Sprawdzone przepisy na kiszonki. Co i dlaczego warto kisić?

Nietypowe kiszonki Ewy Wachowicz - sprawdzone przepisy
Nietypowe kiszonki Ewy Wachowicz - sprawdzone przepisymateriał partnera

Kiszone rzodkiewki - hitowy przepis Ewy Wachowicz

Kiszone rzodkiewki Ewy Wachowicz
Kiszone rzodkiewki Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka soli
  • 1 chochelka wody z kiszonych ogórków 
  1. Rzodkiewki umyć i osuszyć. Włożyć do wyparzonego słoika. 
  2. Dodać chrzan, czosnek, pieprz, kolendrę i ziele angielskie. 
  3. Zalać przegotowaną, osoloną (1 łyżka na litr) i wystudzoną wodą. 
  4. Dolać wody z ogórków. 
  5. Przykryć spodeczkiem, obciążyć (np. kamieniem). 
  6. Odstawić na 3 dni. 
  7. Po tym czasie szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.

Ogórki małosolne - bliscy Ewy Wachowicz za nimi przepadają

Ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz
Ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • ogórki
  • korzeń chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka kopru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • zalewa solna 
  1. Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki. 
  2. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. 
  3. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 2-3 części - dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące).
  4. Dodać czosnek, gałązkę kopru i ziele angielskie. 
  5. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody - 30 g soli). 
  6. Przykryć chlebem. 
  7. Zakręcić. 
  8. Ogórki będą gotowe po 3-4 dniach.

Kiszone pomidory - przepis Ewy Wachowicz

Kiszone pomidory
Kiszone pomidory123RF/PICSEL
  • 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich)
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • koper
  • SOLANKA: 30 g soli na 1 l wody 
  1. Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. 
  2. Zalać wystudzoną solanką. 
  3. Przykryć, ale nie zakręcać. 
  4. Odstawić na 5-7 dni. 
  5. Po tym czasie szczelnie zamknąć. 
  6. Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach. 
  7. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  8. Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.

Zupa pomidorowa na kiszonych pomidorach

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz
Zupa pomidorowa Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • litrowy słoik kiszonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • DO PODANIA: ryż lub makaron, śmietana, natka pietruszki
  1. Marchewki i pietruszki obrać, białą część pora umyć. 
  2. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. 
  3. Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować (na wolnym ogniu ok. ½ godziny). 
  5. W oddzielnym garnku przygotować ryż "na gęsto".
  6. Do wywaru jarzynowego dorzucić kiszone pomidory
  7. Przyprawić startym imbirem, majerankiem i słodką papryką. 
  8. Gotować do miękkości. 
  9. Zupę przetrzeć przez sito (skórki zostaną na siatce). 
  10. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. 
  11. Podawać z ryżem lub makaronem.
  12. Na talerzu udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.

Kiszone buraki

Kiszone buraki ćwikłowe
Kiszone buraki ćwikłowemateriał partnera
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • 30 g korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 kromka chleba razowego 
  1. Buraki obrać i pokroić na kawałki. 
  2. Przełożyć do słoika lub kamionki, zalać letnią przegotowaną wodą. 
  3. Dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba. 
  4. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni.

Kiszone cytryny - prawdziwy rarytas!

Kiszone cytryny - przepis Ewy Wachowicz
Kiszone cytryny - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • 12 cytryn
  • 12 łyżeczek soli
  • 6 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 papryczki chili
  • 2 liście laurowe 
  1. Z połowy cytryn odciąć czubki, naciąć do ¾ wysokości. 
  2. Do każdego nacięcia wsypać 2 łyżeczki soli, włożyć goździk. 
  3. Ułożyć w słoiku. 
  4. Dorzucić cynamon, ostrą paprykę i liście laurowe. 
  5. Wycisnąć sok z pozostałych cytryn. 
  6. Uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą. 
  7. Przykryć talerzykiem i obciążyć (cytryny muszą być zanurzone). 
  8. Zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie. 
  9. Po tym czasie przechowywać w lodówce.
„Ewa gotuje”: Chłodnik z awokadoPolsatPolsat