Napełniam słoiki po brzegi i mocno zakręcam. Smarowidłem z letniego warzywa zajadam się zimą

Choć pełnia sezonu na cukinię przypada na przełom lipca i sierpnia, pod koniec wakacji nadal możemy znaleźć na okolicznych straganach dojrzałe i smakowite okazy. Również w warzywniakach piętrzą się cukinie o różnych kolorach i rozmiarach, a ogrodnicy przynoszą do domów kolejne kosze zdobyczy działkowych. Jak wykorzystać to smaczne warzywo, jeśli znudziło nam się już leczo, placki, tarty, a nawet ciasta? Prezentujemy przepis na pastę kanapkową idealną do słoików.

Smarowidło z cukinii przypomni smak lata w zimie
Smarowidło z cukinii przypomni smak lata w zimiemateriały prasowe

Jak zrobić pastę z cukinii?

Potencjał cukinii bez trudu wykorzystamy zarówno w wytrawnych, jak i słodkich przepisach. Zdarza się, że warzywo potrafi mocno zaskoczyć. Nie zawsze pozytywnie. Zbyt gruba skórka czy wodnisty miąższ mogą ostudzić nasz zapał kulinarny. Okazuje się, że nawet nieco bardziej wymagający okaz możemy zamienić w smakowite smarowidło.

Składniki na pastę z cukinii

  • 2 duże cukinie
  • 1 puszka cieciorki
  • 3-4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczka kuminu
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pasty z cukinii

  1. Cukinie dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i kroimy wzdłuż na połówki.
  2. Tak przygotowane warzywa wykładamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinie pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut.
  3. Upieczone i zarumienione cukinie wyciągamy z piekarnika, a każdą połówkę ponownie kroimy na pół. Odlewamy wodę, która zebrała się na blaszce.
  4. Warzywa wkładamy do kielicha blendera, a następnie dodajemy odsączoną z zalewy cieciorkę, pietruszkę, sok z cytryny, czosnek, kumin, kolendrę, chilli, sól oraz pieprz.
  5. Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy bez widocznych grudek. Gotową pastę z cukinii możemy schować do lodówki lub przełożyć do pojemników i zapasteryzować na później.

Pasteryzowanie warzywnej pasty na kanapki

Kremowa pasta na bazie dojrzewającej w słońcu cukinii jest tak pyszna, że niejednokrotnie kończy się, zanim zdążymy przełożyć ją do słoików. Jeśli jednak jakimś cudem uda nam się zachować choć jedną miskę smakowitego przetworu, warto odpowiednio go zapasteryzować. Zaczynamy od przygotowania kilku szklanych słoiczków, które następnie myjemy, wyparzamy i osuszamy.

Z pieczonej cukinii przygotujemy smakowitą pastę na kanapki
Z pieczonej cukinii przygotujemy smakowitą pastę na kanapki123RF/PICSEL

W kolejnym kroku mieszamy pastę z łyżeczką lub dwiema soku z limonki. W ten sposób zakwasimy smakołyk i utrudnimy bakteriom oraz pleśni możliwy rozwój. Tak przygotowane smarowidło z cukinii wkładamy do słoiczków, zakręcamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Urządzenie ustawiamy na 120 st. C, a kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, podgrzewamy przez 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy przetwory na zewnątrz i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Z czym jeść pastę z cukinii?

Niezwykle aromatyczna i pełna smaku pasta z cukinii nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, by zawładnąć kubkami smakowymi. Najlepiej serwować ją na świeżym chlebie lub chrupiącej bułce. W wersji fit możemy posmarować nią wafle kukurydziane lub ryżowe, a także chrupkie pieczywo żytnie. Wersję solo warto połączyć z porcją oliwy, pestkami granatu i pietruszką, a następnie zamaczać w niej pokrojone w słupki warzywa. Ciekawym patentem na wykorzystanie przetworu będzie połączenie go z ryżem lub makaronem, a także posmarowanie wytrawnych naleśników.

„Ewa gotuje”: Krem z cukiniiPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas