Nawilża organizm od wewnątrz i nie tuczy. To najzdrowsze ciasto na świecie!
Ciasto marchewkowe to pyszny deser z mnóstwem składników odżywczych, o dobroczynnym wpływie na organizm. To jednak nie wszystkie jego zalety. Ciasto marchewkowe jest bowiem proste i szybkie w przygotowaniu, a jego fit wersję mogą jeść nawet osoby na diecie!
Ciasto marchewkowe to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych ciast na świecie. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą już ze średniowiecza, ale największą popularność zyskało w czasie II wojny światowej w Wielkiej Brytanii. Z czasem przepis ten dotarł również do Stanów Zjednoczonych, a Amerykanie dosłownie oszaleli na jego punkcie. Do dziś sporo osób sądzi, że ciasto marchewkowe pochodzi właśnie z USA.
Aby przygotować tradycyjne ciasto marchewkowe, będziemy potrzebować:
Przygotowanie ciasta marchewkowego
- Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym i powoli dolewaj olej, nadal miksując.
- Gdy olej się wchłonie, dodaj przesianą mąkę, a potem proszek do pieczenia i sodę oraz cynamon. Do masy dodaj marchewkę i całość wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy (keksówki lub tortownicy) i piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 - 55 minut.
Sekret ciasta marchewkowego tkwi w jego wilgotności - to dlatego jest tak smaczne, a przy tym zdrowsze. Starta marchew jest wilgotna i ciężka, a w procesie pieczenia mięknie - dzięki temu ciasto nie wysycha, a jego smak trudno porównać z jakimkolwiek innym. Jeśli do marchwi dodamy dodatkowo jabłko, ciasto będzie jeszcze bardziej soczyste!
Sprawdź przepis na: Pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe
Osoby, które nie mogą spożywać glutenu lub chcą po prostu zdrowiej się odżywiać, mogą zamienić klasyczny przepis na ciasto marchewkowe na jego fit wersję.
Ciasto marchewkowe fit - przygotowanie:
- Ustaw piekarnik na 170 stopni góra dół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Obierz marchew i jabłko i zetrzyj na grubych oczkach. Połącz wszystkie suche składniki, oprócz ksylitolu.
- Ubij jajka z ksylitolem na puszystą pianę. Dodaj olej, starte jabłko i marchew i wymieszaj. Dodaj suche składniki i porządnie wymieszaj.
- Przelej gotowe ciasto na blaszkę i piecz ok. 40 minut. Wyciągnij i pozostaw do wyschnięcia.
- Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij na 80 proc. Dodaj serek mascarpone, cukier puder i ubij na sztywno.
- Zimne ciasto przekrój na pół i przykryj jeden blat masą. Połóż na nim drugi blat ciasta, rozprowadź na nim pozostałą masę, opcjonalnie możesz obsypać orzechami.
- Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Ciasto marchewkowe to jeden z najzdrowszych deserów, na który możemy sobie pozwolić zdecydowanie częściej niż na inne słodkie, tłuste ciasta z masami. Głównym składnikiem ciasta marchewkowego jest oczywiście marchewka, która dział odkwaszająco, odżywczo i jest cennym źródłem takich składników jak:
- witaminy z grupy B
- witaminy A, C, E, K i H
- potas
- sód
- wapń
- kobalt
- cynk
- fosfor
- karotenoidy
- flawonidy
- błonnik
- kwas foliowy
- pektyny
Warto wiedzieć, że marchewka nawilża organizm od wewnątrz, ułatwia trawienie i walczy z dolegliwościami żołądkowymi. Pomaga ona także leczyć biegunki i poprawia przemianę materii.
Zobacz również: Pyszne i zdrowe ciasto bez pieczenia