Takiej owsianki jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku

Jest szybka i prosta w przygotowaniu, doskonale syci i smakuje, działa jak zastrzyk energii, a zimą idealnie rozgrzewa, zwłaszcza gdy dodamy do niej chili. Owsianka, bo o niej właśnie mowa, to jeden z najczęściej wybieranych posiłków na śniadanie. W tym wydaniu polubisz ją jeszcze bardziej.

Owsianka z dodatkiem chili doskonale rozgrzeje
Owsianka z dodatkiem chili doskonale rozgrzeje123RF/PICSEL

Owsianka to prawdopodobnie tuż obok jajecznicy i kanapek najpopularniejsze śniadanie na świecie. Płatki owsiane nie tylko doskonale smakują, ale są także zdrowe, szybkie w przygotowaniu i zapewniają uczucie sytości na długie godziny.

I choć dodatków do owsianki jest mnóstwo, to warto postawić na składnik, z którym będzie nie tylko wyśmienicie smakować, ale też doskonale rozgrzeje i nada daniu charakteru.  Oto przepis na pyszną owsiankę z chili.

Owsianka z chili - składniki

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem doskonałej owsianki z dodatkiem chili, należy wyposażyć się w następujące składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 300 g wody
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon w proszku
  • chili w proszku
  • garść rodzynek
  • pół szklanki mleka kokosowego
Owsianka to doskonały pomysł na śniadanie
Owsianka to doskonały pomysł na śniadanie123RF/PICSEL

Owsianka z chili - przepis

Płatki wsypujemy do naczynia i zalewamy gorącą wodą. Ostawiamy do momentu, aż płatki napęcznieją. Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy na patelni z odrobiną wody. Podczas duszenia dodajemy szczyptę cynamonu i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy miód oraz rodzynki. Ponownie dokładnie mieszamy.

Gdy jabłko i gruszka są już odpowiednio uduszone, dodajemy mleko kokosowe i pokrojonego w plasterki banana. Wszystko mieszamy, podgrzewamy do odpowiedniej temperatury i na koniec łączymy z płatkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas