Reklama

Reklama

Ogórki z kurkumą - sprawdzony przepis

Trwa sezon na ogórki gruntowe. Uwielbiane w każdej postaci jako kiszone, korniszony czy w formie sałatki szwedzkiej ucieszą podniebienie także zimą, jeśli teraz zamkniemy je w słoikach. Popularną przekąskę do sałatek i kanapek stanowią te z dodatkiem kurkumy. Zobaczcie jak łatwo je przygotować w domowej kuchni.

Ogórki z kurkumą przygotowujemy w zalewie z octu, cukru i przypraw, dzięki krojeniu ich na plastry będą idealne do spożycia na kanapkach. Z poniższego przepisu otrzymamy 8 półlitrowych słoików wypełnionych po brzegi pysznymi ogórkami z kurkumą.

Zobacz też: Miękną, gazują, gniją. Jak uniknąć błędów przy kiszeniu ogórków

Ogórki z kurkumą - składniki

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 0,75 litra wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu, ziela angielskiego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka soli

Ogórki z kurkumą - wykonanie

1.  Na początek przygotowujemy zalewę do ogórków - wodę gotujemy z octem, cukrem, ziarnami gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, solą i kurkumą. Po doprowadzeniu do wrzenia zostawiamy zalewę do ogórków z kurkumą aby przestygła, następnie odcedzamy płyn przelewając przez sitko aby pozbyć się ziarenek przypraw.

Reklama

2.  Przygotowujemy słoiki - 8 sztuk o pojemności 500 ml wyparzamy, podobnie postępujemy z zakrętkami.

3.  Ogórki dokładnie myjemy i za pomocą noża lub obieraczki do warzyw kroimy, zależnie od preferencji na średniej grubości plastry wzdłuż lub tradycyjne plasterki w poprzek.

4.   W przygotowanych słoikach układamy ciasno plastry ogórków i zalewamy zalewą.

5.  Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy

Sprawdź jak pasteryzować w piekarniku i jak pasteryzować w zmywarce.

6.  Przetwory pozostawiamy na blacie zakrętką do dołu a następnie przenosimy w chłodne zacienione miejsce. 

Ogórki z kurkumą smakują doskonale już kilka dni po przygotowaniu. 

Zobacz także:

Ogórki w musztardzie

Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie pleśniały

Korzyści płynące z jedzenia kiszonek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki | ogórki kiszone | jak zrobić pikle | kiszonki | przetwory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy