Odrzuć nudne przepisy na śledzia. Te receptury posmakują gościom w Wigilię

Kolejny rok z tradycyjnymi śledziami w śmietanie, pod kołderką z jabłka lub przykrytymi cebulą sprawia, że mamy ochotę powiedzieć – „Ale to już było…”. Sztampowe podejście do śledzia sprawia, że nie jesteśmy w stanie w pełni wydobyć jego wyjątkowego smaku. W jaki sposób zaskoczyć gości powiewem świeżości na świątecznym stole? Polecamy trzy przepisy, po których najbliżsi będą domagali się dokładki.

W jakim wydaniu śledzie smakują najlepiej?
W jakim wydaniu śledzie smakują najlepiej?123RF/PICSEL

  • Surströmming to jedna z najdziwniejszych potraw, która stała się prawdziwym smakołykiem w Szwecji. To nic innego jak fermentowany śledź, którego przygotowuje się przez minimum pół roku.
  • Przysmakiem w przedwojennej Polsce były tłuste śledzie sprzedawane z beczki, które nazywano szmalcówkami. Chude okazy nosiły nazwę krawatów.
  • Nieco zapomnianym zwyczajem wielkanocnym jest wieszanie śledzia. W dawnych czasach, na ogół w Wielki Piątek lub Wielką Sobotę, wieszano na drzewach drewniane śledzie, jako symbol odpoczynku od składnika, którym żywiono się w poście.

Jak kupić dobrego śledzia?

Świeże, zanurzone w solance lub pokryte warstwą oleju śledzie, to przysmak, który możemy znaleźć zarówno w większych, jak i mniejszych sklepach spożywczych przez cały rok. Skąd jednak wiedzieć, jaki rodzaj śledzia wybrać? Najczęściej natrafimy na:

  • Matiasy - młode śledzie, które poławia się wczesną wiosną. Wyróżniają się przede wszystkim delikatnym i tłustym mięsem, które zazwyczaj poddaje się konserwacji w lekkiej solance;
  • Rolmopsy - zrolowane pojedyncze filety, pozbawione głowy oraz ości, ale z pozostawioną płetwą grzbietową. Marynuje się je przez minimum 35 dni w soli oraz occie, dodając do zalewy cebulę oraz ogórki kiszone lub konserwowe;
  • Uliki - podobne w smaku do matiasów, ale konserwowane w solance o znacznie wyższym stężeniu;
  • Bismarck - tzw. motylki, czyli podwójne filety w zalewie na bazie oleju, octu, gorczycy, cebuli oraz liści laurowych;
  • Piklingi - wędzone w całości razem z ikrą oraz wnętrznościami w lekkim dymie o temperaturze 60 st. C. Poznamy je po delikatnie słonawym smaku;
  • Moskaliki - młode i marynowane w całości lub poddane wypatroszeniu tuszki śledziowe.

Śledzie wigilijne w sosie tatarskim

Wiele osób nazywa ten przepis na śledzie daniem ostatniej szansy. Dlaczego tak się dzieje? Śledzie w sosie tatarskim nie potrzebują długiego czasu na przegryzanie się z pozostałymi składnikami. Wystarczy ułożyć je na półmisku, zalać gotowym sosem i serwować zniecierpliwionym gościom. Samo przygotowanie potrawy zajmuje 10-15 minut, a efekt rozrusza kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych osób.

Jakie składniki wykorzystać do śledzi w sosie tatarskim?
Jakie składniki wykorzystać do śledzi w sosie tatarskim?123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • ½ szklanki marynowanych grzybków
  • ½ małej cebuli
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • cząstki cytryny
  • kolorowy pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe odsączamy z zalewy i układamy na czystym półmisku.  Ogórki kiszone, marynowane grzybki oraz cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę.
  2. W misce łączymy ze sobą majonez, śmietanę, miód, musztardę, sok z cytryny oraz pieprz. Do tak przygotowanego sosu dodajemy posiekane grzybki, cebulę oraz ogórki i całość dokładnie mieszamy.
  3. Gotowy sos wykładamy na śledzie, a wierzch dekorujemy posiekaną natką pietruszki, cząstkami cytryny oraz kolorowym pieprzem. Smacznego!

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Proste, szybkie w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne przepisy to nasze koło ratunkowe w przedświątecznym chaosie i rozgardiaszu. Do takich należy sałatka śledziowa, w której główne skrzypce grają ryba oraz ugotowane ziemniaki. Doskonale prezentuje się podana na dekoracyjnym półmisku lub w wysokiej i szklanej salaterce. Ozdobę dania stanowi posiekany szczypiorek, dodający mu nieco koloru.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • 200 g filetów śledziowych
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 1 mała cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i ugotowania ziemniaków oraz jajek na twardo.
  2. Filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie, a jeśli korzystamy z gotowych, wystarczy wyjąć je z opakowania i opłukać z nadmiaru oleju.
  3. Ugotowane i przestudzone ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w ćwiartki. W kolejnym kroku jajka pozbawiamy łupinek i drobno siekamy, a ogórki kiszone kroimy w dużą kostkę.
  4. Opłukane filety tniemy na mniejsze kawałki, a na osobnej desce drobno siekamy cebulę i szczypiorek.
  5. W miseczce przygotowujemy sos na bazie śmietany, majonezu, soli i pieprzu. Na samym końcu przechodzimy do wymieszania wszystkich składników z sosem.
  6. Sałatkę podajemy tuż po przygotowaniu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Śledzie korzenne - jak zrobić?

Zapach przypraw korzennych kojarzy nam się przede wszystkim z piernikiem, popularnym ciastem świątecznym. Okazuje się, że tak skomponowane składniki nadadzą także wybornego smaku śledziowi. Przepis jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i doskonale prezentuje się na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 3 duże filety śledziowe
  • ½ szklanki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sou z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Matiasy namaczamy w zimnej wodzie przez 2 godziny, co godzinę zmieniając im wodę. Jeśli po wypłukaniu nadal będą zbyt słone, zostawmy je w płynie kolejną godzinę.
  2. Opłukane i osuszone śledzie kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm, a następnie przechodzimy do przygotowania marynaty.
  3. W misce łączymy ze sobą musztardę francuską, sok z cytryny, olej oraz miód. Dodajemy liść laurowy, pieprz, goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie.
  4. Śledzie przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zalewamy marynatą. Przykrywamy dużym talerzem lub przezroczystą folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas