Nasze babcie go uwielbiały. Prosty przepis na budyń... z kalafiora
Budyń to danie, które większości z nas kojarzy się ze słodkim, pysznym deserem. Nasze babcie serwowały go jednak często w wytrawnej wersji na słono i dosłownie uwielbiały to danie. Jak przygotować pyszny budyń z kalafiora?
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Budynie można podzielić na słone oraz słodkie. Te pierwsze można potraktować jako obiad czy kolację, a te przyrządzone na słodko jako deser. Głównym składnikiem słodkiej masy budyniowej może być:
- ser,
- migdały,
- orzechy,
- mak,
- ciasto parzone.
Budynie słone przyrządza się natomiast z gotowanych grzybów, mięsa mielonego, warzyw czy kasz. Nasze babcie przyrządzały także często budyń z kalafiora - prosty i wyjątkowo smaczny.
Jak przyrządzić budyń z kalafiora?
1. Umyj kalafiora i podziel na różyczki, a następnie ugotuj go w słonej wodzie do miękkości.
2. Gdy kalafior ostygnie, rozdrobnij go lekko ubijaczką do ziemniaków. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a żółtka zmiksuj z masłem.
3. Połącz kalafiora z żółtkami i dodaj bułkę tartą. Dopraw do smaku i wmieszaj pianę z białek.
4. Przełóż budyń do formy wysmarowanej masłem, przykryj i gotuj w kąpieli wodnej, dopóki się nie zetnie. Podawaj na ciepło.
Zobacz również: Sięgnij po nią w sierpniu. Wtedy smakuje najlepiej