Nie tuczą i dają energię na cały dzień. Idealne śniadania w upalne dni

Upały i błękitne niebo bez jednej chmurki to domena pełni lata. Choć wiele osób podczas wysokich temperatur czuje się jak ryba w wodzie, inni z utęsknieniem szukają cienia i domowych sposobów na ochłodzenie. Przegrzany organizm sprawia, że powoli tracimy apetyt, a bez niego trudno będzie nam zadbać o prawidłowy poziom witamin i minerałów. Prezentujemy pomysły na smakowite śniadania, które przygotujemy w kilka minut, a idealnie sprawdzą się nawet w największe gorąco.

Smoothie bowl doskonale ochłodzi nawet w najbardziej upalny poranek
Smoothie bowl doskonale ochłodzi nawet w najbardziej upalny poranek123RF/PICSEL

Śniadaniowy smoothie bowl z owocami leśnymi

Głębokie talerze lub miseczki wypełnione po brzegi smakowitymi owocami to prawdziwa bomba witaminowa. Smoothie bowl przypadnie do gustu wszystkim osobom, które rano niekoniecznie sięgają po wytrawne produkty spożywcze. Takie śniadanie możemy w całości skomponować z sezonowych owoców, które właśnie teraz są najsmaczniejsze.

Składniki na smoothie bowl z owocami

  • 1 garść truskawek
  • 1 garść malin
  • 1 garść jeżyn
  • 1 garść borówki amerykańskiej
  • 2-3 daktyle
  • ½ banana
  • wiórki kokosowe
  • nasiona chia
  • pestki dyni

Przygotowanie smoothie bowl z owocami

  1. Wszystkie owoce leśne myjemy dokładnie pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Banana kroimy na pół i z jednej części ściągamy skórkę.
  2. Tak przygotowane owoce, najlepiej schłodzone, wkładamy do kielicha blendera razem z daktylami i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Gotowy mus przelewamy do niewielkich miseczek i przechodzimy do dekoracji. Rzędami wsypujemy porcję wiórków kokosowych, nasion chia oraz pestek dyni.
  4. Całość dekorujemy kilkoma świeżymi owocami oraz listkiem mięty. Smoothie bowl z owocami najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!

Sprawdź:

Pasta z twarogu i jajek z chrzanem

Słońce bezlitośnie wkradające się z samego rana do sypialni nie daje pospać zbyt długo. Obudzeni w dusznym mieszkaniu marzymy o śniadaniu, które zrobi się w parę chwil i nie będzie wymagało od nas zbyt wiele wysiłku. Smakowitą opcją na pierwszy posiłek dnia jest pasta na bazie twarogu i jajek, w której wyraźnie wyczujemy także pikantną nutę chrzanu.

Składniki na pastę z twarogu i jajek

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Pasty jajeczne idealnie sprawdzają się w upały
Pasty jajeczne idealnie sprawdzają się w upały123RF/PICSEL

Przygotowanie pasty z twarogu i jajek

  1. Szczypiorek oraz koperek dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i drobno siekamy.
  2. Cztery jajka wkładamy do wody, gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i oddzielamy białka od żółtek.
  3. Żółtka mieszamy z twarogiem, musztardą, chrzanem, majonezem oraz śmietaną. Białka drobno siekamy w kostkę.
  4. Tak przygotowane białka dodajemy do masy z żółtek razem z koperkiem oraz szczypiorkiem. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  5. Pasta z twarogu i jajek z chrzanem najlepiej smakuje obficie rozsmarowana na świeżym pieczywie. Smacznego!

Sprawdź:

Pudding chia z nutą kokosa

Długo wyczekiwane upały nawet największemu ich zwolennikowi potrafią mocno dać w kość. Wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na tradycyjne śniadania, szukając ciekawych, a zarazem tak samo sycących alternatyw. Jedną z nich jest obłędnie kokosowy pudding z nasionami chia. Doskonale schłodzony sprawdzi się nawet wtedy, gdy zza okna do mieszkania wlewa się prawdziwy żar tropików.

Składniki na kokosowy pudding chia

  •   200 g jogurtu greckiego
  •   1 banan
  •   5 łyżek wody kokosowej
  •   1 łyżka suszonych i jadalnych płatków róży
  •   3 łyżeczki nasion chia
  •   1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1-2 kostki czekolady deserowej

Przygotowanie kokosowego puddingu chia

  1. Do kielicha blendera wrzucamy jogurt grecki, połowę banana, wodę kokosową oraz połowę płatków róży.
  2. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej i w miarę jednolitej masy. Tak przygotowaną miksturę łączymy z nasionami chia.
  3. Pudding odkładamy do lodówki na ok. 15-20 minut. W tym czasie powinien lekko się schłodzić oraz stężeć.
  4. Schłodzony pudding kokosowy z chia wykładamy do miseczki i dekorujemy drugą połową banana, pokrojoną w plasterki, wiórkami kokosowymi, resztą płatków róży oraz posiekaną kostką czekolady. Smacznego!
"Zdrowie na widelcu": Płatki śniadaniowePolsat Cafe

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas
{CMS: 0}