Nie tylko na maśle z czosnkiem. Bób kiszony do letniego podjadania i zimowych zapasów

Kiszony bób to przekąska, którą warto wprowadzić do letniego repertuaru
Kiszony bób to przekąska, którą warto wprowadzić do letniego repertuaru123RF/PICSEL

Kiszony bób - przysmak lata

  • 1 kg świeżego bobu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
  • 2-3 gałązki kopru z baldachami
  • 2 łyżki soli gruboziarnistej
  • 2 litry wody

Jak zrobić bób kiszony?

Świeży bób możemy ugotować, usmażyć lub ukisić
Świeży bób możemy ugotować, usmażyć lub ukisić123RF/PICSEL
  1. Wyłuskany ze strączków bób dokładnie opłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do garnka z gotującą się wodą.
  2. Jeśli zamierzamy obrać bób po ugotowaniu, dodajmy do wody odrobinę soli, w innym przypadku możemy pominąć doprawianie zawartości garnka.
  3. Bób podgotowujemy przez 3-4 minuty, po czym odcedzamy na sicie i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  4. Kiedy bób się studzi, możemy przejść do przygotowania solanki. Pamiętajmy, by trzymać się proporcji, które mówią, że na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli, najlepiej niejodowanej.
  5. Ugotowaną solankę ściągamy z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia i nabrania temperatury pokojowej.
  6. Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy po łodydze kopru z kwiatostanem, łyżeczce białej gorczycy oraz dwa ząbki czosnku.
  7. Do składników dodajemy bób, Powinien zająć ok. ¾ wysokości. Zawartość słoików zalewamy przestudzoną solanką i odstawiamy na ok. 7 dni.
  8. Po tygodniu bób zdąży się ukisić i będzie nadawał się do jedzenia. Smacznego!

Do czego wykorzystać kiszony bób?

Zmysłowe smaki: Bób smażony z chorizo Zmysłowe smakiInteria.tv