Niby popularny grzyb, ale niedoceniany. To dobro dla serca i tarczycy

Tomasz Hirkyj

Tomasz Hirkyj

Aktualizacja

Jeśli zapytać kogokolwiek o to, co daje nam jedzenie pieczarek, to pewnie większość przyznałaby, że wyłącznie dostarczają nam walorów smakowych. Co prawda, część z nas uważa, że nie są tak szlachetne, jak grzyby zebrane samodzielnie w lesie, ale i tak często są wykorzystywane w celach kulinarnych. Jeśli i wam wydaje się, że pieczarki są neutralne dla naszego zdrowia, to jesteśmy w błędzie. Sprawdźmy, co one zawierają i jak wpływają na nasz organizm.

Pieczarki są wszystkim doskonale znane, ale rzadko mówi się o ich potencjale
Pieczarki są wszystkim doskonale znane, ale rzadko mówi się o ich potencjale123RF/PICSEL

Co daje jedzenie pieczarek?

Pieczarek nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. Co prawda, można je zbierać samodzielnie, ale łatwo można pomylić je z gatunkami trującymi. Na szczęście, bez trudu można kupić je w sklepach w atrakcyjnych cenach. Co więcej, obok tych tradycyjnych białych pieczarek, można znaleźć także brązowe, które różnią się wyłącznie tylko kolorem skórki. W opinii wielu osób panowało przekonanie, że pieczarki nie dostarczają cennych wartości odżywczych, a to jest całkowita nieprawda. Oprócz witamin i minerałów można znaleźć w nich zarówno pełnowartościowe białko oraz błonnik, który jak nic innego działa wzorowo na jelita. Co nam jeszcze daje jedzenie pieczarek?

„Ewa gotuje”: Pieczarki w cieściePolsat

Co można znaleźć w pieczarkach?

Pieczarki są uniwersalne i można dodawać je na różnorakie sposoby do potraw
Pieczarki są uniwersalne i można dodawać je na różnorakie sposoby do potraw123RF/PICSEL

Zacznijmy od tego, że pieczarki zawierają witaminy z grupy B: a w szczególności niacyny i ryboflawiny. Dzięki tym substancjom możemy zadbać o układ nerwowy, więc łatwiej łagodzić skutki przewlekłego stresu, pomagają w procesach zapamiętywania oraz mogą poprawić funkcjonowanie mięśni i stawów. Zjadanie pieczarek regularnie może również poprawić odporność oraz działać korzystnie na układ hormonalny. Co więcej, te popularne grzyby są bogatym źródłem aminokwasów, które świetnie oddziałują na nasze ciało. Przykładem jest ergotioneina, zwana "witaminą długowieczności". Mówiąc o pieczarkach, trzeba również wspomnieć o fakcie, że zawierają sporo minerałów. Na liście znajdują się m.in. miedź (dobry dla serca i układu krążenia), fosfor (idealny dla kości, zębów i stawów) oraz selen (wektor odporności i substancja wspierająca pracę tarczycy).

Jak jeść pieczarki?

Uważaj podczas smażenia: pieczarki szybko "puszczają" wodę
Uważaj podczas smażenia: pieczarki szybko "puszczają" wodę123RF/PICSEL

Pieczarki to dobry pomysł na obiad, a na dodatek można przemycać je do różnorakich potraw. Choć nie mają zbyt wielu kalorii, to jednak nie powinny być zjadane codziennie, ponieważ równocześnie są ciężkostrawne, a to obciąża bardzo żołądek oraz wątrobę. Jeśli nie ma przeciwwskazań, to pieczarki mogą być urozmaiceniem diety: najczęściej się dusi je na patelni, ale nie zawsze to jest najlepsze rozwiązanie, kiedy serwowane są w towarzystwie ciężkich i zawiesistych sosów. Grzyby te można piec i dodawać na talerzu w towarzystwie dania głównego. Co prawda, pieczarki z zaufanego źródła można jeść na surowo, ale w takiej formie nie zawsze są dobrze tolerowane przez układ pokarmowy, więc lepiej poddawać je obróbce cieplnej z minimalną ilością tłuszczu i soli.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas