Wiele osób nadal żyje w błędzie. Mają opory przed jedzeniem tego warzywa

Cukinia to jedno z warzyw, które jest obecne przez cały rok w sklepach, ale wiadomo, że najlepiej smakuje latem. Z całą pewnością można ją uznać za produkt uniwersalny, ponieważ można z niej przygotować wiele dań wytrawnych, ale istnieją również miłośnicy podawania jej w wersji słodszej. Co prawda, większość receptur na rarytasy wymagają obróbki cieplnej, ale co się stanie, jeśli ten proces pominiemy? Wiele osób zastanawia się, czy cukinię można jeść na surowo, dlatego spieszymy z odpowiedzią.

Surowa cukinia jest całkowicie jadalna. Można zastąpić nią np. makaron
Surowa cukinia jest całkowicie jadalna. Można zastąpić nią np. makaron123RF/PICSEL

Jak jeść cukinię?

Leczo, placuszki albo wkład do ciasta: wszystko to można przygotować z cukinii w roli głównej. Warzywo można gotować, dusić, smażyć, zapiekać oraz grillować i w takiej formie jest najczęściej nam znane. Czy można jeść cukinię na surowo? Nie ma ku temu przeciwwskazań i warto się przełamać i spróbować ją w wersji sauté. Dlaczego? Ze względu na fakt, że zawiera bardzo dużo wody, co w trakcie upałów jest na wagę złota, ale nie tylko. Surowa cukinia zachowuje również wszystkie swoje właściwości, czyli dostarcza nam cenne witaminy i minerały. Oczywiście, smak nie zawsze może nam odpowiadać, ale te dwa argumenty są kluczowe, by choć raz skosztować cukinię na surowo.

Jak jeść cukinię na surowo?

Pokrój cukinię na plasterki i zajadaj do woli
Pokrój cukinię na plasterki i zajadaj do woli123RF/PICSEL

W jakiej wersji podawać surową cukinię? Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do sałatek, ale nie tylko! Warto po prostu pokroić ją również w słupki i podawać z różnymi sosami albo dipami, np. jako przystawka na imprezowy stół. Wiele osób również poleca cukinię jako zamiennik makaronu: wystarczy albo pokroić ją w bardzo cienkie paski, albo skorzystać z odpowiedniej obieraczki do warzyw. Taki makaron można podawać z przeróżnymi sosami na ciepło, ale jeśli nam nie odpowiada taka wersja, to cukinię można zblanszować, czyli wrzucić na minutę do wrzątku i odcedzić. Ponadto cukinię można również podawać do kanapek lub jako wkład np. do warzywnych wrapów.

Jak bezpiecznie zjadać surową cukinię?

Zanim zabierzemy się za jedzenie cukinii na surowo, trzeba wiedzieć, jak to zrobić w bezpieczny sposób. Oczywiście, przed podaniem trzeba ją porządnie umyć, aby pozbyć się przede wszystkim ziemi na skórce. Jeśli mamy do czynienia z małym egzemplarzem, to nie musimy jej obierać ze skórki, ponieważ w niej również znajdują się cenne witaminy i minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W wypadku, kiedy mamy dorodną, kilkukilogramową cukinię, trzeba się troszkę napracować: ponieważ musimy pozbyć się zarówno łykowatej skórki, jak i gąbczastego gniazda nasiennego.

Co zawiera w sobie cukinia?

Cukinia to jedna z najzdrowszych warzyw, które są dostępne w naszych sklepach i straganach. Nie dość, że ma mało kalorii (21 kcal w 100 g), to na dodatek mają bardzo dużo witamin. Wystarczy wymienić kilka z nich: C oraz K, a także bogactwo witamin z grupy B. Ponadto trzeba wspomnieć o tym, że cukinia dostarcza sporą dawkę żelaza, potasu i magnezu.

Matteo Brunetti: Uwielbiam schabowy. To jest takie danie nieśmiertelneINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas