Takiej owsianki jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku
Jest szybka i prosta w przygotowaniu, doskonale syci i smakuje, działa jak zastrzyk energii, a zimą idealnie rozgrzewa, zwłaszcza gdy dodamy do niej chili. Owsianka, bo o niej właśnie mowa, to jeden z najczęściej wybieranych posiłków na śniadanie. W tym wydaniu polubisz ją jeszcze bardziej.
Owsianka to prawdopodobnie tuż obok jajecznicy i kanapek najpopularniejsze śniadanie na świecie. Płatki owsiane nie tylko doskonale smakują, ale są także zdrowe, szybkie w przygotowaniu i zapewniają uczucie sytości na długie godziny.
I choć dodatków do owsianki jest mnóstwo, to warto postawić na składnik, z którym będzie nie tylko wyśmienicie smakować, ale też doskonale rozgrzeje i nada daniu charakteru. Oto przepis na pyszną owsiankę z chili.
Owsianka z chili - składniki
Jeśli chcemy cieszyć się smakiem doskonałej owsianki z dodatkiem chili, należy wyposażyć się w następujące składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 300 g wody
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 gruszka
- 2 łyżki miodu
- cynamon w proszku
- chili w proszku
- garść rodzynek
- pół szklanki mleka kokosowego
Owsianka z chili - przepis
Płatki wsypujemy do naczynia i zalewamy gorącą wodą. Ostawiamy do momentu, aż płatki napęcznieją. Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy na patelni z odrobiną wody. Podczas duszenia dodajemy szczyptę cynamonu i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy miód oraz rodzynki. Ponownie dokładnie mieszamy.
Gdy jabłko i gruszka są już odpowiednio uduszone, dodajemy mleko kokosowe i pokrojonego w plasterki banana. Wszystko mieszamy, podgrzewamy do odpowiedniej temperatury i na koniec łączymy z płatkami.