"Odchudzone", fit jagodzianki z kruszonką. Obłędnie smaczne

Sezon na jagody w pełni, a tym samym pyszne desery i wypieki z tymi owocami. Szczególną popularnością cieszą się drożdżowe bułeczki z kruszonką czyli jagodzianki. Jak zrobić je w nieco w zdrowszej, fit wersji? Przedstawiamy przepis nie tylko dla osób będących na diecie.

Jagodzianki będą mniej kaloryczne, jeśli zamiast cukru użyjesz innego słodzidła
Jagodzianki będą mniej kaloryczne, jeśli zamiast cukru użyjesz innego słodzidła 123RF/PICSEL

Tradycyjne jagodzianki z kruszonką, mimo że pyszne, są również dość kaloryczne. Jedna sztuka (120 g) ma około 380 kcal. Dla miłośników tych bułeczek, którzy są w trakcie walki o zgrabniejszą sylwetkę, mamy dobrą wiadomość. Można przygotować je w zdrowszej, mniej kalorycznej wersji. Będąc na diecie odchudzającej, wcale nie musicie z nich zupełnie rezygnować. Przedstawiamy przepis na fit jagodzianki z kruszonką, które są równie delikatne, pachnące i smaczne.

Fit jagodzianki - co zamiast cukru i mąki pszennej?

Aby przygotować zdrowszą wersję jagodzianek, przede wszystkim warto wyeliminować dwa składniki - mąkę pszenną oraz cukier. Czym je zastąpić? Doskonałym wyborem będzie mąka orkiszowa, a jako słodzidło - ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu jagodzianki będą mniej kaloryczne.

Fit jagodzianki - jak zrobić?

Jeśli chcesz, aby jagodzianki były jeszcze bardziej "fit", zrezygnuj z kruszonki
Jeśli chcesz, aby jagodzianki były jeszcze bardziej "fit", zrezygnuj z kruszonkiEast News

Aby przygotować "odchudzone" jagodzianki potrzebne będą następujące składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokrusz i zalej ciepłym mlekiem, dodaj ksylitol i mąkę. Wymieszaj, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie zmiksuj jajko i żółtka z ksylitolem.
  3. Rozpuść masło i odstaw na bok.
  4. Do dużej miski dodaj 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i masę jajeczną. Wyrabiaj przez kilka minut (ciasto powinno się kleić do rąk).
  5. Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto, aż odklei się od rąk - możesz dodać więcej mąki. Uformuj kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.  
  6. Wyrośnięte ciasto połóż na blacie i podziel na 13 równych części. Każdą z nich roznieć, odrobinę rozwałkuj tak, by miały owalny kształt.  
  7. Na środek wysyp po 3 łyżeczki jagód oraz łyżeczkę ksylitolu/erytrolu.
  8. Zlep brzegi ciasta.
  9. Układaj a blaszce zlepioną stroną do dołu, w 3-centymetrowych odstępach.
  10. Ponownie przykryj ściereczką i ostaw na ok. 45 minut.
  11. W międzyczasie wykonaj kruszonkę: wszystkie składniki połącz ze sobą (masło posiekaj nożem) i odstaw do lodówki.
  12. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp kruszonką.
  13. Następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na ok. 25 - 30 min.
  14. Gdy będą zarumienione wyjmij i poczekaj aż nieco ostygną.
Czy warto udać się nad Jezioro Tarnobrzeskie?Karolina Burda, Karolina BurdaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas