To brownie zrobisz w kilka minut. Nie potrzebujesz nawet mąki
Czy to możliwe, by bez użycia mąki w zaledwie kilka chwil zrobić rozpływające się w ustach czekoladowe brownie? Tak! Koniecznie zapisz ten przepis, przyda się, gdy rodzina poprosi o coś słodkiego w weekend albo gdy zjawią się niespodziewani goście. To ciasto robi furorę!

Brownie - ulubione ciasto łasuchów
W czym tkwi sekret brownie? Przede wszystkim z wyjątkowo czekoladowego smaku, wilgotnego, lekko "zakalcowatego", rozpływającego się w ustach wnętrza i lekko chrupiącej skórki na zewnątrz. Dobre brownie swoim aromatem przyciągnie niejednego łasucha. Doskonale smakuje zarówno na ciepło w towarzystwie lodów śmietankowych, jak i na zimno, gdy smaki w pełni się "przegryzą". Ciasto to lubi dodatki: orzechy, truskawki, maliny i pomarańcze. Dobrze jest do masy dodać szczyptę soli, która podkreśli smak czekolady. Proponujemy dziś przepis na brownie bez mąki i cukru. Wystarczą cztery łatwo dostępne składniki, by wyczarować ciasto, które zniknie w mgnieniu oka. Przygotujesz je dosłownie w kilka minut, sprawdzi się więc nawet, gdy nie mamy ochoty spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, ale bardzo chętnie przekąsilibyśmy z domownikami coś pysznego. Spróbujecie?
Zobacz również:
Ekspresowe brownie z czterech składników
Składniki:
- 3 banany
- 120 g masła orzechowego ze słoika
- 3 łyżki ciemnego kakao dobrej jakości
- pół tabliczki ciemnej czekolady

Przygotowanie:
- Banany zgnieć widelcem na gładką masę, dodaj masło orzechowe i kakao, dobrze wymieszaj.
- Wlej do niedużej formy żaroodpornej o dowolnym kształcie.
- Na wierzch pokrusz ciemną czekoladę.
- Piecz ok. 25 minut w 180 st. C opcja góra-dół.
Smacznego!