Nie tylko na przeziębienia i problemy z żołądkiem. Sycąca ryżanka z wczorajszego rosołu

Jak przygotować ryżankę na rosole?
Jak przygotować ryżankę na rosole?123RF/PICSEL

Babcina ryżanka - lepsza od pomidorowej

Zobacz również:

    Składniki na ryżankę

    Bulion mięsno-warzywny to podstawa do udanej ryżanki
    Bulion mięsno-warzywny to podstawa do udanej ryżanki123RF/PICSEL
    • 2 litry rosołu
    • 2 szklanki ryżu
    • 2-3 marchewki
    • 1 duża pietruszka
    • 1 średnia cebula
    • 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz do smaku

    Jak ugotować ryżankę dietetyczną?

    1. Marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach, a obraną cebulę kroimy w drobną kostkę.
    2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy przygotowane warzywa i podsmażamy przez ok. 5 minut.
    3. W międzyczasie dokładnie wypłukujemy ryż pod zimną wodą, a następnie odsączamy go z nadmiaru płynu i dorzucamy do garnka.
    4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy do momentu, w którym ryż stanie się szklisty. Na tym etapie dolewamy dwa litry rosołu.
    5. Zupę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum i podgrzewamy jeszcze przez 15 minut.
    6. Ryżankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie podajemy na ciepło, obficie posypując posiekaną natką lub koperkiem. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Rosół warzywnyPolsatPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?