Najzdrowsze śniadania z licznych zakątków świata. Apetyczne pomysły na wyjście z rutyny

Jajecznica z ulubionymi dodatkami, jajka na miękko lub twardo, słodkie lub słone placuszki, tosty, a nawet wypchane po brzegi kanapki. Wszystkie te propozycje śniadaniowe mają swoich zwolenników, jednak codziennie powtarzane potrafią szybko się znudzić. Szukając smakowitych, a zarazem zdrowych alternatyw, warto podglądnąć, co na talerzach mają mieszkańcy w krajach rozsianych po całym świecie. Gwarantujemy, że poranny repertuar szybko rozszerzy się o kilka smakowitych przepisów.

Szukasz alternatywy dla jajecznicy? Zainspiruj się przepisami z całego świata
Szukasz alternatywy dla jajecznicy? Zainspiruj się przepisami z całego świata123RF/PICSEL

Adasi, perski przysmak na śniadanie

Irańskie śniadanie w niczym nie przypomina chętnie zjadanych w Polsce kanapek z wędliną, żółtym serem i pomidorem. Tradycyjnie serwowane danie wielu z nas bardziej może skojarzyć się z gęstą zupą i porą obiadową. Adasi to tradycyjna potrawa, o której przeczytamy już w źródłach z XI wieku. Jej podstawę stanowi soczewica, bogata w kwas foliowy, błonnik, żelazo, mangan czy potas. To doskonałe śniadanie dla aktywnych sportowców, którym zależy na zwiększeniu masy mięśniowej oraz dostarczeniu solidnej porcji białka do diety.

Składniki na adasi

  • 2-3 szklanki soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 szklanki wody
  • do smaku: sól, pieprz, tymianek, kurkuma, arcydzięgiel

Przygotowanie adasi

  1. Soczewicę wsypujemy do dużej miski, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na ok. 15-30 minut. Po tym czasie wylewamy wodę, ponownie opłukujemy i odkładamy na bok.
  2. Cebulę obieramy i kroimy na duże plasterki. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do garnka z odrobiną oleju i podsmażamy do uzyskania złocistego koloru.
  3. Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz kurkumą. Podgrzewamy do momentu, w którym zacznie dominować ciemnoczerwony kolor.
  4. Na tym etapie dorzucamy wypłukaną i odsączoną soczewicę i dolewamy cztery szklanki wody. Kiedy składniki się gotują, przechodzimy do obrania ziemniaków.
  5. Pozbawione skórki ziemniaki kroimy w drobną kostkę, opłukujemy z nadmiaru skrobi i dodajemy do garnka razem z tymiankiem.
  6. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania, a następnie zabezpieczamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy przez 45 minut.
  7. Gotowe adasi wykładamy na płaskim talerzu, a wierzch możemy udekorować porcją podsmażonej cebuli oraz arcydzięglem.
  8. Danie doskonale komponuje się z kilkoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny i świeżym pieczywem. Smacznego!

Kolumbijskie placki arepas z serem

Polskie dzieci na śniadanie chętnie wcinają naleśniki posmarowane słodkim kremem, dżemem owocowym czy gęstym serkiem. Kolumbijskie mamy serwują młodszym i starszym pociechom kukurydziane arepas. Ciasto na placki powstaje głównie z mąki, wody oraz soli, a nadzienie tworzą liczne składniki. Najchętniej komponuje się arepas m.in. z serem, podsmażonymi wieprzowymi skórkami, kurczakiem, cebulą, pomidorami, awokado czy ziołami. To ekspresowy i smakowity sposób na mniejszy i większy głód.

Śniadaniowe placki arepas możemy wypełnić ulubionym nadzieniem
Śniadaniowe placki arepas możemy wypełnić ulubionym nadzieniem123RF/PICSEL

Składniki na arepas z serem

  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 50 g serka philadelphia
  • 100 g tartej mozzarelli
  • szczypta soli
  • olej roślinny
  • do podania: sos jogurtowy, salsa, sałatka

Przygotowanie arepas z serem

  1. Do miski wlewamy wodę oraz mleko, a następnie dosypujemy mąkę kukurydzianą, sól i cukier. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 15 minut.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło, a po ostudzeniu dodajemy je do ciasta razem z serkiem typu philadelphia.
  3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, napełniamy tartą mozzarellą i zaklejamy, formując płaskie placki.
  4. Arepas smażymy na gorącym tłuszczu przez około 4-5 minut z każdej strony. Idealnie zarumienione placki odsączamy na ręczniku papierowym.
  5. Gotowe placki arepas doskonale smakują z sosem jogurtowym, ostrą salsą lub lekką sałatką. Smacznego!

Malowany kogut z Kostaryki

Choć w tradycyjnym daniu wywodzącym się z terenów Ameryki Środkowej nie znajdziemy nawet najmniejszego kawałka drobiu, jego nazwa ściśle wiąże się z samcem kury domowej. Gallo pinto, czyli w dosłownym tłumaczeniu malowany lub kropkowany kogut. To danie, które w Kostaryce oraz Nikaragui zyskało miano narodowego, a mieszkańcy potrafią zajadać się nim codziennie rano. Bazą zdrowego posiłku są ryż, fasola, liczne świeże warzywa oraz zioła.

Składniki na Gallo Pinto

  • 2 torebki ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 pomidory malinowe
  • kumin
  • garść świeżej kolendry
  • masło i olej do smażenia
  • salsa lizano lub sos worcester

Przygotowanie Gallo Pinto

  1. Ryż wkładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy zgodnie z instrukcją podaną przez producenta na opakowaniu, a następnie studzimy.
  2. Cebulę oraz czosnek obieramy z łupinek i drobno siekamy razem z papryczką chili. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju z masłem i podsmażamy przygotowane składniki.
  3. W kolejnym kroku dodajemy ugotowany ryż, fasolę z puszki, ½ porcji zalewy i drobno posiekane pomidory.
  4. Po dokładnym wymieszaniu składników przykrywamy je pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, kuminem oraz kolendrą.
  5. Gotowe gallo pinto podajemy z odrobiną salsy lizano lub sosu worcester oraz świeżą kolendrą i dymką. Do dania doskonale pasuje także jajko sadzone oraz chleb tostowy. Smacznego!

Egipska pasta z bobu

Bób to sezonowy przysmak, który możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje podsmażony na maśle z odrobiną czosnku, grillowany z przyprawami, a także gotowany w wodzie i podany z koperkiem. Składnik możemy wykorzystać także do przygotowania zdrowej pasty śniadaniowej, czyli ful medames. Mówi się, że zasmakowali w niej nawet faraonowie.

W egipskiej paście śniadaniowej główną rolę gra smakowity bób
W egipskiej paście śniadaniowej główną rolę gra smakowity bób123RF/PICSEL

Składniki na ful medames

  • 1,5 szklanki wody
  • 500 g bobu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • ½ papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • garść kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: pokrojony w kostkę pomidor, posiekana czerwona cebula, listki kolendry, świeże pieczywo

Przygotowanie ful medames

  1. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w dość cienkie półksiężyce. Umytego i osuszonego pomidora tniemy w kostkę, a czosnek, chili i kolendrę drobno siekamy.
  2. Na dno dużego garnka wlewamy kilka łyżek oliwy, porządnie rozgrzewamy i wrzucamy cebulę. Podsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy chili z czosnkiem i łyżeczką kuminu.
  3. Po kolejnych dwóch minutach smażenia dodajemy pomidory, kolendrę oraz sól. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 4-5 minut.
  4. Następny etap polega na dorzuceniu do garnka bobu oraz dolaniu wody. Garnek zabezpieczamy pokrywką i pozostawiamy na 10-12 minut. W tym czasie bób zmięknie.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu wciskamy sok z cytryny i zabieramy się za tworzenie pasty. Najlepiej zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera ręcznego.
  6. Ful medames doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotową pastę przekładamy do miseczek.
  7. Przed podaniem polewamy ful medames oliwą i dekorujemy pokrojonym w kostkę pomidorem, posiekaną cebulką i kolendrą. Serwujemy z pieczywem. Smacznego!
Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas