Nawilża organizm od wewnątrz i nie tuczy. To najzdrowsze ciasto na świecie!

Ciasto marchewkowe można przygotować w wersji tradycyjnej lub fit
Ciasto marchewkowe można przygotować w wersji tradycyjnej lub fit123RF/PICSEL

Ciasto marchewkowe przepis

Składniki

  • 4 starte na drobnych oczkach, obrane marchewki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szklankę oleju rzepakowego
  • szklankę cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • łyżeczkę sody oczyszczonej
  • łyżkę cukru waniliowego
  • szczyptę cynamonu
  1. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym i powoli dolewaj olej, nadal miksując. 
  2. Gdy olej się wchłonie, dodaj przesianą mąkę, a potem proszek do pieczenia i sodę oraz cynamon. Do masy dodaj marchewkę i całość wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto do formy (keksówki lub tortownicy) i piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 - 55 minut.

Wilgotne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe fit

Składniki

  • Ciasto
  • 2 jajka
  • 160 g startej marchewki
  • 60 g startego jabłka
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 80 g ksylitolu
  • 40 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 130 g mąki bezglutenowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Krem
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g schłodzonej kremówki
  • 20-30 g cukru pudru (opcjonalnie)
  1. Ustaw piekarnik na 170 stopni góra dół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Obierz marchew i jabłko i zetrzyj na grubych oczkach. Połącz wszystkie suche składniki, oprócz ksylitolu. 
  2. Ubij jajka z ksylitolem na puszystą pianę. Dodaj olej, starte jabłko i marchew i wymieszaj. Dodaj suche składniki i porządnie wymieszaj. 
  3. Przelej gotowe ciasto na blaszkę i piecz ok. 40 minut. Wyciągnij i pozostaw do wyschnięcia. 
  4. Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij na 80 proc. Dodaj serek mascarpone, cukier puder i ubij na sztywno. 
  5. Zimne ciasto przekrój na pół i przykryj jeden blat masą. Połóż na nim drugi blat ciasta, rozprowadź na nim pozostałą masę, opcjonalnie możesz obsypać orzechami.
  6. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Dlaczego warto jeść ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe mogą jeść nawet osoby na diecie
Ciasto marchewkowe mogą jeść nawet osoby na diecie 123RF/PICSEL
  • witaminy z grupy B
  • witaminy A, C,  E, K i H
  • potas
  • sód
  • wapń
  • kobalt
  • cynk
  • fosfor
  • karotenoidy
  • flawonidy
  • błonnik
  • kwas foliowy
  • pektyny