Nie tylko na przeziębienia i problemy z żołądkiem. Sycąca ryżanka z wczorajszego rosołu
Oprac.: Martyna Bednarczyk
W dni, kiedy ostatnie, na co mamy ochotę, to wielogodzinne gotowanie, zaserwujmy domownikom gęstą i aromatyczną ryżankę. Jej podstawę może stanowić rosół z wczorajszego obiadu. Wystarczy wzbogacić wywar kilkoma składnikami, a w niedługim czasie otrzymujemy posiłek, który zaspokaja głód na długie godziny. Jak przygotować tradycyjną ryżankę na rosole? Sprawdź już teraz.
Spis treści:
Babcina ryżanka - lepsza od pomidorowej
W wielu domach rosół jest zajadany ze smakiem aż do ostatniej kropelki. Inni nie wyobrażają sobie jeść go więcej niż przez jeden dzień, a następnego obowiązkowo trzeba przygotować z niego pyszną pomidorową.
Jeśli jednak znudziło nam się zastępowanie bulionu warzywnego smakiem pomidorów, wypróbujmy ryżankę. To danie, które w smaku przypomina nieco krupnik. Różnicą jest podawanie do wywaru ryżu, zamiast kaszy jęczmiennej. Najczęściej ryżankę podaje się w sezonie jesienno-zimowym, gdyż doskonale syci, rozgrzewa i wspiera naturalną odporność organizmu. Parujący talerz zupy pomaga szybciej rozprawić się z licznymi problemami żołądkowymi.
Składniki na ryżankę
- 2 litry rosołu
- 2 szklanki ryżu
- 2-3 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 średnia cebula
- 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Jak ugotować ryżankę dietetyczną?
- Marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach, a obraną cebulę kroimy w drobną kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy przygotowane warzywa i podsmażamy przez ok. 5 minut.
- W międzyczasie dokładnie wypłukujemy ryż pod zimną wodą, a następnie odsączamy go z nadmiaru płynu i dorzucamy do garnka.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy do momentu, w którym ryż stanie się szklisty. Na tym etapie dolewamy dwa litry rosołu.
- Zupę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum i podgrzewamy jeszcze przez 15 minut.
- Ryżankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie podajemy na ciepło, obficie posypując posiekaną natką lub koperkiem. Smacznego!
Sprawdź również: