Niesłusznie nazywane pokarmem ubogich. Ozorki w sosie chrzanowym, symbol wykwintności w PRL-u

Jak przygotować rozpływające się w ustach ozorki wieprzowe?
Jak przygotować rozpływające się w ustach ozorki wieprzowe?123RF/PICSEL

Podroby - skarbnica cennych składników odżywczych

Zobacz również:

    • witaminy A,
    • witaminy D,
    • witaminy K,
    • witamin z grupy B,
    • białka,
    • fosforu,
    • żelaza,
    • wapnia,
    • miedzi,
    • cynku.

    Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym - niezbędne produkty

    Sos pasuje do mięs podawanych na ciepło i na zimno
    Sos pasuje do mięs podawanych na ciepło i na zimno123RF/PICSEL
    • 4 sztuki oczyszczonych ozorków wieprzowych
    • 1,5 l bulionu lub rosołu
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 łyżka masła
    • 2-3 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
    • 4 łyżki chrzanu tartego
    • 1 łyżka musztardy delikatesowej
    • szczypta soli ziołowej jodowanej
    • szczypta mielonego białego pieprzu
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka tartych buraczków
    • 1 pęczek posiekanej pietruszki

    Klasyczny przepis na ozorki wieprzowe

    1. Do garnka wkładamy oczyszczone ozorki, a następnie zalewamy je bulionem lub rosołem i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
    2. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu. Czosnek oraz cebulę siekamy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i odrobiną masła.
    3. Na patelnię z zeszkloną cebulą dorzucamy czosnek i podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. Składniki doprawiamy musztardą i podlewamy chochlą wywaru z gotowanych ozorków.
    4. Jako ostatnią wlewamy na patelnię śmietanę kremówkę. Sos doprawiamy tartym chrzanem, solą ziołową, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Pod sam koniec gotowania dodajemy odrobinę natki pietruszki.
    5. Ugotowane ozorki wyjmujemy z wywaru, obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Tak przygotowane układamy na talerzu, polewamy obficie sosem i podajemy z tartymi buraczkami. Smacznego!