Niesamowicie intensywny smak. Takie składniki robią ogromną różnicę

„Bez wołu nie będzie rosołu” – wskazuje polskie powiedzenie. Z pewnością z takiego założenia nie wychodzą weganie, którzy dysponują szeregiem przepisów na tę pyszną i pożywną zupę. Jak zatem przygotować rosół bez mięsa, który będzie aromatyczny i smaczny? Sekret tkwi w doborze odpowiednich składników, które mogą zaskakiwać.

Jak przygotować pyszny rosół wegetariański?
Jak przygotować pyszny rosół wegetariański?123RF/PICSEL

Zazwyczaj bazą do zrobienia dobrego rosołu jest mieszanka mięsa drobiowego i wołowego oraz warzywa, dlatego w tym przypadku słowo rosół należałoby wziąć w cudzysłów. Jednak ciekawy smak wspomnianej zupy możemy również uzyskać wyłącznie za sprawą kilku warzyw, o czym przekonują weganie i wegetarianie. Intensywności i charakteru, gdy mowa o smaku takiego rosołu, ma nadać m.in. kozieradka i lubczyk.

Chcąc cieszyć się doskonałym smakiem rosołu bez mięsa, musimy uzbroić się w cierpliwość, bowiem zupa musi się odpowiednio długo gotować, a raczej, jak to mawiają kucharze - mrugać.

Wegański rosół - składniki

Do przygotowana wegańskiego rosołu potrzebujemy następujących składników:

  • 1 duża cebula,
  • 5 marchewek,
  • 4 pasternaki,
  • połowa dużego selera lub cały, mniejszy,
  • 1 gałązka selera,
  • 3 łyżki posiekanych liści lubczyku,
  • 2 liście pora
  • łyżeczka korzenia kozieradki,
  • 3 jagody jałowca,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 łyżki oleju lnianego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka listków natki pietruszki.

Wegański rosół - przepis

Zaczynamy od dokładnego umycia wszystkich warzyw pod bieżącą wodą i obrania ich ze skórki. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki (oprócz cebuli) i dodajemy je do głębokiego garnka, w którym będziemy gotować rosół. Dodajemy także zioła, olej lniany i zalewamy dwoma litrami wody. Pod garnkiem włączamy palnik i gotujemy na niewielkiej mocy. Rosół nie powinien się mocno gotować, a wyłącznie "mrugać".

Cebulę kroimy na pół i przypalamy na palniku, a następnie dodajemy ją do garnka. Dzięki takiemu zabiegowi rosół nabierze pięknego, złotego koloru i aromatu. Po upływie czterech godzin gotowania rosół doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bardzo ważne jest dodanie odpowiedniej proporcji marchewki, która nada zupie słodyczy, z kolei seler i pasternak zapewnią doskonały aromat. Wskazane zioła oraz olej lniany dodatkowo "podkręcą" smak rosołu, dzięki czemu nabierze on charakterystycznej intensywności.

Rosół podajemy z ulubionym makaronem i ugotowanymi warzywami. Gotowe!

Cyryl Sone o swoim tacierzyństwieINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas