Najtańsze warzywa, które warto umieścić w diecie
W 2023 roku jest coraz mniej okazji do używania przymiotnika "tani", zwłaszcza gdy wybieramy się na zakupy spożywcze. Rekordowa inflacja nie ominęła sklepów, sklepików, piekarni ani masarni. Nie zapomniała też o targowiskach. Ceny warzyw mogą przyprawić o zawrót głowy. Na jednym z krakowskich straganów za kilogram pietruszki korzeniowej trzeba dziś zapłacić 10 zł, a za kilogram papryki blisko 30 zł. Które warzywa mają wysoką wartość odżywczą i pozwolą nie zrujnować ostatecznie domowego budżetu?
Warzywa u progu wiosny
Zwykło się mówić, że zimą jest najtrudniejszy dostęp do świeżych warzyw. I to jest prawda, warto jednak dodać, że w pierwszych tygodniach wiosny sytuacja przedstawia się niemal identycznie. Na dobrej jakości nowalijki trzeba jeszcze trochę poczekać. Aura kaprysi, po pierwszych wiosennych promykach słońca, w wielu rejonach Polski powróciły opady śniegu i nocne przymrozki, co nie pozostanie bez wpływu na uprawy.
Najcenniejszymi warzywami, z których warto korzystać w kwietniu są bez wątpienia warzywa korzeniowe, kapustne i zielone warzywa liściaste. Korzeniowe najdłużej zachowują większość składników odżywczych i są tańsze niż papryka czy pomidory, które stały się dla części społeczeństwa towarem luksusowym. Za kilogram pomidorów malinowych trzeba dziś zapłacić około 25-28 zł, za tę samą porcję papryki około 30 zł. Sięgnijmy więc po to, co nas odżywi i pozwoli zmieścić się w miesięcznym budżecie.
Marchew
Za kilogram marchwi trzeba dziś zapłacić około 5 zł. To warzywo doskonale nadaje się do jedzenia na surowo, a także kiszenia. W tej, mniej popularnej w Polsce, wersji również smakuje wybornie. Marchew jest doskonałym źródłem bata-karotenu, czyli składnika, który dba o dobrą pracę narządu wzroku, o czym wie każdy pierwszoklasista, bo niemal równo z pierwszym dzwonkiem, rodzice zaczynają zachęcać swoje dzieci do jedzenia marchewki. Warto mieć to na uwadze przez całe życie. Wszak wzrok z wiekiem się pogarsza.
Zawarty w marchwi beta-karoten, a także luteina i zeaksantyna są silnymi przeciwutleniaczami. Regularnie zjadana marchew może uchronić przed rozwojem takich chorób jak zwyrodnienie plamki żółtej, jaskra czy zaćma. Marchew jest też źródłem błonnika, który usprawnia procesy trawienne, stymuluje perystaltykę jelit i ma korzystny wpływ na metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Surowa lub kiszona marchew powinna być stałym elementem diety osób ze schorzeniami kardiologicznymi i cukrzycą.
Seler korzeniowy
Kilogram selera korzeniowego kosztuje obecnie około 7 zł. To warzywo można z powodzeniem nazwać katalizatorem trawiennym. Surówka z selera - bez zbędnych tłustych dodatków - potrafi skutecznie obudzić najbardziej leniwy metabolizm. Seler nadaje się do zapiekania, marynowania, duszenia i, co oczywiste, gotowania. Wszak w zupie krem z białych warzyw pierwsze skrzypce gra właśnie jego smak i aromat. Jeśli jednak zależy nam na optymalnym wykorzystaniu wartości odżywczych tego warzywa, warto zjadać je na surowo. Wybornie smakuje zarówno solo, jak i w połączeniach, na przykład jako dodatek do popularnej marchewki z jabłkiem. Klasyczna wersja surówki, wzbogacona selerem korzeniowym będzie jeszcze smaczniejsza. Jeśli warzywa nie są wystarczająco soczyste, można sięgnąć po dodatkowe jabłko albo skropić surówkę sokiem z cytryny. Majonez nie jest dobrym dodatkiem do niskokalorycznych surówek.
Seler powinien zająć stałe miejsce w diecie osób z chorobami kardiologicznymi. To warzywo jest skarbnicą witaminy C i wielu innych składników o silnym potencjale antyutleniającym, które wzmacniają system immunologiczny i pracę serca. Seler w diecie to dobra profilaktyka rozwoju chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych, takich jak stwardnienie zanikowe boczne, choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
Przeczytaj też: Mazurek kajmakowy od Ewy Wachowicz. Zachwyca dekoracjami
Korzeń pietruszki
Za kilogram pietruszki korzeniowej trzeba zapłacić około 10 zł, jednak warto to zrobić. Skoro nać pietruszki zaskarbiła sobie przydomek zielonego złota, korzeń powinien dostać etykietkę szlachetnego białego kruszcu. Biała cześć pietruszki ma działanie rozkurczowe, dlatego powinna mieć stałe miejsce na talerzach osób z delikatnym przewodem pokarmowym. Pomoże łagodzić przykre dolegliwości związane z jelitem drażliwym. Korzeń pietruszki skutecznie łagodzi nie tylko skurcze jelit, ale również macicy. Pietruszka korzeniowa to doskonałe antidotum na uciążliwości wynikające z PMS-u i towarzyszące miesiączce. Jest też rekomendowana dla pań w okresie okołomenopauzalnym.
Pietruszkę, choć nie jest warzywem soczystym, warto dodawać do sałatek i surówek. Zjadana na surowo jest cenniejsza dla zdrowia.
Inne tańsze i cenne odżywczo warzywa
Wśród relatywnie tańszych warzyw, o które warto wzbogacić wiosenną dietę warto wymienić również:
- czerwone buraki - zarówno świeże, jak i kiszone,
- kapustę - świeżą i kiszoną,
- nać pietruszki,
- nać selera,
- cukinię.
Czytaj również: Dodatki do wielkanocnych potraw. Co zamiast majonezu?