"Odchudzone", fit jagodzianki z kruszonką. Obłędnie smaczne
Sezon na jagody w pełni, a tym samym pyszne desery i wypieki z tymi owocami. Szczególną popularnością cieszą się drożdżowe bułeczki z kruszonką czyli jagodzianki. Jak zrobić je w nieco w zdrowszej, fit wersji? Przedstawiamy przepis nie tylko dla osób będących na diecie.

Zobacz również:
Tradycyjne jagodzianki z kruszonką, mimo że pyszne, są również dość kaloryczne. Jedna sztuka (120 g) ma około 380 kcal. Dla miłośników tych bułeczek, którzy są w trakcie walki o zgrabniejszą sylwetkę, mamy dobrą wiadomość. Można przygotować je w zdrowszej, mniej kalorycznej wersji. Będąc na diecie odchudzającej, wcale nie musicie z nich zupełnie rezygnować. Przedstawiamy przepis na fit jagodzianki z kruszonką, które są równie delikatne, pachnące i smaczne.
Fit jagodzianki - co zamiast cukru i mąki pszennej?
Aby przygotować zdrowszą wersję jagodzianek, przede wszystkim warto wyeliminować dwa składniki - mąkę pszenną oraz cukier. Czym je zastąpić? Doskonałym wyborem będzie mąka orkiszowa, a jako słodzidło - ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu jagodzianki będą mniej kaloryczne.
Fit jagodzianki - jak zrobić?

Aby przygotować "odchudzone" jagodzianki potrzebne będą następujące składniki:
Składniki
na zaczyn
- 25 g świeżych drożdży
- 50 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
- Łyżeczka cukru trzcinowego
na ciasto
- 3 szklanki mąki orkiszowej plus dodatkowa ilość do podsypywania
- 200 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego
- szczypta soli
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
- 35 g masła lub oleju
- 300-350 g jagód + 2 łyżki ksylitolu/erytrolu do posłodzenia
na kruszonkę
- 40 g ksylitolu/erytrolu
- 50 g mąki orkiszowej
- 30 g masła
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokrusz i zalej ciepłym mlekiem, dodaj ksylitol i mąkę. Wymieszaj, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie zmiksuj jajko i żółtka z ksylitolem.
- Rozpuść masło i odstaw na bok.
- Do dużej miski dodaj 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i masę jajeczną. Wyrabiaj przez kilka minut (ciasto powinno się kleić do rąk).
- Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto, aż odklei się od rąk - możesz dodać więcej mąki. Uformuj kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto połóż na blacie i podziel na 13 równych części. Każdą z nich roznieć, odrobinę rozwałkuj tak, by miały owalny kształt.
- Na środek wysyp po 3 łyżeczki jagód oraz łyżeczkę ksylitolu/erytrolu.
- Zlep brzegi ciasta.
- Układaj a blaszce zlepioną stroną do dołu, w 3-centymetrowych odstępach.
- Ponownie przykryj ściereczką i ostaw na ok. 45 minut.
- W międzyczasie wykonaj kruszonkę: wszystkie składniki połącz ze sobą (masło posiekaj nożem) i odstaw do lodówki.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp kruszonką.
- Następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na ok. 25 - 30 min.
- Gdy będą zarumienione wyjmij i poczekaj aż nieco ostygną.