„Ewa gotuje”: Orientalna zupa dyniowaPolsat

Orientalna zupa dyniowa od Ewy Wachowicz

Ten przepis autorstwa Ewy Wachowicz na orientalną zupę dyniową to doskonały pomysł na rozgrzewającą potrawę pełną smaku i aromatu. Połączenie pieczonej dyni z czerwonym curry, mleczkiem kokosowym, grzybami i tofu tworzy harmonię egzotycznych smaków. Na finiszu dodatek kolendry i sezamu wzbogaca danie.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Orientalna zupa dyniowa. Składniki

  • 1 dynia Hokkaido
  • 2 marchewki
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • ok. 2 cm imbiru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 5 suszonych liści kaffiru
  • kilka grzybów shiitake (ew. pieczarki lub boczniaki) 
  • 1 tofu wędzone
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z limonki
  • świeża kolendra
  • sezam jasny i czarny

Orientalna zupa dyniowa. Przygotowanie

  1. Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. 
  2. Umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. 
  3. Obok położyć obrane i podzielone na ćwiartki marchewki. Skropić oliwą. 
  4. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. 
  5. Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoty kolor. 
  6. Do garnka wlać olej. Gdy się rozgrzeje zeszklić na nim posiekaną cebulę. 
  7. Wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pastę curry. 
  8. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Pokroić i dorzucić upieczoną dynię i marchewkę. 
  9. Przyprawić imbirem startym na drobnych oczkach. Zmiksować. 
  10. Wlać mleczko kokosowe. Dorzucić liście kaffiru oraz pokrojone w plastry grzyby. 
  11. Zamieszać i gotować przez chwilę. 
  12. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. 
  13. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z limonki. 

Na talerzu posypać liśćmi kolendry i prażonym sezamem.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe