Orientalna zupa dyniowa od Ewy Wachowicz
Ten przepis autorstwa Ewy Wachowicz na orientalną zupę dyniową to doskonały pomysł na rozgrzewającą potrawę pełną smaku i aromatu. Połączenie pieczonej dyni z czerwonym curry, mleczkiem kokosowym, grzybami i tofu tworzy harmonię egzotycznych smaków. Na finiszu dodatek kolendry i sezamu wzbogaca danie.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Orientalna zupa dyniowa. Składniki
- 1 dynia Hokkaido
- 2 marchewki
- oliwa
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 l wywaru jarzynowego
- ok. 2 cm imbiru
- 400 ml mleczka kokosowego
- 5 suszonych liści kaffiru
- kilka grzybów shiitake (ew. pieczarki lub boczniaki)
- 1 tofu wędzone
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z limonki
- świeża kolendra
- sezam jasny i czarny
Orientalna zupa dyniowa. Przygotowanie
- Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki.
- Umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia.
- Obok położyć obrane i podzielone na ćwiartki marchewki. Skropić oliwą.
- Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
- Sezam wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoty kolor.
- Do garnka wlać olej. Gdy się rozgrzeje zeszklić na nim posiekaną cebulę.
- Wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pastę curry.
- Wlać ciepły wywar jarzynowy. Pokroić i dorzucić upieczoną dynię i marchewkę.
- Przyprawić imbirem startym na drobnych oczkach. Zmiksować.
- Wlać mleczko kokosowe. Dorzucić liście kaffiru oraz pokrojone w plastry grzyby.
- Zamieszać i gotować przez chwilę.
- Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu.
- Przyprawić sosem sojowym i sokiem z limonki.
Na talerzu posypać liśćmi kolendry i prażonym sezamem.
Polecamy również:
