Ogórki z kurkumą - sprawdzony przepis

Trwa sezon na ogórki gruntowe. Uwielbiane w każdej postaci jako kiszone, korniszony czy w formie sałatki szwedzkiej ucieszą podniebienie także zimą, jeśli teraz zamkniemy je w słoikach. Popularną przekąskę do sałatek i kanapek stanowią te z dodatkiem kurkumy. Zobaczcie jak łatwo je przygotować w domowej kuchni.

Do przygotowania ogórków z kurkumą wybierz młode i jędrne warzywa
Do przygotowania ogórków z kurkumą wybierz młode i jędrne warzywaINTERIA.PL

Ogórki z kurkumą przygotowujemy w zalewie z octu, cukru i przypraw, dzięki krojeniu ich na plastry będą idealne do spożycia na kanapkach. Z poniższego przepisu otrzymamy 8 półlitrowych słoików wypełnionych po brzegi pysznymi ogórkami z kurkumą.

Ogórki z kurkumą - składniki

  • 2 kg małych ogórków gruntowych

  • 1 szklanka octu spirytusowego

  • 0,75 litra wody

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 łyżka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu, ziela angielskiego

  • 1 łyżka kurkumy

  • 1 łyżka soli
  • Ogórki można także pokroić w okrągłe plasterki
    Ogórki można także pokroić w okrągłe plasterki INTERIA.PL

    Ogórki z kurkumą - wykonanie

    1.  Na początek przygotowujemy zalewę do ogórków - wodę gotujemy z octem, cukrem, ziarnami gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, solą i kurkumą. Po doprowadzeniu do wrzenia zostawiamy zalewę do ogórków z kurkumą aby przestygła, następnie odcedzamy płyn przelewając przez sitko aby pozbyć się ziarenek przypraw.

    2.  Przygotowujemy słoiki - 8 sztuk o pojemności 500 ml wyparzamy, podobnie postępujemy z zakrętkami.

    3.  Ogórki dokładnie myjemy i za pomocą noża lub obieraczki do warzyw kroimy, zależnie od preferencji na średniej grubości plastry wzdłuż lub tradycyjne plasterki w poprzek.

    4.   W przygotowanych słoikach układamy ciasno plastry ogórków i zalewamy zalewą.

    5.  Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy

    6.  Przetwory pozostawiamy na blacie zakrętką do dołu a następnie przenosimy w chłodne zacienione miejsce.

    Ogórki z kurkumą smakują doskonale już kilka dni po przygotowaniu.

    Zobacz także:

    "Na zdrowie": Ogórek na swoją popularność zapracował samInteria.tv
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas