O ten przepis proszą mnie wszystkie koleżanki. Amerykańskie ciastka to hit

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Amerykańskie kruche ciasteczka z czekoladą to prawdziwy hit. Zrobisz je z łatwością w domu
Amerykańskie kruche ciasteczka z czekoladą to prawdziwy hit. Zrobisz je z łatwością w domu123RF/PICSEL

Najpopularniejsze ciasteczka w USA

Zobacz również:

    Amerykańskie “cookies" z czekoladą i masłem orzechowym - przepis

    Aromat świeżo upieczonych ciasteczek będzie się długo unosił w domu
    Aromat świeżo upieczonych ciasteczek będzie się długo unosił w domuCanvaProINTERIA.PL
    • 100 g miękkiego masła,
    • 100 g masła orzechowego "gładkiego",
    • 1 jajko w temp. pokojowej, 
    • 120 g cukru (najlepiej brązowego), 
    • 170 g mąki,  
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 
    • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, 
    • 1 łyżka cukru wanilinowego, 
    • 1 szczypta soli,
    • pół kostki czekolady gorzkiej pokruszonej na kawałeczki. 
    1. Oba rodzaje masła: zwykle i orzechowe mikserem ubić z cukrem (brązowym i wanilinowym) na puszystą masę. 
    2. Do masy dodać jajko i dalej ubijać. 
    3. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia. Dodać do ubitej masy i zmiksować lub wymieszać łyżką. Na koniec wmieszać pokruszoną czekoladę. 
    4. Tak przygotowane ciasto wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajmy o odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia "rozleją się" na boki. Najlepsza ilość na jedno ciastko to około 2 łyżek masy. Wykładamy, formując kulkę i nie spłaszczamy jej. 
    5. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C
    6. Po upieczeniu środek ciastka będzie wydawał się miękki, surowy, ale tak ma być. 
    "Ewa gotuje": Ciasteczka migdałowe na białkachPolsatPolsat