Niby popularny grzyb, ale niedoceniany. To dobro dla serca i tarczycy
Jeśli zapytać kogokolwiek o to, co daje nam jedzenie pieczarek, to pewnie większość przyznałaby, że wyłącznie dostarczają nam walorów smakowych. Co prawda, część z nas uważa, że nie są tak szlachetne, jak grzyby zebrane samodzielnie w lesie, ale i tak często są wykorzystywane w celach kulinarnych. Jeśli i wam wydaje się, że pieczarki są neutralne dla naszego zdrowia, to jesteśmy w błędzie. Sprawdźmy, co one zawierają i jak wpływają na nasz organizm.
Co daje jedzenie pieczarek?
Pieczarek nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. Co prawda, można je zbierać samodzielnie, ale łatwo można pomylić je z gatunkami trującymi. Na szczęście, bez trudu można kupić je w sklepach w atrakcyjnych cenach. Co więcej, obok tych tradycyjnych białych pieczarek, można znaleźć także brązowe, które różnią się wyłącznie tylko kolorem skórki. W opinii wielu osób panowało przekonanie, że pieczarki nie dostarczają cennych wartości odżywczych, a to jest całkowita nieprawda. Oprócz witamin i minerałów można znaleźć w nich zarówno pełnowartościowe białko oraz błonnik, który jak nic innego działa wzorowo na jelita. Co nam jeszcze daje jedzenie pieczarek?
Co można znaleźć w pieczarkach?
Zacznijmy od tego, że pieczarki zawierają witaminy z grupy B: a w szczególności niacyny i ryboflawiny. Dzięki tym substancjom możemy zadbać o układ nerwowy, więc łatwiej łagodzić skutki przewlekłego stresu, pomagają w procesach zapamiętywania oraz mogą poprawić funkcjonowanie mięśni i stawów. Zjadanie pieczarek regularnie może również poprawić odporność oraz działać korzystnie na układ hormonalny. Co więcej, te popularne grzyby są bogatym źródłem aminokwasów, które świetnie oddziałują na nasze ciało. Przykładem jest ergotioneina, zwana "witaminą długowieczności". Mówiąc o pieczarkach, trzeba również wspomnieć o fakcie, że zawierają sporo minerałów. Na liście znajdują się m.in. miedź (dobry dla serca i układu krążenia), fosfor (idealny dla kości, zębów i stawów) oraz selen (wektor odporności i substancja wspierająca pracę tarczycy).
Jak jeść pieczarki?
Pieczarki to dobry pomysł na obiad, a na dodatek można przemycać je do różnorakich potraw. Choć nie mają zbyt wielu kalorii, to jednak nie powinny być zjadane codziennie, ponieważ równocześnie są ciężkostrawne, a to obciąża bardzo żołądek oraz wątrobę. Jeśli nie ma przeciwwskazań, to pieczarki mogą być urozmaiceniem diety: najczęściej się dusi je na patelni, ale nie zawsze to jest najlepsze rozwiązanie, kiedy serwowane są w towarzystwie ciężkich i zawiesistych sosów. Grzyby te można piec i dodawać na talerzu w towarzystwie dania głównego. Co prawda, pieczarki z zaufanego źródła można jeść na surowo, ale w takiej formie nie zawsze są dobrze tolerowane przez układ pokarmowy, więc lepiej poddawać je obróbce cieplnej z minimalną ilością tłuszczu i soli.