Nie tylko gofry. Oto 5 prostych pomysłów na dania z gofrownicy
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Chociaż – jak głosi nawet jej nazwa – służy głównie do przygotowywania gofrów, w rzeczywistości szybko może zmienić swoje przeznaczenie. Oto bowiem w mig może zamienić się w toster, patelnię, a nawet… piekarnik. Co można zrobić w gofrownicy oprócz gofrów? Oto 5 prostych pomysłów.
Chrupiące i aromatyczne gofry, z dodatkiem dżemu i bitej śmietany, dla wielu stanowią synonim najlepszego deseru. By przyrządzić je w odpowiedni sposób - tak, aby zachwycały konsystencją oraz strukturą - konieczna jest ona, gofrownica we własnej osobie.
Zobacz również:
Gdy trafia już na wyposażenie kuchni, najczęściej wykorzystywana jest jednak wyłącznie od czasu do czasu - w momencie, kiedy domowników najdzie ochota na zjedzenie smakowitego, słodkiego gofra (chociaż te przyrządzać można również w wersji na słono). Tymczasem spełnić może znacznie więcej funkcji - przyczyniając się do stworzenia szeregu smacznych, ale niecodziennych dań.
Co można zrobić w gofrownicy oprócz gofrów? Spróbuj, a pokochasz
Czas obalić mit, zgodnie z którym gofrownica służy wyłącznie do przygotowywania gofrów. Oto bowiem niepozorny sprzęt w kilka chwil może zamienić się w... toster - służąc przede wszystkim do przygotowania popularnych tostów z serem. Jedyną niedogodnością może okazać się fakt wgłębień, które pozostawi na chlebie gofrownica. Te jednak w żaden sposób nie wpłyną na smak słonej przekąski.
Obok zwykłych tostów, wielu w gofrownicy przyrządza także tosty francuskie - zwykłe kromki chleba maczane w jajku roztrzepanym z mlekiem, które w oryginalnym przepisie smaży się na patelni na złoty kolor. W wersji na słodko przyrządza się je z dodatkiem cynamonu i cukru, zaś na słono - z solą i pieprzem.
- Jajka roztrzep widelcem z mlekiem, dodaj cynamon lub sól i pieprz do smaku.
- Gdy gofrownica się nagrzeje, roztop na płytkach kawałek masła.
- Kromki chleba obtocz w jajku z mlekiem, a kolejno ułóż na płytkach gofrownicy.
- Podgrzewaj przez około 2-3 minut, aż do zarumienienia.
- Podawaj z dżemem lub wędliną i serem żółtym.
Zobacz również: Najzdrowsze śniadania z licznych zakątków świata. Apetyczne pomysły na wyjście z rutyny
Omlet z gofrownicy. Ten przepis jest hitem
Gofrownica może także zastąpić patelnię. Wówczas przyrządzimy na niej na przykład jajecznicę. Jajka należy roztrzepać widelcem, a płytkę gofrownicy wysmarować tłuszczem, kolejno nagrzewając do wysokiej temperatury. A potem jedynie wylać na nią jajeczną masę - zachowując przy tym jednak ostrożność. Masa jajeczna, w zbyt dużej ilości, może się wylać. Warto więc podzielić ją na mniejsze partie.
Gofrownica przyda się również do przygotowania szybkiego i pełnowartościowego śniadania - omleta. By go przyrządzić należy:
- Zmieszać jajka, mleko, sól, pieprz, ewentualnie niewielką ilość mąki.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać i dodać ulubione dodatki.
- Dolną płytkę gofrownicy nasmarować masłem. Kolejno wylać masę jajeczną tylko do rantów.
- Zamknąć górną pokrywę i piec. Konieczne może okazać się przytrzymanie uchwytu urządzenia, gdyż masa jajeczna podniesie do góry pokrywę gofrownicy.
Racuchy z gofrownicy. Skusi się nawet największy niejadek
Gofrownica przyda się także do przyrządzenia słodkiej przekąski, na którą skusi się nawet największy niejadek. Placuszki z dodatkiem jabłka - popularne racuchy - skradną niejedno serce. Jak je przyrządzić?
Masę na racuchy przygotowuje się z zaledwie kilku składników: mleka, mąki pszennej, świeżych drożdży, jajka, cukru i jabłek. Te należy dokładnie wymieszać, a kolejno odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Później należy nagrzać gofrownicę, smarując jej dolne płytki niewielką ilością oleju, a potem już tylko nakładać na nie po jednej łyżce ciasta, smażąc na złoty kolor. Palce lizać!