Ogórki z kurkumą - sprawdzony przepis
Trwa sezon na ogórki gruntowe. Uwielbiane w każdej postaci jako kiszone, korniszony czy w formie sałatki szwedzkiej ucieszą podniebienie także zimą, jeśli teraz zamkniemy je w słoikach. Popularną przekąskę do sałatek i kanapek stanowią te z dodatkiem kurkumy. Zobaczcie jak łatwo je przygotować w domowej kuchni.
Ogórki z kurkumą przygotowujemy w zalewie z octu, cukru i przypraw, dzięki krojeniu ich na plastry będą idealne do spożycia na kanapkach. Z poniższego przepisu otrzymamy 8 półlitrowych słoików wypełnionych po brzegi pysznymi ogórkami z kurkumą.
Ogórki z kurkumą - składniki
- 2 kg małych ogórków gruntowych
Ogórki z kurkumą - wykonanie
1. Na początek przygotowujemy zalewę do ogórków - wodę gotujemy z octem, cukrem, ziarnami gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, solą i kurkumą. Po doprowadzeniu do wrzenia zostawiamy zalewę do ogórków z kurkumą aby przestygła, następnie odcedzamy płyn przelewając przez sitko aby pozbyć się ziarenek przypraw.
2. Przygotowujemy słoiki - 8 sztuk o pojemności 500 ml wyparzamy, podobnie postępujemy z zakrętkami.
3. Ogórki dokładnie myjemy i za pomocą noża lub obieraczki do warzyw kroimy, zależnie od preferencji na średniej grubości plastry wzdłuż lub tradycyjne plasterki w poprzek.
4. W przygotowanych słoikach układamy ciasno plastry ogórków i zalewamy zalewą.
5. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy
6. Przetwory pozostawiamy na blacie zakrętką do dołu a następnie przenosimy w chłodne zacienione miejsce.
Ogórki z kurkumą smakują doskonale już kilka dni po przygotowaniu.
Zobacz także: