Spiesz się, bo w mig znika ze sklepów. Bez niego nie zrobisz świętokrzyskich drągołów

Sezon na bób dla zwolenników tego warzywa strączkowego co roku trwa zdecydowanie zbyt krótko. Pierwsze worki wypełnione zielonym dobrem pojawiają się pod koniec czerwca i znikają wraz z końcówką sierpnia. W tym czasie postarajmy się w pełni wchłonąć smak i cenne witaminy smakowitego bobu. Zwolennikom odkrywania kuchni regionalnych całej Polski, nawet bez wychodzenia z domu, polecamy wypróbowanie kieleckich drągołów, czyli pierogów razowych z farszem na bazie bobu. Jak je przygotować? Zdradzamy sprawdzoną recepturę.

Farsz do świętokrzyskich pierogów drągołów składa się z bobu, cebuli i czosnku
Farsz do świętokrzyskich pierogów drągołów składa się z bobu, cebuli i czosnku123RF/PICSEL

Drągoły - co to jest?

Prawdziwi wielbiciele pierogów nie ograniczają się tylko do podstawowej wersji, wypełnionej nadzieniem z ziemniaków, sera i cebuli. Na ich stołach pojawiają się także placki wypełnione mięsem, świeżymi owocami, kapustą i grzybami, a nawet pieczarkami z żółtym serem. Lato to czas beztroskiego zajadania się kilogramami świeżego bobu. Jeśli znudziło nam się podsmażanie go na maśle z przyprawami, wykorzystajmy warzywo do przygotowania farszu na pierogi.

Drągoły to nic innego, jak świętokrzyska, a konkretnie wywodząca się z Kielecczyzny potrawa, która dodawała sił osobom pracującym na roli. Regionalne pierogi wyróżniają się przede wszystkim nietypowym nadzieniem i słodkim posmakiem letniego warzywa. Bez trudu przygotujemy je także w domu. Z wypróbowaniem receptury nie warto jednak zwlekać, by inni smakosze nie podkupili nam bobu w okolicznym sklepie.

Kieleckie pierogi z bobem

Dojrzewający w słońcu bób, wyrazisty czosnek i podsmażona na oleju cebula dają początek pysznemu farszowi, który już po chwili zostanie zamknięty w delikatnym razowym cieście. Sycące drągoły nie bez powodu stały się przysmakiem mieszkańców Kielecczyzny oraz przejeżdżających przez region turystów.

Sezonowy bób warto wykorzystać do kieleckich drągołów
Sezonowy bób warto wykorzystać do kieleckich drągołów123RF/PICSEL

Składniki na drągoły

  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg świeżego bobu
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

Pierogi świętokrzyskie - przepis

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy bób i gotujemy do momentu uzyskania miękkiej skórki. Jeśli używamy młodego warzywa strączkowego, nie musimy go wcześniej obierać.
  2. Obie cebule obieramy ze skórki, a następnie drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Patelnię ściągamy z palnika w momencie uzyskania złocistego koloru warzywa,
  3. Ugotowany bób przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę.
  4. Bób doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, podsmażoną cebulą oraz solą i pieprzem.
  5. Gotowy farsz odstawiamy na bok i przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi. W tym celu do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gorącą wodę i zagniatamy do uzyskania elastycznej masy.
  6. Miękkie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nakładamy na środek farsz i zlepiamy końce.
  7. Drągoły z bobem gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Kieleckie pierogi podajemy z roztopionym masłem i kwaśną śmietaną. Smacznego!
Bób smażony z chorizoTV Interia

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas