Napełniam słoiki po brzegi i mocno zakręcam. Smarowidłem z letniego warzywa zajadam się zimą

Smarowidło z cukinii przypomni smak lata w zimie
Smarowidło z cukinii przypomni smak lata w zimiemateriały prasowe

Jak zrobić pastę z cukinii?

Zobacz również:

    • 2 duże cukinie
    • 1 puszka cieciorki
    • 3-4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ łyżeczka kuminu
    • ¼ łyżeczki sproszkowanej kolendry
    • szczypta chilli
    • sól i pieprz do smaku
    1. Cukinie dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i kroimy wzdłuż na połówki.
    2. Tak przygotowane warzywa wykładamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinie pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut.
    3. Upieczone i zarumienione cukinie wyciągamy z piekarnika, a każdą połówkę ponownie kroimy na pół. Odlewamy wodę, która zebrała się na blaszce.
    4. Warzywa wkładamy do kielicha blendera, a następnie dodajemy odsączoną z zalewy cieciorkę, pietruszkę, sok z cytryny, czosnek, kumin, kolendrę, chilli, sól oraz pieprz.
    5. Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy bez widocznych grudek. Gotową pastę z cukinii możemy schować do lodówki lub przełożyć do pojemników i zapasteryzować na później.

    Pasteryzowanie warzywnej pasty na kanapki

    Z pieczonej cukinii przygotujemy smakowitą pastę na kanapki
    Z pieczonej cukinii przygotujemy smakowitą pastę na kanapki123RF/PICSEL

    Z czym jeść pastę z cukinii?

    „Ewa gotuje”: Krem z cukiniiPolsat