Naleśnik z piekarnika

Aktualizacja

Smażenie naleśników na patelni to żmudny proces. Na szczęście istnieje mniej wymagający, ale równie smaczny sposób: naleśnik z piekarnika. Ciasto z tego przepisu możesz upiec w formie placka i dopiero później podzielić na mniejsze porcje. Naleśnik z piekarnika może ci się bardzo spodobać!

Naleśnik z piekarnika może posłużyć do przygotowania rolady
Naleśnik z piekarnika może posłużyć do przygotowania rolady123RF/PICSEL

Naleśnik z piekarnika - przygotowanie

1. Przygotowanie ciasta na pieczone naleśniki wygląda dokładnie tak samo, jak w przypadku tych z patelni. Do naczynia wlej mleko, dodaj dwa całe jajka, łyżkę oleju i cukru oraz szczyptę soli. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Mniejszymi partiami dosypuj mąkę, aby powstała gładka masa.

2. Blachę z piekarnika wyłóż posmarowanym odrobiną oleju papierem do pieczenia (najlepiej podwójną warstwą, aby nic nie przciekało). Wylej na nią ciasto i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół).

3. Upieczony naleśnik posmaruj ulubionym nadzieniem, zwiń i podawaj w formie pociętej na mniejsze plastry rolady.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Naleśniki z serem
Zobacz także:

"Ewa gotuje": Babka z marchewkąPolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas