Niesamowite korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia ryb!

Największym bogactwem jakie dają nam ryby są kwasy tłuszczowe omega 3 oraz wysoka zawartość białka i witamin. Wszystkie gatunki ryb uważane są za dobre dla naszego zdrowia, a lekarze zalecają aby spożywać ryby przynajmniej raz w tygodniu. Regularne jedzenie ryb może zmniejszyć ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Badania naukowe potwierdziły, że ryby mają niesamowite korzyści zdrowotne. Oto kilka korzyści wynikających z jedzenia ryb:

jedzenie ryb
jedzenie ryb© Photogenica

Wspomagają serce

wspomaganie serca
© Photogenica

Zawał serca i udar mózgu są największymi zabójcami XXI wieku. Ryby są najlepszym pokarmem dla osób cierpiących na przewlekłe choroby związane z sercem. Badania wykazały, że ryby mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, które wspomagają i chronią nasze serce.

Zwiększona wydolność mózgu

Wraz z wiekiem nasza pamięć co raz bardziej się pogarsza. Naukowcy wykazali, że spożywanie ryb kilka razy w tygodniu, przyspiesza pracę mózgu. Dzięki temu możemy zapamiętać więcej informacji i obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Zdrowa skóra i włosy

ryby na depresję
© Photogenica

Tłuszcze zawarte w rybach są doskonałe dla skóry i włosów. Kwasy tłuszczowe omega 3, pomagają chronić skórę przed działaniem szkodliwych czynników atmosferycznych. Duża zawartość białka w rybach sprawia, że zwiększa się produkcja kolagenu, dzięki czemu nasza skóra na dłużej pozostaje gładka i elastyczna.

Zmniejszają ryzyko zachorowania na depresję

Jedzenie ryb dwa lub nawet trzy razy w tygodniu może pozytywnie przyczynić się do zmiany naszego stosunku do życia! Badania wykazały, że spożywanie ryb może nawet zwiększyć skuteczność leków antydepresyjnych.

Dobre dla wzroku

ryba dobra na wzrok
© Photogenica

Regularne spożywanie ryb może pomóc chronić nasze oczy oraz minimalizować ryzyko zwyrodnień powstałych przez długie przesiadywanie przed komputerem. Poza tym kwasy tłuszczowe omega 3 i witamina A wzmacniają wzrok i przeciwdziałają kurzej ślepocie.

Wspomagają naczynia krwionośne

Dzięki kwasom tłuszczowym omega 3 zawartych w rybach, możemy zmniejszyć ryzyko zakrzepicy. Według badań, osoby, które spożywają ryby minimum raz w tygodniu są mniej narażone na choroby układu krwionośnego.

Chronią płuca

ryby dla zdrowia
© Photogenica

Wiele badań naukowych wykazało, że spożywanie ryb i skorupiaków może ochronić płuca przed szkodliwym działaniem na przykład dymu papierosowego. Wykazano również, że ryby zmniejszają ryzyko zachorowania na astmę u dzieci i pomagają zmniejszyć jej objawy.

Zapobiegają chorobie jelit

Badania wykazują, że dieta bogata w tłuste ryby i owoce morza, pomaga chronić nas przed zapaleniem jelita grubego. Związki zawarte w rybach są bardzo cennymi substancjami, które w znaczny sposób poprawią kondycję naszego zdrowia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas