Pączki Anny Starmach to prawdziwy hit. Wychodzą puszyste jak nigdy

Oprac.: Tomasz Kromp

Domowe pączki mogą być smaczniejsze niż te ze sklepu
Domowe pączki mogą być smaczniejsze niż te ze sklepuJoanna Radecka123RF/PICSEL

Pączki Anny Starmach. Jakie składniki są potrzebne?

  • 1 kg mąki; 
  • 120 g cukru; 
  • 500 ml mleka; 
  • 80 g świeżych drożdży; 
  • 1 jajko; 
  • 7 żółtek; 
  • 100 g masła (roztopionego); 
  • 1 kieliszek spirytusu; 
  • sok z 1 cytryny; 
  • skórka z cytryny; 
  • 2 kg smalcu; 
  • 400 g konfitury. 
Pączki z konfiturą to prawdziwy hit
Pączki z konfiturą to prawdziwy hit123RF/PICSEL

Jak przygotować pączki Anny Starmach? Przepis krok po kroku

  1. Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko nieco podgrzej, a masło roztop. 
  2. Weź dużą miskę i wymieszaj w niej drożdże z 30 g cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. W ten sposób powstanie zaczyn. Całość należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 
  3. Po tym czasie, dodaj do miski resztę składników (masło na końcu), a następnie zacznij je wyrabiać. Po około 10 minutach ciasto powinno zacząć odklejać się od dłoni. Wówczas przykryj je ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na godzinę. 
  4. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na małe części (Anna Starmach wskazuje, by były to kawałki o wadze 40-50 g). Potem lekko je rozpłaszcz, a na środku każdego połóż łyżeczkę konfitury. Zlep dokładnie brzegi i uformuj z każdego kulkę. Powstałe kulki rozłóż na blaszce obsypanej mąką. Przykryj je ściereczką i pozostaw na około 20 minut. 
  5. Rozgrzej smalec w dużym garnku. Tłuszcz powinien mieć około 175-180 stopni Celsjusza. Do zmierzenia temperatury najlepiej użyć termometru kuchennego. Jeśli nie masz takiego sprzętu, to weź niewielki kawałek ciasta i włóż je do tłuszczu. Jeśli rzeczony kawałek szybko wypłynie i się zarumieni, to wówczas można smażyć. 
  6. Ostrożnie wkładaj pączki do garnka i smaż je na złoty kolor. Nie zapomnij o przewracaniu ich na drugą stronę (najlepiej robić to szpikulcem).  
  7. Gotowe pączki wyłóż na blaszkę. Poczekaj aż wystygną, a następnie polej je lukrem lub posyp cukrem pudrem.
"Ewa gotuje": Drożdżówki z budyniem i śliwkamiPolsat