Nie samą roladą Opolanin żyje, czyli opolskie smaki od kuchni. Co je się na Opolszczyźnie?

Natalia Siedlaczek

Natalia Siedlaczek

Rolada wołowa, kluski śląskie i modra kapusta. Ten zestaw króluje na opolskich stołach.
Rolada wołowa, kluski śląskie i modra kapusta. Ten zestaw króluje na opolskich stołach.Kamil Piklikiewicz/DDTVN/East NewsEast News

Nikt po obiedzie nie powie, że jest głodny

  • Prandzonki
To bardzo prosta potrawa, a każda gospodyni zna ją z domu. Jest to danie, które nasze członkinie Koła Gospodyń Wiejskich prezentują nie tylko na lokalnych spotkaniach, ale także na spotkaniach animatorów kultury z całej Polski
wyjaśnia
  • Kluski kładzione
Kluski to sycące i pyszne danie obiadowe
Kluski to sycące i pyszne danie obiadowe123RF/PICSEL
Kluski są kładzione na gotującą się wodę
Kluski są kładzione na gotującą się wodę123RF/PICSEL
  • Modziki, czyli tuszki młodego gołębia
Tradycyjnym gołąbkom nie sposób się oprzeć
Tradycyjnym gołąbkom nie sposób się oprzeć123RF/PICSEL
Gołąbki zachwycają smakiem, są zupełnie inne od tych "tradycyjnych" z mięsem
Gołąbki zachwycają smakiem, są zupełnie inne od tych "tradycyjnych" z mięsem 123RF/PICSEL

Bez słodkiego się nie obejdzie

Na Opolszczyźnie kołocz to jest przede wszystkim ciastem obrzędowym.
Na Opolszczyźnie kołocz to jest przede wszystkim ciastem obrzędowym. MAREK LASYK/REPORTER East News

Gospodynie idą w zioła

Mniszek lekarski jest wykorzystywany przez wiejskie gospodynie
Mniszek lekarski jest wykorzystywany przez wiejskie gospodyniePicsel123RF/PICSEL
Jak joł była małoł to moja Oma zbierała na łunce liście z mlycy i dołwała je sobie na chlyb, a z kwiątków robióła miód. Susyła różne zioła takie jak dziewanna, krwawnik, rumianek, pokrzywa, dziurawiec, skrzyp, mięta, melisa i z tego robióła se herbatki i różne syropy. Moja Oma zyje do tej pory, jest jej 98 lołt.
Ewa z Dobrzenia Wielkiego

Jedyny taki alkohol w kraju - oleska śmietankówka

Zobacz również:

W poszukiwaniu opolskich smaków

Ewa Minge o raku: "Z dziesięciu osób przeżyłam tylko ja". "Zdanowicz pomiędzy wersami"Katarzyna ZdanowiczINTERIA.PL