Oto dlaczego wątróbka jest twarda i śmierdzi. Polacy popełniają ten błąd nagminnie

Wątróbkę przed smażeniem dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki. Doprawiać należy bezpośrednio przed podaniem
Wątróbkę przed smażeniem dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki. Doprawiać należy bezpośrednio przed podaniem123RF/PICSEL

Dlaczego wątróbka pryska?

  • wątróbkę przed smażeniem należy osuszyć papierowym ręcznikiem - w ten sposób usuniemy nadmiar wody
  • wątróbkę przed smażeniem można sparzyć krótko wrzątkiem - na 2-3 minuty, a następnie osuszyć

Co zrobić, żeby wątróbka nie była twarda i sucha?

Dlaczego część wątróbki jest niedosmażona?

Wątróbka wieprzowa i wołowa - co zrobić, by uniknąć jej nieprzyjemnego zapachu?

Jakie jeszcze błędy popełniamy podczas smażenia wątróbki?

Zanim wyłożysz wątróbkę na patelnię, upewnij się, że olej jest odpowiednio rozgrzany
Zanim wyłożysz wątróbkę na patelnię, upewnij się, że olej jest odpowiednio rozgrzany123RF/PICSEL
  • smażenie jej na niewystarczająco rozgrzanym tłuszczu - temperatura powinna być ona na tyle wysoka, by mięso od razu wypuściło soki
  • wkładanie na patelnię zbyt dużej ilości kawałków jednorazowo - wówczas temperatura oleju gwałtownie spadnie