Nasze babcie tak robiły. Faworki są kruche i wychodzą idealne
Łatwy przepis na faworki? Z takiego na pewno korzystały nasze babcie. Przy przygotowaniu smakołyków na tłusty czwartek, warto skorzystać ze sprawdzonych receptur i cennych porad gospodyń.
Faworki - idealne na tłusty czwartek
Tłusty czwartek w tym roku przypada 24 lutego. Tego dnia chętnie sięgamy po pączki z cukrem pudrem, nadziewane czy z bitą śmietaną. Nie brakuje również miłośników kruchych faworków (nazywanych w niektórych regionach chrustami). Ich przygotowanie nie jest tak skomplikowane. Wystarczy mieć kilka składników i sprawdzony przepis. A takim na pewno będzie przepis babci.
Idealne faworki są delikatne, kruche, po prostu rozpływają się w ustach. Jak je przygotować?
Faworki - sekret idealnego ciasta
Podczas przygotowania faworków, warto pamiętać o kilku zasadach:
Jeśli chcemy, aby faworki były kruche, pamiętajmy o tym, żeby składniki były zimne.
Faworki - przepis babci
SKŁADNIKI:
- 3 żółtka
- 20 dag mąki
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- sól
- 1 łyżka spirytusu
- do dekoracji: cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Zacznij od wymieszania mąki ze śmietaną. Do tego dodaj żółtka oraz szczyptę soli i spirytus. Dobrze wyrób ciasto. Wałkuj je partiami, staraj się przy tym nie podsypywać za dużo mąki. Następnie pokrój je na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 15 cm. Przekrój na środku i przewiń. Sprawdź, czy tłuszcz jest dobrze rozgrzany (wrzuć kawałej surowego ciasta, jeśli szybko podpłynie i się zarumieni, temperatura jest odpowiednia). Faworki smaż z dwóch stron. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jak lubisz, posyp je cukrem pudrem.
SPRAWDZONE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK:
Zobacz również: