Śniadaniowy game changer. Wyciągnij z szuflady, by przygotować idealne jajko w koszulce

Niezliczone próby i niemal za każdym razem niepowodzenie. Smakowite jajka w koszulkach do granic możliwości testują wytrzymałość osób, które chcą je przygotować. Wyrafinowana forma prostego przysmaku potrafi dodać charakteru nawet najprostszemu śniadaniu. Jak się robi jajko w koszulce? Podpowiadamy patent, który udaje się nawet początkującym.

jajko w koszulce to idealny pomysł na solidne i wartościowe śniadanie
jajko w koszulce to idealny pomysł na solidne i wartościowe śniadanie123RF/PICSEL

Złote zasady jajek w koszulkach

Poszetowe, zgubione, a nawet perduty. Te ciekawe określenia odnoszą się do popularnych jajek w koszulkach. Tak podany składnik prezentuje się wyjątkowo wykwintnie. Stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnie gotowanych na miękko lub twardo, a także jajecznicy czy omletu. Co wyróżnia jajka w koszulkach? Przede wszystkim idealnie ścięte białko oraz nadal płynne żółtko zamknięte w środku specjalnej kieszonki. Jak uzyskać taki efekt bez obaw o niepowodzenie? Doświadczeni kucharze wymieniają kilka złotych zasad, które nawet z laika w kilka chwil zrobią specjalistę.

  • Najważniejszym krokiem będzie użycie do gotowania jedynie bardzo świeżych jajek. Im składnik starszy, tym jego białko nabiera bardziej wodnistej konsystencji i zaczyna oddzielać się od żółtka. Co stanie się z takim jajkiem po włożeniu do wody? Białko swobodnie rozleje się po całym garnku, zamiast ściśle otulić żółtko.
  • Jajka powinny być bardzo zimne, a najlepiej dopiero co wyjęte z lodówki. Zadbanie o prawidłową temperaturę sprawi, że żółtko jedynie lekko się sparzy, pozostając przyjemnie płynne.
  • Nie warto zapominać także o wodzie w garnku. Temperatura płynu nie powinna być zbyt wysoka ani za mocno się gotować. Jeśli na powierzchni będą królowały bąbelki powietrza, białko nie dostanie szansy zbicia się w jednolitą całość, a beztrosko rozpłynie po garnku.

Ile gotować i co dodać do jajka w koszulce?

Jak długo należy gotować jajka w koszulkach, by wyszły idealne? Konkretny czas zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Zakłada się, że powinny spędzić w wodzie od 2 do 4 minut. Już po dwóch minutach uzyskamy płynne żółtko i półpłynne białko. Trzy minuty dadzą nam płynne żółtko i ścięte białko, a cztery minuty częściowo płynne żółtko i ścięte białko.

Jak zrobić jajko poche? Prosty trik

Świeżość jajek, ich temperatura czy wrzenie wody to niejedyne składowe, na które należy zwrócić uwagę podczas gotowania. Doświadczeni kucharze podkreślają, by nigdy nie wrzucać rozbitych jajek bezpośrednio do wody. Najlepiej zacząć od wbicia ich pojedynczo do małych miseczek. Specjaliści podpowiadają także banalny trik, który polega na odłowieniu ugotowanych jajek za pomocą zwykłego sitka. W ten sposób nie tylko pozbędziemy się zbyt rzadkiej części białka, ale także jajko w koszulce nie rozpadnie się w drodze na talerz.

BIO GotowanieINTERIA.PL

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas