Najprostszy przepis na pączki! Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek

Aktualizacja
Pączki kładzione łyżką to prosty przepis na pyszny deser
Pączki kładzione łyżką to prosty przepis na pyszny deserMarek Lasyk East News

Wykonanie pączków kładzionych łyżką

Pączki łyżką kładzione na drożdżach

  • 1 szklankę mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie drożdży suchych
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  1. Drożdże mieszamy z mąką i cukrem. Następnie stopniowo dodajemy do mieszanki mokre składniki. 
  2. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  3. Po 1,5-2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
  4. Rozgrzewamy wtedy tłuszcz na patelni lub w głębszym rondlu. 
  5. Następnie kładziemy na nim łyżką ciasto. 
  6. Smażymy pączki na brązowy kolor i wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. 
  7. Kiedy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.

Szybkie pączki kładzione łyżką z serkiem homogenizowanym

  • szklanki serka homogenizowanego
  • 3 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oleju do smażenia
  1. Zaczynamy od wymieszania jajek z serkiem. 
  2. Do masy dodajemy suche składniki. 
  3. Mieszamy wszystko za pomocą łyżki lub widelca. 
  4. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej i smażymy pączki. 
  5. Nakładamy ciasto oczywiście za pomocą łyżki. 
  6. Kiedy pączki będą miały złocisty kolor, odsączamy je i obsypujemy cukrem pudrem po ostygnięciu.
Pączki kładzione łyżką to dobra alternatywa dla klasycznego przepisu
Pączki kładzione łyżką to dobra alternatywa dla klasycznego przepisu123RF/PICSEL

Pączki pękają przy smażeniu

Przepis na hiszpańskie pączki