Od razu zrób dwie porcje. Ewa Wachowicz pokazuje, jak zrobić bruschettę
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa Gotuje" dzieli się przepisem na bruschettę: przystawkę, która łączy w sobie wyborny smak i prostotę. Dowiemy się, jakie składniki są potrzebne oraz jaką technikę zastosować, aby stworzyć wyrazistą i pyszną potrawę.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki:
- 1 bagietka
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
- kilka łyżek majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka pasty paprykowej

Jak się robi bruschetta?
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć nasiona.
- Miąższ pokroić w drobną kostkę.
- Przełożyć do miski.
- Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać poszarpane listki bazylii.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Wlać oliwę.
- Do majonezu dodać musztardę i pastę paprykową.
- Wymieszać.
- Do pomidorów dodać 2 łyżki, resztę można wykorzystać na kanapki.
- Bagietkę pokroić na kromki.
- Opiec na blaszce grillowej umieszczonej nad palnikiem gazowym (można też zrumienić w piekarniku).
- Na grzanki nałożyć pomidory z sosem.
- Udekorować liśćmi bazylii.
Sprawdź także:
