Obowiązkowa czynność z maślakami. Tylko tak unikniesz problemów żołądkowych

Maślaki - co to za grzyby i jak się z nimi obchodzić?
Maślaki - co to za grzyby i jak się z nimi obchodzić?123RF/PICSEL
  • Sezon na grzyby wciąż trwa! Wśród swoich zbiorów warto uwzględnić maślaki - smaczne grzyby, które uznawane są za jedne z najłatwiejszych do rozpoznania.
  • Zaprawieni w bojach grzybiarze poszukują zwłaszcza maślaka zwyczajnego. Znajdziesz go na terenach piaszczystych w pobliżu sosen.
  • Jest bardzo uniwersalnym produktem - nadaje się do marynowania, duszenia, smażenia i pieczenia. 

Jak wyglądają maślaki i gdzie ich szukać?

Przepis na marynowane grzybyInteria KulinariaInteria Kulinaria

Maślak niejedno ma imię

Czy obierać maślaki ze skórki?

Czy suszenie maślaków ma sens?

Czy maślaki można mrozić?

Wykorzystaj w pełni potencjał maślaków
Wykorzystaj w pełni potencjał maślaków123RF/PICSEL
  • Dokonaj dokładnej selekcji. Odrzuć wszystkie robaczywe, miękkie i uszkodzone grzyby.
  • Oczyść je z piasku, igieł i innych zabrudzeń przy pomocy pędzelka lub szczoteczki. Przyda się też ręcznik papierowy.
  • Postaraj się nie używać do czyszczenia grzybów wody. Jeśli jednak nie masz pewności, czy udało ci się dotrzeć do wszystkich zakamarków, umyj je pod bieżącą wodą. Odstaw je do wyschnięcia.
  • Małe maślaki zamrażaj w całości, większe pokój na grube plastry. Ułóż je na tackach do mrożenia w taki sposób, by się nie stykały. Gdy stwardnieją, przełóż je do woreczków lub pudełek przeznaczonych do mrożenia.
  • Mrożone maślaki nadają się do spożycia przez rok.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?