Spiesz się, bo w mig znika ze sklepów. Bez niego nie zrobisz świętokrzyskich drągołów
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Sezon na bób dla zwolenników tego warzywa strączkowego co roku trwa zdecydowanie zbyt krótko. Pierwsze worki wypełnione zielonym dobrem pojawiają się pod koniec czerwca i znikają wraz z końcówką sierpnia. W tym czasie postarajmy się w pełni wchłonąć smak i cenne witaminy smakowitego bobu. Zwolennikom odkrywania kuchni regionalnych całej Polski, nawet bez wychodzenia z domu, polecamy wypróbowanie kieleckich drągołów, czyli pierogów razowych z farszem na bazie bobu. Jak je przygotować? Zdradzamy sprawdzoną recepturę.
Drągoły - co to jest?
Prawdziwi wielbiciele pierogów nie ograniczają się tylko do podstawowej wersji, wypełnionej nadzieniem z ziemniaków, sera i cebuli. Na ich stołach pojawiają się także placki wypełnione mięsem, świeżymi owocami, kapustą i grzybami, a nawet pieczarkami z żółtym serem. Lato to czas beztroskiego zajadania się kilogramami świeżego bobu. Jeśli znudziło nam się podsmażanie go na maśle z przyprawami, wykorzystajmy warzywo do przygotowania farszu na pierogi.
Drągoły to nic innego, jak świętokrzyska, a konkretnie wywodząca się z Kielecczyzny potrawa, która dodawała sił osobom pracującym na roli. Regionalne pierogi wyróżniają się przede wszystkim nietypowym nadzieniem i słodkim posmakiem letniego warzywa. Bez trudu przygotujemy je także w domu. Z wypróbowaniem receptury nie warto jednak zwlekać, by inni smakosze nie podkupili nam bobu w okolicznym sklepie.
Kieleckie pierogi z bobem
Dojrzewający w słońcu bób, wyrazisty czosnek i podsmażona na oleju cebula dają początek pysznemu farszowi, który już po chwili zostanie zamknięty w delikatnym razowym cieście. Sycące drągoły nie bez powodu stały się przysmakiem mieszkańców Kielecczyzny oraz przejeżdżających przez region turystów.
Składniki na drągoły
- 3 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg świeżego bobu
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 ml oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Pierogi świętokrzyskie - przepis
- Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy bób i gotujemy do momentu uzyskania miękkiej skórki. Jeśli używamy młodego warzywa strączkowego, nie musimy go wcześniej obierać.
- Obie cebule obieramy ze skórki, a następnie drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Patelnię ściągamy z palnika w momencie uzyskania złocistego koloru warzywa,
- Ugotowany bób przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę.
- Bób doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, podsmażoną cebulą oraz solą i pieprzem.
- Gotowy farsz odstawiamy na bok i przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi. W tym celu do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gorącą wodę i zagniatamy do uzyskania elastycznej masy.
- Miękkie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na środek farsz i zlepiamy końce.
- Drągoły z bobem gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Kieleckie pierogi podajemy z roztopionym masłem i kwaśną śmietaną. Smacznego!
Sprawdź również: