Nasze babcie go uwielbiały. Prosty przepis na budyń... z kalafiora

Budyń to danie, które większości z nas kojarzy się ze słodkim, pysznym deserem. Nasze babcie serwowały go jednak często w wytrawnej wersji na słono i dosłownie uwielbiały to danie. Jak przygotować pyszny budyń z kalafiora?

Z kalafiora można przygotować pyszny budyń na słono
Z kalafiora można przygotować pyszny budyń na słono 123RF/PICSEL

Budynie można podzielić na słone oraz słodkie. Te pierwsze można potraktować jako obiad czy kolację, a te przyrządzone na słodko jako deser. Głównym składnikiem słodkiej masy budyniowej może być:

  • ser,
  • migdały,
  • orzechy,
  • mak,
  • ciasto parzone. 

Budynie słone przyrządza się natomiast z gotowanych grzybów, mięsa mielonego, warzyw czy kasz. Nasze babcie przyrządzały także często budyń z kalafiora - prosty i wyjątkowo smaczny.

Jak przyrządzić budyń z kalafiora?

1. Umyj kalafiora i podziel na różyczki, a następnie ugotuj go w słonej wodzie do miękkości.

2. Gdy kalafior ostygnie, rozdrobnij go lekko ubijaczką do ziemniaków. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a żółtka zmiksuj z masłem.

3. Połącz kalafiora z żółtkami i dodaj bułkę tartą. Dopraw do smaku i wmieszaj pianę z białek.

4. Przełóż budyń do formy wysmarowanej masłem, przykryj i gotuj w kąpieli wodnej, dopóki się nie zetnie. Podawaj na ciepło.

Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas