Pierogami kresowymi zajadała się rodzina babci we Lwowie. Lepię je chętniej niż ruskie

Pierogi to dla wielu osób definicja komfortowego jedzenia. Są ciepłe, pełne aromatycznego farszu, szybko rozgrzewają i pozostawiają uczucie sytości. Choć najchętniej sięgamy po te dobrze znane z dzieciństwa, warto czasem spróbować nowych smaków. Kwintesencją sielskich wakacji u babci i ciepła domowego ogniska są pierogi kresowe, po brzegi wypełnione kaszą gryczaną, twarogiem, cebulą oraz skwarkami. Czy staną się nowym ulubionym daniem w domu? Przekonaj się już teraz.

Czym różnią się pierogi kresowe od ruskich?
Czym różnią się pierogi kresowe od ruskich?123RF/PICSEL

Co to są pierogi kresowe?

Tradycja lepienia pierogów w Polsce istnieje od XVIII wieku. To danie zaliczane do tanich, prostych w przygotowaniu, a zarazem sycących. Współcześnie możemy zajadać się różnymi rodzajami. Od uwielbianych przez dzieci i dorosłych ruskich, przez pełne mięsnego farszu, wypełnione owocami, a także smakiem przypominające popularne dania, m.in. pizzę czy kebab. Szczególnie miejsce w sercu starszych osób mają także pierogi kresowe.

W 2013 roku zostały oficjalnie wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa lubuskiego. Na ziemie zachodnie przywędrowały z okolic Lwowa, Tarnopola i Stanisławowa. Ich popularność miała związek z niewielką liczbą składników, o które często było wyjątkowo trudno. Do dzisiaj chętnie podaje się je w domach, a także serwuje podczas wydarzeń regionalnych, m.in. festynów, targów, dożynek czy warsztatów kulinarnych, ściągających smakoszy nie tylko z kraju, ale i ze świata.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Wyczuwalny smak białego sera, przebijający się posmak kaszy, podsmażonej na złoto cebulki i orzeźwiająca nuta mięty. Pierogi kresowe nie potrzebują wielu przypraw, wystarczy jedynie pieprz i sól. Farsz w prosty sposób dostosujemy pod swoje smaki, dodając do niego m.in. czosnek granulowany lub świeży, a także suszony majeranek.

Smakowite pierogi kresowe przygotujemy z kilku składników
Smakowite pierogi kresowe przygotujemy z kilku składników123RF/PICSEL

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 duża cebula
  • 250 g słoniny lub boczku wędzonego
  • 150 g śmietany
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: świeża mięta

Przygotowanie pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem

  1. Na stole układamy stolnicę, a następnie przesiewamy na nią mąkę pszenną. W środku robimy zagłębienie, dodajemy ciepłą wodę i sól.
  2. Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. W kolejnym kroku przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią i odstawiamy na kilkanaście minut.
  3. Kiedy ciasto odpoczywa, gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową odsączamy i wrzucamy do miski.
  4. Cebulę obieramy z łupiny, drobno siekamy, a słoninę lub boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Dorzucamy cebulę i szklimy. Ostudzone składniki dodajemy do naczynia z kaszą.
  5. Składniki łączymy z pokruszonym twarogiem, a następnie wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
  6. Gotowy farsz doprawiamy porcją śmietany, solą i pieprzem. Na tym etapie możemy także pogłębić jego smak porcją posiekanych listków świeżej mięty.
  7. W następnym kroku ponownie wracamy do ciasta. Dzielimy je na mniejsze części, cienko wałkujemy i wycinamy koła za pomocą szklanki.
  8. Na każdy placek nakładamy porcję smakowitego farszu, składamy na pół i sklejamy brzegi. Tak przygotowane pierogi kresowe gotujemy w dobrze osolonym wrzątku przez ok. 5 minut od wypłynięcia.

Z czym podawać pierogi z kaszą gryczaną?

Pierogi kresowe to ciekawa odmiana dla osób, którym znudziły się tradycyjne z farszem na bazie ziemniaków i twarogu. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz pozwalają na spróbowanie kuchni regionalnej bez wychodzenia z domu. Ciekawy smak kaszy, podbity podsmażoną cebulką chrupiącym boczkiem i świeżością mięty to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wyłowione z wody pierogi najlepiej podawać polane rozpuszczonym masłem, udekorowane zrumienionymi na patelni skwarkami lub okryte kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli nie zjemy wszystkich jednego dnia, następnego możemy podsmażyć je na patelni.

„Ewa gotuje”: Pierogi z wędzonym twarogiemPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas