Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Jeden etap jest kluczowy

Jak mrozić kurki? Zrób to poprawnie, a będą smakować pysznie nawet po kilku miesiącach
Jak mrozić kurki? Zrób to poprawnie, a będą smakować pysznie nawet po kilku miesiącach123RF/PICSEL

Skąd się bierze gorycz kurek? Rady dla zapalonych grzybiarzy

  • Znawcy tematu zalecają zbierać kurki w chłodniejsze dni, kiedy w lesie panuje wilgoć. Gorzki smak kurek może być efektem suszy. Zbiory w upalne dni zwiększają prawdopodobieństwo, że grzyby nie oczarują naszego podniebienia.
  • Istotny jest też rozmiar. Najlepiej smakują niewielkie kurki. Taka wielkość świadczy najczęściej o tym, że mamy do czynienia z młodszymi egzemplarzami, cechującymi się delikatnym smakiem. Będą rarytasem, jeśli spożyjemy je na bieżąco i zdecydowanie lepiej zniosą też mrożenie.
Czas zbiorów nie pozostaje bez znaczenia dla smaku pieprzników jadalnych
Czas zbiorów nie pozostaje bez znaczenia dla smaku pieprzników jadalnych123RF/PICSEL

Sposób na szybkie czyszczenie kurek

Kluczowy etap podczas mrożenia grzybów

Zanim umieścisz kurki w pojemnikach i włożysz do zamrażalnika, musisz wykonać jedną czynność
Zanim umieścisz kurki w pojemnikach i włożysz do zamrażalnika, musisz wykonać jedną czynność123RF/PICSEL
  • Na 1 kilogram grzybów przygotuj 3 litry wody.
  • Zagotuj ją wraz z łyżeczką soli. Wsyp również łyżeczkę cukru — dzięki temu dodatkowi kurki zachowają sprężystą strukturę.
  • Zanurz grzyby we wrzątku na 3-4 minuty. Następnie przełóż je na sito i przelej lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Jak zrobić sos z kurek?Interia KulinariaInteria Kulinaria