Pełnia wiosennego smaku na talerzu. Smakowita młoda kapusta z dużą ilością koperku

Jak przyrządzić młodą kapustę z koperkiem?
Jak przyrządzić młodą kapustę z koperkiem?123RF/PICSEL

Co można zrobić ze świeżej młodej kapusty?

  • kapuśniak,
  • kapustę zasmażaną,
  • duszoną młodą kapustę.

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta jest jednym z sezonowych przysmaków, na który z niecierpliwością wyczekujemy przez całą zimę.
Młoda kapusta jest jednym z sezonowych przysmaków, na który z niecierpliwością wyczekujemy przez całą zimę.123RF/PICSEL
  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 średni pęczek koperku,
  • ½ szklanki wody,
  • 100 g masła,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka octu jabłkowego.

Jak zrobić młodą kapustę z koperkiem?

  1. Zaczynamy od zdjęcia z kapusty zewnętrznych liści. Szczególną uwagę zwróćmy na mniej jędrne, wysuszone lub podziurawione.
  2. W kolejnym kroku kapustę kroimy na dwie połówki, a następnie każdą z nich jeszcze na pół. Finalnie powinniśmy uzyskać cztery części.
  3. Tak przygotowaną kapustę cienko szatkujemy nożem. Pozbywamy się jedynie jasnego i twardego głąba, który nawet po obróbce termicznej pozostaje niesmaczny.
  4. Drobno poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, dolewamy połowę szklanki wody, przykrywamy i stawiamy na palniku.
  5. Kapustę gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy masło, koperek, łyżkę octu oraz płaską łyżeczkę soli.
  6. Zawartość garnka mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się masła i podgrzewamy jeszcze przez 5 minut.
  7. Kiedy upłynie ostatnia minuta, kapusta jest już gotowa do serwowania. Młodą kapustę z koperkiem możemy podać z ziemniakami, kopytkami, kluskami lub do dań na bazie mięsa. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Młoda zasmażana kapustaZmysłowe smakiINTERIA.PL