Naleśnik z piekarnika
Smażenie naleśników na patelni to żmudny proces. Na szczęście istnieje mniej wymagający, ale równie smaczny sposób: naleśnik z piekarnika. Ciasto z tego przepisu możesz upiec w formie placka i dopiero później podzielić na mniejsze porcje. Naleśnik z piekarnika może ci się bardzo spodobać!
Naleśnik z piekarnika - przygotowanie
1. Przygotowanie ciasta na pieczone naleśniki wygląda dokładnie tak samo, jak w przypadku tych z patelni. Do naczynia wlej mleko, dodaj dwa całe jajka, łyżkę oleju i cukru oraz szczyptę soli. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Mniejszymi partiami dosypuj mąkę, aby powstała gładka masa.
2. Blachę z piekarnika wyłóż posmarowanym odrobiną oleju papierem do pieczenia (najlepiej podwójną warstwą, aby nic nie przciekało). Wylej na nią ciasto i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół).
3. Upieczony naleśnik posmaruj ulubionym nadzieniem, zwiń i podawaj w formie pociętej na mniejsze plastry rolady.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Naleśniki z serem
Zobacz także: