Nie mają nadzienia, ale są lekkie i puszyste. Wyrastają tylko 15 minut
Amerykańskie donaty to wypieki znane na całym świecie. Czym różnią się od tradycyjnych, polskich pączków, jaka jest ich historia, jak smakują i czy łatwo je przyrządzić?
Spis treści:
Czym są amerykańskie donuty?
Amerykańskie donaty zostały wymyślone w XIX w. przez holenderskich emigrantów w Stanach Zjednoczonych. Wypiek z dziurką w środku błyskawicznie podbił serca i podniebienia konsumentów i stał się popularny na całym świecie.
Czym donuty różnią się od pączków?
Zasadnicza różnica między amerykańskim donatem a polskim pączkiem polega na kształcie. Donaty to wypieki z dziurką w środku ciasta, z kolei pączki jej nie posiadają. Ponadto donaty nie zawierają w środku nadzienia, a pączki owszem. Donaty zazwyczaj są na zewnątrz polane lukrem z dodatkiem np. orzechów.
Polskie pączki wyrabiane są z ciasta drożdżowego, zawierającego mąkę pszenną, cukier, mleko, jaja i masło. Z kolei donaty często wyrabia się z ciasta biszkoptowego. Jednak z powodzeniem można je zastąpić ciastem drożdżowym, z którego powstają pączki.
Amerykańskie donaty - składniki
Chcąc cieszyć się doskonałym smakiem donatów, musimy wyposażyć się w następujące składniki:
Rozczyn
- 40 g drożdży świeżych,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Ciasto:
- 60 g cukru,
- 20 g cukru wanilinowego,
- 6 małych żółtek,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- olej.
Amerykańskie donaty - przepis
Drożdże przekładamy do naczynia, kruszymy, dodajemy cukier, mleko i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
Do naczynia, w którym będziemy miksować dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Do powstałej masy dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, rozczyn i mleko. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę - aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Warto wiedzieć: Pączki na karnawał. Zachwycą domowników
Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki o wadze ok. 70 g każdy. Z ciasta formujemy kulkę i na środku za pomocą kciuka robimy niewielką dziurkę. Dziurkę powiększamy przeciskając przez nią delikatnie palce i odpowiednio formując ciasto, by było równe. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Do naczynia wlewamy olej i rozgrzewamy go do temperatury 175 st. C. Gdy olej osiągnie wymaganą temperaturę delikatnie i ostrożnie wkładamy do niego ciasto. Donaty smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, a gdy ostygną polewamy je rozpuszczoną czekoladą i posypujemy cukrem pudrem lub zmielonymi orzechami.