Nawilża organizm od wewnątrz i nie tuczy. To najzdrowsze ciasto na świecie!

Ciasto marchewkowe to pyszny deser z mnóstwem składników odżywczych, o dobroczynnym wpływie na organizm. To jednak nie wszystkie jego zalety. Ciasto marchewkowe jest bowiem proste i szybkie w przygotowaniu, a jego fit wersję mogą jeść nawet osoby na diecie!

Ciasto marchewkowe można przygotować w wersji tradycyjnej lub fit
Ciasto marchewkowe można przygotować w wersji tradycyjnej lub fit123RF/PICSEL

Ciasto marchewkowe to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych ciast na świecie. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą już ze średniowiecza, ale największą popularność zyskało w czasie II wojny światowej w Wielkiej Brytanii. Z czasem przepis ten dotarł również do Stanów Zjednoczonych, a Amerykanie dosłownie oszaleli na jego punkcie. Do dziś sporo osób sądzi, że ciasto marchewkowe pochodzi właśnie z USA.

Ciasto marchewkowe przepis

Aby przygotować tradycyjne ciasto marchewkowe, będziemy potrzebować:

Przygotowanie ciasta marchewkowego

  1. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym i powoli dolewaj olej, nadal miksując. 
  2. Gdy olej się wchłonie, dodaj przesianą mąkę, a potem proszek do pieczenia i sodę oraz cynamon. Do masy dodaj marchewkę i całość wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto do formy (keksówki lub tortownicy) i piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 - 55 minut.

Wilgotne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe fit

Osoby, które nie mogą spożywać glutenu lub chcą po prostu zdrowiej się odżywiać, mogą zamienić klasyczny przepis na ciasto marchewkowe na jego fit wersję.

Ciasto marchewkowe fit - przygotowanie:

  1. Ustaw piekarnik na 170 stopni góra dół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Obierz marchew i jabłko i zetrzyj na grubych oczkach. Połącz wszystkie suche składniki, oprócz ksylitolu. 
  2. Ubij jajka z ksylitolem na puszystą pianę. Dodaj olej, starte jabłko i marchew i wymieszaj. Dodaj suche składniki i porządnie wymieszaj. 
  3. Przelej gotowe ciasto na blaszkę i piecz ok. 40 minut. Wyciągnij i pozostaw do wyschnięcia. 
  4. Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij na 80 proc. Dodaj serek mascarpone, cukier puder i ubij na sztywno. 
  5. Zimne ciasto przekrój na pół i przykryj jeden blat masą. Połóż na nim drugi blat ciasta, rozprowadź na nim pozostałą masę, opcjonalnie możesz obsypać orzechami.
  6. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Dlaczego warto jeść ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe mogą jeść nawet osoby na diecie
Ciasto marchewkowe mogą jeść nawet osoby na diecie 123RF/PICSEL

Ciasto marchewkowe to jeden z najzdrowszych deserów, na który możemy sobie pozwolić zdecydowanie częściej niż na inne słodkie, tłuste ciasta z masami. Głównym składnikiem ciasta marchewkowego jest oczywiście marchewka, która dział odkwaszająco, odżywczo i jest cennym źródłem takich składników jak:

  • witaminy z grupy B
  • witaminy A, C,  E, K i H
  • potas
  • sód
  • wapń
  • kobalt
  • cynk
  • fosfor
  • karotenoidy
  • flawonidy
  • błonnik
  • kwas foliowy
  • pektyny

Warto wiedzieć, że marchewka nawilża organizm od wewnątrz, ułatwia trawienie i walczy z dolegliwościami żołądkowymi. Pomaga ona także leczyć biegunki i poprawia przemianę materii.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas