Nie mają nadzienia, ale są lekkie i puszyste. Wyrastają tylko 15 minut

Amerykańskie donaty to wypieki znane na całym świecie. Czym różnią się od tradycyjnych, polskich pączków, jaka jest ich historia, jak smakują i czy łatwo je przyrządzić?

Amerykańskie donaty są znane na całym świecie
Amerykańskie donaty są znane na całym świecie123RF/PICSEL

Czym są amerykańskie donuty?

Amerykańskie donaty zostały wymyślone w XIX w. przez holenderskich emigrantów w Stanach Zjednoczonych. Wypiek z dziurką w środku błyskawicznie podbił serca i podniebienia konsumentów i stał się popularny na całym świecie.

Czym donuty różnią się od pączków?

Zasadnicza różnica między amerykańskim donatem a polskim pączkiem polega na kształcie. Donaty to wypieki z dziurką w środku ciasta, z kolei pączki jej nie posiadają. Ponadto donaty nie zawierają w środku nadzienia, a pączki owszem. Donaty zazwyczaj są na zewnątrz polane lukrem z dodatkiem np. orzechów.

Polskie pączki wyrabiane są z ciasta drożdżowego, zawierającego mąkę pszenną, cukier, mleko, jaja i masło. Z kolei donaty często wyrabia się z ciasta biszkoptowego. Jednak z powodzeniem można je zastąpić ciastem drożdżowym, z którego powstają pączki.

Czym różnią się amerykańskie pączki od polskich?
Czym różnią się amerykańskie pączki od polskich?123RF/PICSEL

Amerykańskie donaty - składniki

Chcąc cieszyć się doskonałym smakiem donatów, musimy wyposażyć się w następujące składniki:

Rozczyn

  • 40 g drożdży świeżych,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Ciasto:

  • 60 g cukru,
  • 20 g cukru wanilinowego,
  • 6 małych żółtek,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • olej.

Amerykańskie donaty - przepis

Drożdże przekładamy do naczynia, kruszymy, dodajemy cukier, mleko i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.

Do naczynia, w którym będziemy miksować dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy.

Amerykańskie donaty nie zawierają w środku nadzienia
Amerykańskie donaty nie zawierają w środku nadzienia123RF/PICSEL

Do powstałej masy dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, rozczyn i mleko. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę - aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki o wadze ok. 70 g każdy. Z ciasta formujemy kulkę i na środku za pomocą kciuka robimy niewielką dziurkę. Dziurkę powiększamy przeciskając przez nią delikatnie palce i odpowiednio formując ciasto, by było równe. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Do naczynia wlewamy olej i rozgrzewamy go do temperatury 175 st. C. Gdy olej osiągnie wymaganą temperaturę delikatnie i ostrożnie wkładamy do niego ciasto. Donaty smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, a gdy ostygną polewamy je rozpuszczoną czekoladą i posypujemy cukrem pudrem lub zmielonymi orzechami.

Starożytna mapa Rzymu dostępna dla turystów. Miała ogromne rozmiary© 2024 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas