Sprawdzone przepisy na kiszonki. Co i dlaczego warto kisić?
Kiszonki od wieków cenione są za swoje walory smakowe i zdrowotne. Te naturalnie fermentowane przysmaki nie tylko wzbogacają nasze potrawy, ale również wspomagają trawienie i wzmacniają odporność. Kisić można niemal wszystko - od warzyw po owoce. Na co najlepiej postawić? Poniżej prezentuję kilka przepisów.
Spis treści:
Kiszone rzodkiewki - hitowy przepis Ewy Wachowicz
O ile każdy z nas słyszał o kiszonej kapuście czy ogórkach, o tyle rzodkiewki to zgoła odmienna historia. Poniżej przepis właśnie na kiszone rzodkiewki - smaczne i zdrowe!
Składniki:
- 3 pęczki rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżka soli
- 1 chochelka wody z kiszonych ogórków
Opis przygotowania:
- Rzodkiewki umyć i osuszyć. Włożyć do wyparzonego słoika.
- Dodać chrzan, czosnek, pieprz, kolendrę i ziele angielskie.
- Zalać przegotowaną, osoloną (1 łyżka na litr) i wystudzoną wodą.
- Dolać wody z ogórków.
- Przykryć spodeczkiem, obciążyć (np. kamieniem).
- Odstawić na 3 dni.
- Po tym czasie szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Ogórki małosolne - bliscy Ewy Wachowicz za nimi przepadają
Od jakiegoś już czasu bez problemu można kupić ogórki gruntowe. Moi domownicy to w większości miłośnicy ogórków małosolnych. Proponuję zakisić ogórki i już po kilku dniach cieszyć się ich smakiem!
Składniki:
- ogórki
- korzeń chrzanu
- 3 ząbki czosnku
- gałązka kopru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- zalewa solna
Opis przygotowania. Proporcje na 2 litrowy słoik z szeroką szyjką.
- Ogórki dokładnie umyć. Odciąć czubki.
- Pionowo i ciasno ułożyć w słoiku.
- Wcisnąć kawałki chrzanu (korzeń obrać i podzielić wzdłuż na 2-3 części - dzięki niemu ogórki będą jędrne i chrupiące).
- Dodać czosnek, gałązkę kopru i ziele angielskie.
- Zalać gorącą solanką (na 1 litr wody - 30 g soli).
- Przykryć chlebem.
- Zakręcić.
- Ogórki będą gotowe po 3-4 dniach.
Polecamy również: Mrożona kawa proteinowa: Prosty przepis na pełen energii napój
Kiszone pomidory - przepis Ewy Wachowicz
Jeśli jeszcze nie próbowaliście kiszonych pomidorów, to najwyższy czas!
Składniki:
- 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich)
- 4 ząbki czosnku
- kawałek chrzanu
- 1 łyżeczka gorczycy
- koper
- SOLANKA: 30 g soli na 1 l wody
Opis przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą.
- Zalać wystudzoną solanką.
- Przykryć, ale nie zakręcać.
- Odstawić na 5-7 dni.
- Po tym czasie szczelnie zamknąć.
- Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.
Zupa pomidorowa na kiszonych pomidorach
Pomidory kiszone mogą być doskonałą bazą do zupy pomidorowej. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis!
Składniki:
- litrowy słoik kiszonych pomidorów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- biała część pora
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- DO PODANIA: ryż lub makaron, śmietana, natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Marchewki i pietruszki obrać, białą część pora umyć.
- Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
- Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
- Zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować (na wolnym ogniu ok. ½ godziny).
- W oddzielnym garnku przygotować ryż "na gęsto".
- Do wywaru jarzynowego dorzucić kiszone pomidory.
- Przyprawić startym imbirem, majerankiem i słodką papryką.
- Gotować do miękkości.
- Zupę przetrzeć przez sito (skórki zostaną na siatce).
- Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać z ryżem lub makaronem.
- Na talerzu udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.
Kiszone buraki
Bardzo często kiszę buraki ćwikłowe. Zakwas z buraków może stanowić podstawę barszczu, ale nie tylko. Nadaje się też do picia ‘solo’, ponieważ dostarcza wiele cennych minerałów.
Składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 3 l wody
- 1 łyżeczka kminku
- 30 g korzenia chrzanu
- 1 główka czosnku
- 3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 kromka chleba razowego
Opis przygotowania:
- Buraki obrać i pokroić na kawałki.
- Przełożyć do słoika lub kamionki, zalać letnią przegotowaną wodą.
- Dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba.
- Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni.
Kiszone cytryny - prawdziwy rarytas!
Nie wszyscy wiedzą, że można też kisić cytrusy. Poniżej przepis na kiszone cytryny. Można podawać je jako dodatek do mięs, ale sprawdzą się też jako składnik sałatek.
Składniki:
- 12 cytryn
- 12 łyżeczek soli
- 6 goździków
- kawałek kory cynamonu
- 2 papryczki chili
- 2 liście laurowe
Opis przygotowania:
- Z połowy cytryn odciąć czubki, naciąć do ¾ wysokości.
- Do każdego nacięcia wsypać 2 łyżeczki soli, włożyć goździk.
- Ułożyć w słoiku.
- Dorzucić cynamon, ostrą paprykę i liście laurowe.
- Wycisnąć sok z pozostałych cytryn.
- Uzupełnić przegotowaną i wystudzoną wodą.
- Przykryć talerzykiem i obciążyć (cytryny muszą być zanurzone).
- Zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie.
- Po tym czasie przechowywać w lodówce.
Podsumowując, kiszonki to nie tylko smakowity dodatek do naszych potraw, ale również prawdziwe skarby zdrowia. Dzięki swoim właściwościom probiotycznym, mogą znacząco wspierać nasz układ trawienny i wzmacniać odporność. Warto zatem włączyć je do codziennej diety - jak sami widzicie, przepisów na kiszonki nie brakuje. Zachęcam do ich wykorzystania.
Zobacz też: Przepis na naleśniki Rafaello. Zawsze się udają