Śniadaniowy game changer. Wyciągnij z szuflady, by przygotować idealne jajko w koszulce

jajko w koszulce to idealny pomysł na solidne i wartościowe śniadanie
jajko w koszulce to idealny pomysł na solidne i wartościowe śniadanie123RF/PICSEL

Złote zasady jajek w koszulkach

  • Najważniejszym krokiem będzie użycie do gotowania jedynie bardzo świeżych jajek. Im składnik starszy, tym jego białko nabiera bardziej wodnistej konsystencji i zaczyna oddzielać się od żółtka. Co stanie się z takim jajkiem po włożeniu do wody? Białko swobodnie rozleje się po całym garnku, zamiast ściśle otulić żółtko.
  • Jajka powinny być bardzo zimne, a najlepiej dopiero co wyjęte z lodówki. Zadbanie o prawidłową temperaturę sprawi, że żółtko jedynie lekko się sparzy, pozostając przyjemnie płynne.
  • Nie warto zapominać także o wodzie w garnku. Temperatura płynu nie powinna być zbyt wysoka ani za mocno się gotować. Jeśli na powierzchni będą królowały bąbelki powietrza, białko nie dostanie szansy zbicia się w jednolitą całość, a beztrosko rozpłynie po garnku.

Ile gotować i co dodać do jajka w koszulce?

Zobacz również:

Jak zrobić jajko poche? Prosty trik

BIO GotowanieINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?