Sprawdzone przepisy na kiszonki. Co i dlaczego warto kisić?

Kiszonki od wieków cenione są za swoje walory smakowe i zdrowotne. Te naturalnie fermentowane przysmaki nie tylko wzbogacają nasze potrawy, ale również wspomagają trawienie i wzmacniają odporność. Kisić można niemal wszystko - od warzyw po owoce. Na co najlepiej postawić? Poniżej prezentuję kilka przepisów.

Nietypowe kiszonki Ewy Wachowicz - sprawdzone przepisy
Nietypowe kiszonki Ewy Wachowicz - sprawdzone przepisymateriał partnera

Kiszone rzodkiewki - hitowy przepis Ewy Wachowicz

O ile każdy z nas słyszał o kiszonej kapuście czy ogórkach, o tyle rzodkiewki to zgoła odmienna historia. Poniżej przepis właśnie na kiszone rzodkiewki - smaczne i zdrowe!

Kiszone rzodkiewki Ewy Wachowicz
Kiszone rzodkiewki Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka soli
  • 1 chochelka wody z kiszonych ogórków 

Opis przygotowania:

  1. Rzodkiewki umyć i osuszyć. Włożyć do wyparzonego słoika. 
  2. Dodać chrzan, czosnek, pieprz, kolendrę i ziele angielskie. 
  3. Zalać przegotowaną, osoloną (1 łyżka na litr) i wystudzoną wodą. 
  4. Dolać wody z ogórków. 
  5. Przykryć spodeczkiem, obciążyć (np. kamieniem). 
  6. Odstawić na 3 dni. 
  7. Po tym czasie szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.

Ogórki małosolne - bliscy Ewy Wachowicz za nimi przepadają

Od jakiegoś już czasu bez problemu można kupić ogórki gruntowe. Moi domownicy to w większości miłośnicy ogórków małosolnych. Proponuję zakisić ogórki i już po kilku dniach cieszyć się ich smakiem!

Ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz
Ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • ogórki
  • korzeń chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka kopru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • zalewa solna 

Opis przygotowania. Proporcje na 2 litrowy słoik z szeroką szyjką.

  1. Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki. 
  2. Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku. 
  3. Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 2-3 części - dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące).
  4. Dodać czosnek, gałązkę kopru i ziele angielskie. 
  5. Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody - 30 g soli). 
  6. Przykryć chlebem. 
  7. Zakręcić. 
  8. Ogórki będą gotowe po 3-4 dniach.

Kiszone pomidory - przepis Ewy Wachowicz

Jeśli jeszcze nie próbowaliście kiszonych pomidorów, to najwyższy czas!

Kiszone pomidory
Kiszone pomidory123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich)
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • koper
  • SOLANKA: 30 g soli na 1 l wody 

Opis przygotowania:

  1. Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. 
  2. Zalać wystudzoną solanką. 
  3. Przykryć, ale nie zakręcać. 
  4. Odstawić na 5-7 dni. 
  5. Po tym czasie szczelnie zamknąć. 
  6. Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach. 
  7. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  8. Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.

Zupa pomidorowa na kiszonych pomidorach

Pomidory kiszone mogą być doskonałą bazą do zupy pomidorowej. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis!

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz
Zupa pomidorowa Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • litrowy słoik kiszonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • DO PODANIA: ryż lub makaron, śmietana, natka pietruszki

Opis przygotowania:

  1. Marchewki i pietruszki obrać, białą część pora umyć. 
  2. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. 
  3. Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować (na wolnym ogniu ok. ½ godziny). 
  5. W oddzielnym garnku przygotować ryż "na gęsto".
  6. Do wywaru jarzynowego dorzucić kiszone pomidory. 
  7. Przyprawić startym imbirem, majerankiem i słodką papryką. 
  8. Gotować do miękkości. 
  9. Zupę przetrzeć przez sito (skórki zostaną na siatce). 
  10. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. 
  11. Podawać z ryżem lub makaronem.
  12. Na talerzu udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.

Kiszone buraki

Bardzo często kiszę buraki ćwikłowe. Zakwas z buraków może stanowić podstawę barszczu, ale nie tylko. Nadaje się też do picia ‘solo’, ponieważ dostarcza wiele cennych minerałów.

Kiszone buraki ćwikłowe
Kiszone buraki ćwikłowemateriał partnera

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • 30 g korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 kromka chleba razowego 

Opis przygotowania:

  1. Buraki obrać i pokroić na kawałki. 
  2. Przełożyć do słoika lub kamionki, zalać letnią przegotowaną wodą. 
  3. Dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba. 
  4. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni.

Kiszone cytryny - prawdziwy rarytas!

Nie wszyscy wiedzą, że można też kisić cytrusy. Poniżej przepis na kiszone cytryny. Można podawać je jako dodatek do mięs, ale sprawdzą się też jako składnik sałatek.

Kiszone cytryny - przepis Ewy Wachowicz
Kiszone cytryny - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • 12 cytryn
  • 12 łyżeczek soli
  • 6 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 papryczki chili
  • 2 liście laurowe 

Opis przygotowania:

  1. Z połowy cytryn odciąć czubki, naciąć do ¾ wysokości. 
  2. Do każdego nacięcia wsypać 2 łyżeczki soli, włożyć goździk. 
  3. Ułożyć w słoiku. 
  4. Dorzucić cynamon, ostrą paprykę i liście laurowe. 
  5. Wycisnąć sok z pozostałych cytryn. 
  6. Uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą. 
  7. Przykryć talerzykiem i obciążyć (cytryny muszą być zanurzone). 
  8. Zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie. 
  9. Po tym czasie przechowywać w lodówce.

Podsumowując, kiszonki to nie tylko smakowity dodatek do naszych potraw, ale również prawdziwe skarby zdrowia. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym, mogą znacząco wspierać nasz układ trawienny i wzmacniać odporność. Warto zatem włączyć je do codziennej diety - jak sami widzicie, przepisów na kiszonki nie brakuje. Zachęcam do ich wykorzystania.

„Ewa gotuje”: Chłodnik z awokadoPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas