Reklama

Reklama

Nasze babcie tak robiły. Faworki są kruche i wychodzą idealne

Łatwy przepis na faworki? Z takiego na pewno korzystały nasze babcie. Przy przygotowaniu smakołyków na tłusty czwartek, warto skorzystać ze sprawdzonych receptur i cennych porad gospodyń.


Faworki - idealne na tłusty czwartek

Tłusty czwartek w tym roku przypada 24 lutego. Tego dnia chętnie sięgamy po pączki z cukrem pudrem, nadziewane czy z bitą śmietaną. Nie brakuje również miłośników kruchych faworków (nazywanych w niektórych regionach chrustami). Ich przygotowanie nie jest tak skomplikowane. Wystarczy mieć kilka składników i sprawdzony przepis. A takim na pewno będzie przepis babci.  

Idealne faworki są delikatne, kruche, po prostu rozpływają się w ustach. Jak je przygotować? 

Faworki - sekret idealnego ciasta

Podczas przygotowania faworków, warto pamiętać o kilku zasadach:

Reklama

  • Jeśli chcemy, aby faworki były kruche, pamiętajmy o tym, żeby składniki były zimne
  • Zwracajmy także uwagę na mąkę. Wiele gospodyń wskazuje, że idealnie sprawdza się mąka typu 450
  • Jeśli nie chcemy, aby nasze faworki były tłuste, dodajmy do ciasta odrobinę spirytusu
  • Nie możemy zapomnieć o napowietrzeniu ciasta. Najlepiej zrobić to już na etapie jego wyrabiania. Należy je wielokrotnie zagniatać, a nawet uderzać w nie wałkiem. Robimy tak, dopóki ciasto nie będzie gładkie. Dzięki temu faworki nie będą twarde. 
  • Aby uniknąć przepalenia się ciasta - zachowaj odpowiednią temperaturę tłuszczu (180 st. C) Sprawdza się również wrzucenie do smażonego tłuszczu plasterków surowego ziemniaka. 
  • Faworki smażyć można na oleju rzepakowym albo smalcu. 

Faworki - przepis babci

SKŁADNIKI:

  • 3 żółtka
  • 20 dag mąki
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • 1 łyżka spirytusu
  • do dekoracji: cukier puder

PRZYGOTOWANIE: 

Zacznij od wymieszania mąki ze śmietaną. Do tego dodaj żółtka oraz szczyptę soli i spirytus. Dobrze wyrób ciasto. Wałkuj je partiami, staraj się przy tym nie podsypywać za dużo mąki. Następnie pokrój je na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 15 cm. Przekrój na środku i przewiń. Sprawdź, czy tłuszcz jest dobrze rozgrzany (wrzuć kawałej surowego ciasta, jeśli szybko podpłynie i się zarumieni, temperatura jest odpowiednia). Faworki smaż z dwóch stron. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jak lubisz, posyp je cukrem pudrem. 


SPRAWDZONE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK:

Zobacz również:



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy