O ten przepis proszą mnie wszystkie koleżanki. Amerykańskie ciastka to hit

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Amerykańskie kruche ciasteczka z czekoladą to prawdziwy hit. Zrobisz je z łatwością w domu
Amerykańskie kruche ciasteczka z czekoladą to prawdziwy hit. Zrobisz je z łatwością w domu123RF/PICSEL

Najpopularniejsze ciasteczka w USA

Amerykańskie “cookies" z czekoladą i masłem orzechowym - przepis

Aromat świeżo upieczonych ciasteczek będzie się długo unosił w domu
Aromat świeżo upieczonych ciasteczek będzie się długo unosił w domuCanvaProINTERIA.PL
  • 100 g miękkiego masła,
  • 100 g masła orzechowego "gładkiego",
  • 1 jajko w temp. pokojowej, 
  • 120 g cukru (najlepiej brązowego), 
  • 170 g mąki,  
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego, 
  • 1 szczypta soli,
  • pół kostki czekolady gorzkiej pokruszonej na kawałeczki. 
  1. Oba rodzaje masła: zwykle i orzechowe mikserem ubić z cukrem (brązowym i wanilinowym) na puszystą masę. 
  2. Do masy dodać jajko i dalej ubijać. 
  3. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia. Dodać do ubitej masy i zmiksować lub wymieszać łyżką. Na koniec wmieszać pokruszoną czekoladę. 
  4. Tak przygotowane ciasto wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajmy o odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia "rozleją się" na boki. Najlepsza ilość na jedno ciastko to około 2 łyżek masy. Wykładamy, formując kulkę i nie spłaszczamy jej. 
  5. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C
  6. Po upieczeniu środek ciastka będzie wydawał się miękki, surowy, ale tak ma być. 
"Ewa gotuje": Ciasteczka migdałowe na białkachPolsatPolsat