"Odchudzone", fit jagodzianki z kruszonką. Obłędnie smaczne

Jagodzianki będą mniej kaloryczne, jeśli zamiast cukru użyjesz innego słodzidła
Jagodzianki będą mniej kaloryczne, jeśli zamiast cukru użyjesz innego słodzidła 123RF/PICSEL

Zobacz również:

Fit jagodzianki - co zamiast cukru i mąki pszennej?

Fit jagodzianki - jak zrobić?

Jeśli chcesz, aby jagodzianki były jeszcze bardziej "fit", zrezygnuj z kruszonki
Jeśli chcesz, aby jagodzianki były jeszcze bardziej "fit", zrezygnuj z kruszonkiEast News

Składniki

na zaczyn

  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
  • Łyżeczka cukru trzcinowego

na ciasto

  • 3 szklanki mąki orkiszowej plus dodatkowa ilość do podsypywania
  • 200 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • 35 g masła lub oleju
  • 300-350 g jagód + 2 łyżki ksylitolu/erytrolu do posłodzenia

na kruszonkę

  • 40 g ksylitolu/erytrolu
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 30 g masła
13 sztuk
  1. Drożdże pokrusz i zalej ciepłym mlekiem, dodaj ksylitol i mąkę. Wymieszaj, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie zmiksuj jajko i żółtka z ksylitolem.
  3. Rozpuść masło i odstaw na bok.
  4. Do dużej miski dodaj 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i masę jajeczną. Wyrabiaj przez kilka minut (ciasto powinno się kleić do rąk).
  5. Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto, aż odklei się od rąk - możesz dodać więcej mąki. Uformuj kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.  
  6. Wyrośnięte ciasto połóż na blacie i podziel na 13 równych części. Każdą z nich roznieć, odrobinę rozwałkuj tak, by miały owalny kształt.  
  7. Na środek wysyp po 3 łyżeczki jagód oraz łyżeczkę ksylitolu/erytrolu.
  8. Zlep brzegi ciasta.
  9. Układaj a blaszce zlepioną stroną do dołu, w 3-centymetrowych odstępach.
  10. Ponownie przykryj ściereczką i ostaw na ok. 45 minut.
  11. W międzyczasie wykonaj kruszonkę: wszystkie składniki połącz ze sobą (masło posiekaj nożem) i odstaw do lodówki.
  12. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp kruszonką.
  13. Następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na ok. 25 - 30 min.
  14. Gdy będą zarumienione wyjmij i poczekaj aż nieco ostygną.
Czy warto udać się nad Jezioro Tarnobrzeskie?Karolina BurdaINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?