Nie tylko na przeziębienia i problemy z żołądkiem. Sycąca ryżanka z wczorajszego rosołu

W dni, kiedy ostatnie, na co mamy ochotę, to wielogodzinne gotowanie, zaserwujmy domownikom gęstą i aromatyczną ryżankę. Jej podstawę może stanowić rosół z wczorajszego obiadu. Wystarczy wzbogacić wywar kilkoma składnikami, a w niedługim czasie otrzymujemy posiłek, który zaspokaja głód na długie godziny. Jak przygotować tradycyjną ryżankę na rosole? Sprawdź już teraz.

Jak przygotować ryżankę na rosole?
Jak przygotować ryżankę na rosole?123RF/PICSEL

Babcina ryżanka - lepsza od pomidorowej

W wielu domach rosół jest zajadany ze smakiem aż do ostatniej kropelki. Inni nie wyobrażają sobie jeść go więcej niż przez jeden dzień, a następnego obowiązkowo trzeba przygotować z niego pyszną pomidorową.

Jeśli jednak znudziło nam się zastępowanie bulionu warzywnego smakiem pomidorów, wypróbujmy ryżankę. To danie, które w smaku przypomina nieco krupnik. Różnicą jest podawanie do wywaru ryżu, zamiast kaszy jęczmiennej. Najczęściej ryżankę podaje się w sezonie jesienno-zimowym, gdyż doskonale syci, rozgrzewa i wspiera naturalną odporność organizmu. Parujący talerz zupy pomaga szybciej rozprawić się z licznymi problemami żołądkowymi.

Składniki na ryżankę

Bulion mięsno-warzywny to podstawa do udanej ryżanki
Bulion mięsno-warzywny to podstawa do udanej ryżanki123RF/PICSEL
  • 2 litry rosołu
  • 2 szklanki ryżu
  • 2-3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować ryżankę dietetyczną?

  1. Marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach, a obraną cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy przygotowane warzywa i podsmażamy przez ok. 5 minut.
  3. W międzyczasie dokładnie wypłukujemy ryż pod zimną wodą, a następnie odsączamy go z nadmiaru płynu i dorzucamy do garnka.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy do momentu, w którym ryż stanie się szklisty. Na tym etapie dolewamy dwa litry rosołu.
  5. Zupę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum i podgrzewamy jeszcze przez 15 minut.
  6. Ryżankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie podajemy na ciepło, obficie posypując posiekaną natką lub koperkiem. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Rosół warzywnyPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas