Niesłusznie nazywane pokarmem ubogich. Ozorki w sosie chrzanowym, symbol wykwintności w PRL-u

Połączenie rozpływających się w ustach ozorków wieprzowych z pełnym charakteru sosem chrzanowym to doskonała propozycja na obiad. Sekretem dania jest długie gotowanie mięsa oraz idealnie dobrane przyprawy. Warto uzbroić się w cierpliwość, by spróbować dania innego niż wszystkie.

Jak przygotować rozpływające się w ustach ozorki wieprzowe?
Jak przygotować rozpływające się w ustach ozorki wieprzowe?123RF/PICSEL

Podroby - skarbnica cennych składników odżywczych

Ozorki wieprzowe, żołądki, nerki, wątroby, serca, grasice czy płuca to jadalne kawałki mięsa, po które na ogół sięgają jedynie koneserzy. Współcześnie u wielu osób sama nazwa "podroby" wywołuje dreszcz obrzydzenia, a jeszcze w czasach PRL-u nasi rodzice oraz dziadkowie serwowali je jako przysmaki podczas domowych imprez. Dlaczego warto zastanowić się nad włączeniem podrobów do diety? Ich cena jest o wiele korzystniejsza od dorodnych kawałków mięsa, a dodatkowo kryją w sobie liczne witaminy i minerały. Większość części, które zaliczają się do tej kategorii, dostarczają organizmowi m.in.:

  • witaminy A,
  • witaminy D,
  • witaminy K,
  • witamin z grupy B,
  • białka,
  • fosforu,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • miedzi,
  • cynku.

Zanim zaczniemy wykorzystywać podroby do przygotowania apetycznych farszy, nadzień czy dodatków do zup, zacznijmy od czegoś prostego. Polecamy wziąć na kulinarny warsztat ozorki wieprzowe, które doskonale komponują się z sosem chrzanowym.

Sprawdź: Ozorki duszone

Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym - niezbędne produkty

Miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach ozorki wieprzowe to danie, które od czasów PRL-u podbija kubki smakowe domowników i zaproszonych gości. Samo mięso nie wyróżnia się zbyt wyrazistym smakiem. Charakteru nadają mu wywar warzywny, liczne przyprawy oraz intensywny sos chrzanowy.

Sos pasuje do mięs podawanych na ciepło i na zimno
Sos pasuje do mięs podawanych na ciepło i na zimno123RF/PICSEL

Składniki na ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

  • 4 sztuki oczyszczonych ozorków wieprzowych
  • 1,5 l bulionu lub rosołu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki chrzanu tartego
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • szczypta soli ziołowej jodowanej
  • szczypta mielonego białego pieprzu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka tartych buraczków
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki

Klasyczny przepis na ozorki wieprzowe

  1. Do garnka wkładamy oczyszczone ozorki, a następnie zalewamy je bulionem lub rosołem i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
  2. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu. Czosnek oraz cebulę siekamy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i odrobiną masła.
  3. Na patelnię z zeszkloną cebulą dorzucamy czosnek i podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. Składniki doprawiamy musztardą i podlewamy chochlą wywaru z gotowanych ozorków.
  4. Jako ostatnią wlewamy na patelnię śmietanę kremówkę. Sos doprawiamy tartym chrzanem, solą ziołową, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Pod sam koniec gotowania dodajemy odrobinę natki pietruszki.
  5. Ugotowane ozorki wyjmujemy z wywaru, obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Tak przygotowane układamy na talerzu, polewamy obficie sosem i podajemy z tartymi buraczkami. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas