Pigwa do herbaty: Przepis bijący na głowę tradycyjny napar z cytryną

Jak przyrządzić pigwę do herbaty?
Jak przyrządzić pigwę do herbaty?123RF/PICSEL

Czy należy obierać pigwę?

Słoiki z pigwą - niezbędne produkty

Dojrzałe owoce pigwy doskonale nadają się do przetworów
Dojrzałe owoce pigwy doskonale nadają się do przetworów123RF/PICSEL
  • 1 kg świeżych owoców pigwy
  • 300 g cukru
  • 1 l wody
  • opcjonalnie: kilka goździków, laska cynamonu, kardamon

Pigwa w syropie do herbaty - prosty przepis

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia owoców pigwy, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki i usuwamy gniazda nasienne.
  2. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1,5 godziny. Kiedy pigwa puści sok, włączamy niewielki ogień i zaczynamy podgrzewać.
  3. Do naczynia wlewamy wodę, pamiętając, by sięgała do ok. 2/3 wysokości owoców. Na tym etapie do syropu można dodać laskę cynamonu lub kilka goździków.
  4. Owoce z wodą i cukrem gotujemy na małej mocy palnika przez 15-20 minut, a następnie gorącą przelewamy do słoików i zakręcamy.
  5. Teraz wystarczy każdy przetwór odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gotową pigwę do herbaty przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego!
Cytryna w syropie - jak ją zrobić w domu?Interia KulinariaInteria Kulinaria