, cebulę, seler i inne świeże warzywa dodaje się do zupy na 20 minut przed zakończeniem gotowania, dzięki czemu zachowają swój smak. Jeśli będą gotowane dłużej, mogą stać się gorzkie.

Zmielone przyprawy, takie jak pieprz, dosypuje się tuż przed końcem gotowania zupy. Wyjątkiem jest tutaj sproszkowane chilli, które warto dodać na początku przygotowania - potrzebuje ono czasu, by ostry smak przeniknął potrawę.

Świeże zioła najlepiej dodawać do zupy na koniec gotowania
Świeże zioła najlepiej dodawać do zupy na koniec gotowaniapexels.com

Zioła z domowego ogródka najlepiej dodać na dwie minuty przed zakończeniem gotowania, by nie “odparować" ich smaku i aromatu. Świeżą bazylię, szczypiorek, kolendrę, koperek i miętę dodaje się już po rozlaniu zupy do talerzy.

Nie tylko sól i pieprz

By wydobyć najlepszy smak danej zupy, nie powinniśmy się ograniczać do podstawowych przypraw. Jakie dodatki smakowe sprawdzą się w różnych popularnych zupach? Co warto do nich dodać?

  • Do barszczu czerwonego - czosnek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, pieprz, ziele angielskie
  • Do fasolowej - goździki, liść laurowy, majeranek, pieprz, ziele angielskie
  • Do zupy grochowej - bazylia, cebula, czosnek, lubczyk, majeranek
  • Zupa grzybowa - bazylia, cebula, estragon, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
  • Zupa jarzynowa - bazylia, estragon, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
  • Do kapuśniaku - kminek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie
  • A do kapuśniaku z włoskiej kapusty - gorczyca, kminek, pieprz, ziele angielskie
  • Do krupniku - lubczyk, pietruszka, ziele angielskie
  • Do zupy owocowej - cynamon, goździki, melisa, wanilia
  • Do pomidorowej - bazylia, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
  • Do rosołu - liść laurowy, majeranek, pieprz, pietruszka, ziele angielskie
  • Zupa ziemniaczana - cząber, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka, pietruszka, pieprz, ziele angielskie
  • A do żuru - czosnek, kminek, pieprz, pietruszka

Zobacz również:

Ewa gotuje”: Pierogi z suszonymi śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas