Spiesz się, bo w mig znika ze sklepów. Bez niego nie zrobisz świętokrzyskich drągołów

Farsz do świętokrzyskich pierogów drągołów składa się z bobu, cebuli i czosnku
Farsz do świętokrzyskich pierogów drągołów składa się z bobu, cebuli i czosnku123RF/PICSEL

Drągoły - co to jest?

Kieleckie pierogi z bobem

Sezonowy bób warto wykorzystać do kieleckich drągołów
Sezonowy bób warto wykorzystać do kieleckich drągołów123RF/PICSEL
  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg świeżego bobu
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

Pierogi świętokrzyskie - przepis

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy bób i gotujemy do momentu uzyskania miękkiej skórki. Jeśli używamy młodego warzywa strączkowego, nie musimy go wcześniej obierać.
  2. Obie cebule obieramy ze skórki, a następnie drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Patelnię ściągamy z palnika w momencie uzyskania złocistego koloru warzywa,
  3. Ugotowany bób przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę.
  4. Bób doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, podsmażoną cebulą oraz solą i pieprzem.
  5. Gotowy farsz odstawiamy na bok i przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi. W tym celu do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gorącą wodę i zagniatamy do uzyskania elastycznej masy.
  6. Miękkie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na środek farsz i zlepiamy końce.
  7. Drągoły z bobem gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Kieleckie pierogi podajemy z roztopionym masłem i kwaśną śmietaną. Smacznego!
Bób smażony z chorizoTV InteriaTV Interia