"Odchudzone", fit jagodzianki z kruszonką. Obłędnie smaczne

Dominika Chełmecka

Oprac.: Dominika Chełmecka

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
54
Udostępnij
Jagodzianki będą mniej kaloryczne, jeśli zamiast cukru użyjesz innego słodzidła
Jagodzianki będą mniej kaloryczne, jeśli zamiast cukru użyjesz innego słodzidła 123RF/PICSEL

Fit jagodzianki - co zamiast cukru i mąki pszennej?

Fit jagodzianki - jak zrobić?

Jeśli chcesz, aby jagodzianki były jeszcze bardziej "fit", zrezygnuj z kruszonki
Jeśli chcesz, aby jagodzianki były jeszcze bardziej "fit", zrezygnuj z kruszonkiEast News

Składniki

na zaczyn

  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
  • Łyżeczka cukru trzcinowego

na ciasto

  • 3 szklanki mąki orkiszowej plus dodatkowa ilość do podsypywania
  • 200 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • 35 g masła lub oleju
  • 300-350 g jagód + 2 łyżki ksylitolu/erytrolu do posłodzenia

na kruszonkę

  • 40 g ksylitolu/erytrolu
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 30 g masła
13 sztuk
  1. Drożdże pokrusz i zalej ciepłym mlekiem, dodaj ksylitol i mąkę. Wymieszaj, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie zmiksuj jajko i żółtka z ksylitolem.
  3. Rozpuść masło i odstaw na bok.
  4. Do dużej miski dodaj 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i masę jajeczną. Wyrabiaj przez kilka minut (ciasto powinno się kleić do rąk).
  5. Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto, aż odklei się od rąk - możesz dodać więcej mąki. Uformuj kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.  
  6. Wyrośnięte ciasto połóż na blacie i podziel na 13 równych części. Każdą z nich roznieć, odrobinę rozwałkuj tak, by miały owalny kształt.  
  7. Na środek wysyp po 3 łyżeczki jagód oraz łyżeczkę ksylitolu/erytrolu.
  8. Zlep brzegi ciasta.
  9. Układaj a blaszce zlepioną stroną do dołu, w 3-centymetrowych odstępach.
  10. Ponownie przykryj ściereczką i ostaw na ok. 45 minut.
  11. W międzyczasie wykonaj kruszonkę: wszystkie składniki połącz ze sobą (masło posiekaj nożem) i odstaw do lodówki.
  12. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp kruszonką.
  13. Następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na ok. 25 - 30 min.
  14. Gdy będą zarumienione wyjmij i poczekaj aż nieco ostygną.
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Czy warto udać się nad Jezioro Tarnobrzeskie?
      Czy warto udać się nad Jezioro Tarnobrzeskie?Karolina BurdaINTERIA.PL
      zdjęcie
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      34
      Super
      relevant
      7
      Hahaha
      haha
      5
      Szok
      shock
      2
      Smutny
      sad
      3
      Zły
      angry
      3
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      54
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na